Owoce morza, grzyby, mięso. Warto skosztować pewnych potraw przyrządzonych w kraju, z którego pochodzą. Wtedy smakują najlepiej. Ale uwaga! Te dania mogą się okazać śmiertelnie niebezpieczne bez względu na umiejętności szefów kuchni. Zastanów się dwa razy zanim zamówisz te specjały.
PoprzednieObraz 1 z 10Następne
Sannakji, Korea
W kuchni koreańskiej sannakji to mała, żywa ośmiornica, którą kroi się na małe kawałki i podaje natychmiast. Zwykle polewana jest sosem sojowym bądź olejem sezamowym. Kiedy potrawa ląduje na talerzu, macki nadal się wiją a przyssawki są aktywne. Można sobie tylko wyobrazić, co się dzieje w ustach smakosza! Części ośmiornicy niewystarczająco przeżute mogą przykleić się do podniebienia, przełyku i gardła, powodując śmierć przez uduszenie.
Fot. Marshall Astor, Flickr
W kuchni koreańskiej sannakji to mała, żywa ośmiornica, którą kroi się na małe kawałki i podaje natychmiast. Zwykle polewana jest sosem sojowym bądź olejem sezamowym. Kiedy potrawa ląduje na talerzu, macki nadal się wiją a przyssawki są aktywne. Można sobie tylko wyobrazić, co się dzieje w ustach smakosza! Części ośmiornicy niewystarczająco przeżute mogą przykleić się do podniebienia, przełyku i gardła, powodując śmierć przez uduszenie.
Fot. Marshall Astor, Flickr
PoprzednieObraz 1 z 10Następne






