LOT wprowadza kolejne zmiany w ofercie. Odczują je jednak głównie pasażerowie klasy biznes i premium economy
Wymiana zastawy na pokładach LOT była koniecznością, bo obecna porcelana służy pasażerom LOT już od ok. 16 lat. Jak czytamy w komunikacie prasowym, nową zastawę dostarczy narodowemu przewoźnikowi hiszpańska grupa Kaelis Group, a także polskie Zakłady Porcelany Stołowej Karolina. Narodowy przewoźnik chwali się, że charakteryzuje je „nowoczesny design, a także niezwykle lekka forma”. Nie bez znaczenia jest też aspekt ekonomiczny – nowa parcelana jest ok. 40 procent lżejsza od dotychczasowej, co pozwoli na ograniczenie zużycia paliwa.
Pafos od 2983 PLN na 7 dni (lotnisko wylotu: Katowice)
Kreta Zachodnia od 2659 PLN na 7 dni (lotnisko wylotu: Warszawa – Modlin)
Dahab od 2732 PLN na 7 dni (lotnisko wylotu: Wrocław)
Każdy zestaw składa się z 11 elementów – małego talerzyka na przystawkę, miseczki na sałatkę, dużego talerza na przystawkę, porcelanowej casseroli do podgrzewania, filiżanki do espresso, filiżanki do cappuccino, talerzyka na masło, kubka, podstawki, dużego talerza na danie główne oraz miski na zupę.
Wymiana porcelany będzie wprowadzana na pokłady LOT stopniowo. W pierwszej kolejności trafi ona do pasażerów klas biznes i premium economy podczas rejsów do USA i Kanady. Następnymi etapami będzie wymiana zastawy na rejsach do Azji oraz w LOT Business Class rejsów krótkodystansowych.

Nowa porcelana to kolejny etap wprowadzania zmian w ofercie PLL LOT. W ostatnich miesiącach narodowe linie informowały na temat współpracy z polską, innowacyjną marką Phenomé, która dostarcza na pokłady LOT Business Class kosmetyczkę wypełnioną naturalnymi produktami. Wcześniej PLL LOT i Krosno Glass ogłosiły długofalową współpracę w zakresie dostaw szkła na pokłady samolotów w LOT Business Class i LOT Premium Economy. Dzięki kooperacji produkty z krośnieńskiej huty dotrą do ponad 100 portów lotniczych w Afryce, Ameryce Północnej, Azji i Europie.
LOT zmienia też menu pokładowe
Jednocześnie LOT chwali się też wprowadzeniem nowego menu, które zostało już wprowadzone we wszystkich klasach podróży na rejsach do USA i Seulu. Aktualnie LOT jest w trakcie wymiany posiłków na rejsach do Tokio i Toronto. Jak czytamy w komunikacie prasowym, największą zmianą jest wprowadzenie do menu na stałe… pierogów. Jak tłumaczą w rozmowie z nami przedstawiciele LOT, niezależnie od tego, jak wymyślne jest menu, pierogi to i tak najchętniej wybierana potrawa podczas dalekich rejsów. Z komunikatu prasowego wynika, że pierogi będą dostępne w wersji słodkiej dla dzieci oraz wytrawnej dla dorosłych.