więcej okazji z Fly4free.pl

Odludna restauracja z gwiazdką Michelin była hitem. Teraz przenoszą się na… Grenlandię

Foto: Annie Spratt / Unsplash
Wyśmienita kuchnia, autorskie dania, perfekcyjne dobrane dania i nienaganna obsługa – tym wyróżniają się restaurację z gwiazdką Michelin. Jedna z nich właśnie zamierza otworzyć się na Grenlandii. Tym samym stanie sie najtrudniej dostępnym lokalem "z gwiazdką" detronizując jednocześnie… samą siebie.

Kiedy myślicie o Grenlandii, macie prawdopodobnie wiele wyobrażeń związanych z bezkresną naturą i niezbyt dużymi, czerwonymi domkami w tutejszych miastach i miasteczkach. Naomiast ostatnie, z czym kojarzy się ta wyspa, to ekskluzywne restauracje. Tymczasem pewien szef kuchni właśnie zamierza to zmienić.

Sprawdź najlepsze oferty na wczasy
Reklama interaktywna, dane dostarczone 2025-10-29T10:57:00.418Z przez Wakacje.pl

Poul Andreas Zisk obecnie prowadzi restaurację Koks. Lokal dorobił się dwóch gwiazdek Michelin i pewnie – przy całym uznaniu dla tego wyróżnienia – byłby po prostu kolejną ekskluzywną restauracją, gdyby nie… lokalizacja. Koks uznawany jest bowiem za najbardziej odległy czy też odludny lokal doceniony przez prestiżowy przewodnik. Znajduje się bowiem na Wyspach Owczych, w wiejskim domu pośrodku niczego, a wszyscy goście dowożeni są tu znad jeziora Leynavatn dedykowanym Land Roverem. I kiedy wszyscy myśleli, że dalej i trudniej już być nie może, Zisk powiedział – potrzymaj mi fartuch.

Szef kuchni ogłosił, że w tym sezonie jego restauracja będzie otwarta także na Grenlandii. Koks 2.0 będzie przyjmował gości tylko przez 12 tygodni – od połowy czerwca do połowy września. Później wróci dopiero w kolejnym roku.

I podobnie jak w pierwszej restauracji, tak i tu dotarcie będzie wymagało trochę zachodu. Wszystkich gości czeka bowiem 40-minutowy rejs z Ilulissat do Ilimanaq Lodge, który znajduje się po drugiej stronie zatoki.

Szef kuchni zapewnia, że będzie bazował na lokalnych produktach i zainspiruje się otaczającą go naturą. Goście mogą spodziewać się dań z wykorzystaniem wielu dzikich roślin i mięs z dzikich zwierząt.

Kilka razy jadłem woła piżmowego (nazywanego też piżmowołem arktycznym – przyp.red.) i jest tak dobry, że chcę z tym popracować. Albo renifery. Może nawet niedźwiedź polarny? komentował Zisk, cytowany przez The Independent. – Oczywiście nie będziemy używać żadnych zagrożonych gatunków – dodał.

Jednorazowo restauracja może pomieścić maksymalnie 30 osób, a chętnych już teraz nie brakuje. 1 marca Koks otworzył rezerwacje dla stałych klientów, ale oczywiście będą one dostępne także dla wszystkich chętnych.

Misją Fly4free.pl jest przedstawienie Ci najlepszych zdaniem naszej redakcji okazji na podróże. Opisujemy oferty znalezione przez nas w internecie i wskazujemy adresy internetowe, pod którymi samodzielnie możesz wykupić podróż lub elementy podróży. Ceny w artykułach są aktualne w chwili publikacji. Możemy otrzymywać wynagrodzenie od partnerów handlowych, do których Cię przekierowujemy.
Komentarze

na konto Fly4free.pl, aby dodać komentarz.

Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?


porównaj loty, hotele, lot+hotel
Nowa oferta: . Czytaj teraz »