Najlepsze restauracje świata, w których za posiłek zapłacisz grosze. Zobacz, gdzie twoje kubki smakowe przeżyją rozkosz za półdarmo
Obecność w prestiżowym i aktualizowanym co roku przewodniku Michelin od lat jest marzeniem każdego restauratora na świecie. Szczytem marzeń są zaś słynne gwiazdki Michelin – każda restauracja może dostać od jednej do trzech. Im więcej tych prestiżowych symboli posiada lokal, tym lepsze specjały czekają na gości i dłuższe kolejki do stolików.
O tym, jak trudno otrzymać taką gwiazdkę świadczy fakt, że w Polsce są tylko dwie restauracje z jedną gwiazdką: to warszawskie Senses i Atelier Amaro. Ale z drugiej strony – tego typu lokale zawsze kojarzą nam się z drożyzną i wykwintnym jedzeniem. A to nieprawda – w przewodniku Michelin jest wiele miejsc, w których spokojnie zjemy dobry obiad za 30 PLN lub mniej. Zapraszamy was na wycieczkę po takich lokalach.
Niepozorne stoisko w Singapurze z jeszcze bardziej niepozorną (i trochę mylącą) nazwą „Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle” jest pierwszym stoiskiem z ulicznym jedzeniem, które otrzymało prestiżową gwiazdkę od Michelin. Najtańsze dania w ofercie zaczynają się od równowartości 6-7 PLN. W tej cenie możemy zjeść „tytułowego” kurczaka z ryżem i sosem sojowym. Z kolei najdroższa pozycja w menu kosztuje 14 dolarów singapurskich (ok. 41 PLN). Drogo? Ale pamiętajcie, że za tą kwotę dostaniecie CAŁEGO kurczaka w glazurze z sosu sojowego.
Fot. Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle