Tu przejdziesz się śladami rycerzy, spróbujesz doskonałej kuchni, znajdziesz serce u swoich stóp. A to i tak tylko część atrakcji, jakie ma w zanadrzu największa wyspa archipelagu Dodekanez.
Rodyjczycy są zgodni – bardzo dobrze, że Zeus, rozdzielając świat, zapomniał o Heliosie, bo dzięki temu mieszkają na wyspie, na której słońce świeci przez niemal cały rok. To jeden z głównych powodów, dla których Rodos jest jedną z najpopularniejszych greckich wysp. Kolejny? Tutaj nie sposób się nudzić! Wielbiciele historii i kultury poddadzą się urokowi stołecznej starówki oraz magicznego Lindos. Chcący poszaleć na desce docenią Prasonisi, a imprezowicze na pewno odnajdą się w wypełnionym barami i klubami Faliraki.
PoprzednieObraz 5 z 10Następne
Embonas. Folklor, wino i doskonałe jedzenie
Pośrodku zachodniego wybrzeża, u podnóża najwyższej na wyspie góry Atawiros (1215 m n.p.m.) będącej celem amatorów górskich wędrówek, leży malownicza Embonas. Miejscowość, która stanowi centrum produkcji wina na Rodos do dziś zachowała tradycyjny charakter, co znajduje odzwierciedlenie w tutejszym folklorze i kulinariach. Embonas znana jest na całej wyspie ze swoich ludowych pieśni i tańca, trunków oraz barwnych festiwali. Jeden z najważniejszych przypada na coroczne święto winobrania, podczas którego można skosztować wielu rodzajów win oraz doskonałych lokalnych produktów i potraw. A jeśli już o jedzeniu mowa, na pewno warto wstąpić do tawerny i sklepu w jednym ‘Emponas View’ w drodze do osady. Państwo Theoulakis serwują wyborne posiłki. Polecam szczególnie autorskie danie gospodarza – kiełbasę czosnkową i fetę z warzywami zapiekaną w piekarniku. Nie pożałujecie!
Fot. Agnieszka Zawistowska / Akcja Grecja
Pośrodku zachodniego wybrzeża, u podnóża najwyższej na wyspie góry Atawiros (1215 m n.p.m.) będącej celem amatorów górskich wędrówek, leży malownicza Embonas. Miejscowość, która stanowi centrum produkcji wina na Rodos do dziś zachowała tradycyjny charakter, co znajduje odzwierciedlenie w tutejszym folklorze i kulinariach. Embonas znana jest na całej wyspie ze swoich ludowych pieśni i tańca, trunków oraz barwnych festiwali. Jeden z najważniejszych przypada na coroczne święto winobrania, podczas którego można skosztować wielu rodzajów win oraz doskonałych lokalnych produktów i potraw. A jeśli już o jedzeniu mowa, na pewno warto wstąpić do tawerny i sklepu w jednym ‘Emponas View’ w drodze do osady. Państwo Theoulakis serwują wyborne posiłki. Polecam szczególnie autorskie danie gospodarza – kiełbasę czosnkową i fetę z warzywami zapiekaną w piekarniku. Nie pożałujecie!
Fot. Agnieszka Zawistowska / Akcja Grecja
PoprzednieObraz 5 z 10Następne





