Niebo w gębie! Tego nie możecie sobie odmówić w podróży. Oto najsłodsze specjały z całego świata
Nawet jeśli nie jesteście łakomczuchami, musicie spróbować tych narodowych specjalności. To po prostu rozkosz dla podniebienia.
W niemal każdym kraju możemy natknąć się na lokalny, słodki specjał. Nieważne, czy jest to ciasto, ciastko czy po prostu ciasteczko, warto takiego produktu spróbować. A co kraj to inny słodki rarytas. Sprawdźcie jakimi słodkościami uraczą was w Japonii, Austrii, Indiach i wielu innych krajach świata.
PoprzednieObraz 15 z 15Następne
Dobos torte (Węgry)
Bratanki oferują coś, co wygląda podobnie do popularnych w Polsce marlenek. Dobos torte jest jednak cytrynowy, a nie krówkowy. W środku znajdziemy czekoladę i lekki krem. Nazwa pochodzi od autora deseru Josefa Dobosa, który żył w Budapeszcie w XIX w. Oryginalny Dobos torte znajdziemy np. w cukierni Gerbeaud.
Fot. Wikipedia/Savannah Grandfather/Lic. CC by
Bratanki oferują coś, co wygląda podobnie do popularnych w Polsce marlenek. Dobos torte jest jednak cytrynowy, a nie krówkowy. W środku znajdziemy czekoladę i lekki krem. Nazwa pochodzi od autora deseru Josefa Dobosa, który żył w Budapeszcie w XIX w. Oryginalny Dobos torte znajdziemy np. w cukierni Gerbeaud.
Fot. Wikipedia/Savannah Grandfather/Lic. CC by
PoprzednieObraz 15 z 15Następne