Nieważne w jakim zakątku świata się znajdziecie skoro i tak zaczniecie dzień od kawy.
Ta, co prawda, może znacznie różnić się sposobem przygotowania i picia od doskonale wam znanych, ale na pewno warta jest spróbowania. Oto najciekawsze naszym zdaniem sposoby na kawę. A na którą Wy macie ochotę?
PoprzednieObraz 1 z 19Następne
Buna, Etiopia
W Etiopii, miejscu narodzin kawy, ceremonia przygotowania i podania małej czarnej jest istotnym elementem tutejszej kultury i potrafi trwać nawet dwie godziny. Buna jest ręcznie palona, ucierana w moździerzu, a następnie parzona w typowej etiopskiej kamionce i najczęściej doprawiana czarnym kardamonem. Wiele społeczności muzułmańskich z regionu Kaffa dodaje do kawy sól zamiast cukru albo rozpuszcza w filiżance łyżeczkę masła.
Fot. Jeffery Wong, Flickr
W Etiopii, miejscu narodzin kawy, ceremonia przygotowania i podania małej czarnej jest istotnym elementem tutejszej kultury i potrafi trwać nawet dwie godziny. Buna jest ręcznie palona, ucierana w moździerzu, a następnie parzona w typowej etiopskiej kamionce i najczęściej doprawiana czarnym kardamonem. Wiele społeczności muzułmańskich z regionu Kaffa dodaje do kawy sól zamiast cukru albo rozpuszcza w filiżance łyżeczkę masła.
Fot. Jeffery Wong, Flickr
PoprzednieObraz 1 z 19Następne