Podróże to nie tylko możliwość podziwiania pięknych krajobrazów czy spotkania z odmienną kulturą. Podróże to również doskonała okazja na spróbowanie lokalnych specjałów. Każdy kraj ma swoją własną tradycję kulinarną i flagowe potrawy. Nawet jeśli kuchnie sąsiednich państw bywają zbliżone, zawsze znajdzie się przynajmniej jedno danie, z którego dany kraj szczególnie słynie.
Macie ochotę na coś słodkiego? Wszystkich łasuchów zapraszamy do obejrzenia galerii, z której dowiecie się, jakich smakołyków warto spróbować w europejskich krajach.
PoprzednieObraz 10 z 10Następne
Malta - Qaghaq tal-Hmira
Qaghaq tal-Hmira to słodkie ciasto w kształcie bajgla. Tradycyjnie jest ręcznie wyrabiane z dodatkiem anyżu, posypane nasionami sezamu. Jeden z ulubionych produktów maltańskiej wyspy spożywany jest samodzielnie lub z dodatkiem dżemu, na śniadanie, ale też jako słodki przysmak w ciągu dnia.
Fot. commons.wikimedia.org
Qaghaq tal-Hmira to słodkie ciasto w kształcie bajgla. Tradycyjnie jest ręcznie wyrabiane z dodatkiem anyżu, posypane nasionami sezamu. Jeden z ulubionych produktów maltańskiej wyspy spożywany jest samodzielnie lub z dodatkiem dżemu, na śniadanie, ale też jako słodki przysmak w ciągu dnia.
Fot. commons.wikimedia.org
PoprzednieObraz 10 z 10Następne