Owoce morza, grzyby, mięso. Warto skosztować pewnych potraw przyrządzonych w kraju, z którego pochodzą. Wtedy smakują najlepiej. Ale uwaga! Te dania mogą się okazać śmiertelnie niebezpieczne bez względu na umiejętności szefów kuchni. Zastanów się dwa razy zanim zamówisz te specjały.
PoprzednieObraz 10 z 10Następne
Jagody dzikiego czarnego bzu, Wielka Brytania
Owoce te najczęściej spożywane są pod postacią dżemów, galaretek i win. Warto wiedzieć, że ich liście, gałązki i nasiona zawierają sambunigrynę i sambucynę, które w większych ilościach są dla ludzi trujące. Jedynie wyższa temperatura (gotowanie czy smażenie bez przykrycia) może zniszczyć truciznę. Najczęściej do zatrucia dochodzi po zjedzeniu surowych lub niedojrzałych owoców. Pojawiają się wtedy m.in. nudności, wymioty, biegunka, zaburzenia oddychania.
Fot. Andy Rogers, Flickr
Owoce te najczęściej spożywane są pod postacią dżemów, galaretek i win. Warto wiedzieć, że ich liście, gałązki i nasiona zawierają sambunigrynę i sambucynę, które w większych ilościach są dla ludzi trujące. Jedynie wyższa temperatura (gotowanie czy smażenie bez przykrycia) może zniszczyć truciznę. Najczęściej do zatrucia dochodzi po zjedzeniu surowych lub niedojrzałych owoców. Pojawiają się wtedy m.in. nudności, wymioty, biegunka, zaburzenia oddychania.
Fot. Andy Rogers, Flickr
PoprzednieObraz 10 z 10Następne






