Nieziemskie widoki, turkusowa woda i wspaniałe plaże. Poznajcie najsłynniejszą, mityczną wyspę
Drzewa oliwne, winnice, malownicze wioski i niemal prywatne zatoczki - taka jest Itaka, która mimo wielkiej sławy pozostała wierna tradycji.
Itaka zajmująca powierzchnię 93 km kw. to najprawdopodobniej najsłynniejsza wyspa na świecie. Rozsławił ją Homer w swoim dziele „Odyseja”, w którym opisał wyspę oraz przygody Odyseusza – króla Itaki. Na stałe mieszka tutaj nieco ponad 3 tys. ludzi. Z tego powodu miejsce jest niezwykle spokojne i urokliwe – wyspa oparła się masowej turystyce. Nic dziwnego, że upodobali ją sobie także celebryci.
PoprzednieObraz 7 z 7Następne
Itackie przysmaki
Każda z wysp jońskich słynie ze swoich specjałów. Na Itace spróbujemy m.in. savoro – świeżej ryby na zimno w ziołach z rodzynkami i czosnkiem (na zdjęciu) oraz revani – bardzo słodkiego i sycącego ciasta, którego podstawą jest kasza manna lub semolina. Wypiek nasączany syropem najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Kolejną tradycyjną potrawą, którą znajdziecie w każdej restauracji i tawernie jest tserepa, czyli mięso kurczaka z dodatkiem ziemniaków, pomidorów, papryki, czosnku i przypraw, które piecze się w glinianym garnku. Jednak prawdziwą itacką tserepę wedle mieszkańców potrafią zrobić nieliczne (ponoć dokładnie cztery) kobiety na wyspie. Największą szansę na spróbowanie tego klasycznego dania będziecie mieli we wsi Perahori. Zwieńczeniem każdego posiłku może być tentura – doskonały likier cynamonowy.
Fot. Akcja Grecja
Każda z wysp jońskich słynie ze swoich specjałów. Na Itace spróbujemy m.in. savoro – świeżej ryby na zimno w ziołach z rodzynkami i czosnkiem (na zdjęciu) oraz revani – bardzo słodkiego i sycącego ciasta, którego podstawą jest kasza manna lub semolina. Wypiek nasączany syropem najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Kolejną tradycyjną potrawą, którą znajdziecie w każdej restauracji i tawernie jest tserepa, czyli mięso kurczaka z dodatkiem ziemniaków, pomidorów, papryki, czosnku i przypraw, które piecze się w glinianym garnku. Jednak prawdziwą itacką tserepę wedle mieszkańców potrafią zrobić nieliczne (ponoć dokładnie cztery) kobiety na wyspie. Największą szansę na spróbowanie tego klasycznego dania będziecie mieli we wsi Perahori. Zwieńczeniem każdego posiłku może być tentura – doskonały likier cynamonowy.
Fot. Akcja Grecja
PoprzednieObraz 7 z 7Następne
Misją Fly4free.pl jest przedstawienie Ci najlepszych zdaniem naszej redakcji okazji na podróże. Opisujemy oferty znalezione przez nas w internecie i wskazujemy adresy internetowe, pod którymi samodzielnie możesz wykupić podróż lub elementy podróży. Ceny w artykułach są aktualne w chwili publikacji. Możemy otrzymywać wynagrodzenie od partnerów handlowych, do których Cię przekierowujemy.
Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?