Oto najlepszy street food w Europie. Jest też reprezentant z Polski!
Spacerujecie po jednym z europejskich miast i nagle nachodzi Was głód. Znajoma sytuacja, prawda? Zamiast rzucać się na pierwszą lepszą budkę z kebabem (chyba, że jesteście akurat w Turcji), warto rozejrzeć się za lokalnymi specjałami. Sprawdźcie, jakich przekąsek trzeba spróbować w poszczególnych krajach Europy.
A czego polecilibyście skosztować turystom odwiedzającym nasz kraj?
PoprzednieObraz 17 z 18Następne
Finlandia - korvapuusti
Wypiek ten bardzo popularny jest również w Szwecji. Dla zwykłego mieszkańca Finlandii idealnym połączeniem cynamonowej bułki jest czarna, mocna kawa. Ważnymi przyprawami w cieście jest zmielony cynamon, kardamon, sól oraz drobny cukier. Nadzienie składa się zazwyczaj z masła, cukru pudru i mielonego cynamonu. Bułeczki są pokryte cienką warstwą ubitego jajka. Czasami posypuje się je rozdrobnionymi migdałami.
Mariontxa, shutterstock
Wypiek ten bardzo popularny jest również w Szwecji. Dla zwykłego mieszkańca Finlandii idealnym połączeniem cynamonowej bułki jest czarna, mocna kawa. Ważnymi przyprawami w cieście jest zmielony cynamon, kardamon, sól oraz drobny cukier. Nadzienie składa się zazwyczaj z masła, cukru pudru i mielonego cynamonu. Bułeczki są pokryte cienką warstwą ubitego jajka. Czasami posypuje się je rozdrobnionymi migdałami.
Mariontxa, shutterstock
PoprzednieObraz 17 z 18Następne






