więcej okazji z Fly4free.pl

Ten region to gastroturystyczny raj! W przyszłym roku zjadą tu tłumy smakoszy

Foto: Chorwacka organizacja turystyczna
Pierwsza rzecz, jaką planujesz w podróży to jedzenie? Najpierw sprawdzasz, co dobrego można zjeść i zapisujesz restauracje, a dopiero później przeglądasz listę zabytków i muzeów? W takim razie w przyszłym roku nie może zabraknąć Cię w Kvarner – ten chorwacki zakątek będzie bowiem Europejskim Regionem Gastronomicznym. Mówiąc krótko: prawdziwym rajem dla gastroturystów!

Kvarner to błękit Adriatyku i urzekające miejscowości jak Opatija, a także smakowite skarby, kryjące się na talerzu. To tu spotykają się wpływy kuchni śródziemnomorskiej, kontynentalnej i górskiej, tworząc smakowy pejzaż, który zachwyca autentycznością i różnorodnością.

W 2026 roku dołączy do prestiżowej grupy regionów, które zostały wyróżnione ze względu na niezwykłą umiejętność łączenia lokalnych smaków i nowoczesnego podejścia do gotowania. Sezonowe produkty, sery i wina prosto od niewielkich producentów, przysmaki, jakich nie znajdziecie nigdzie indziej i uczty na każdym kroku – tego możecie się spodziewać!

Co warto zjeść w Kvarnerze? Podpowiadamy!

1. Sery

Na wyspach Kvarneru owcze sery zaskakują intensywnym smakiem. Na wyspie Krk powstają mniejsze, delikatne sery, które przy dłuższym dojrzewaniu przechowuje się w oliwie z oliwek. Wyspy Cres i Lošinj słyną z większych, kremowych serów, które czasem naciera się oliwnym osadem dla głębszego aromatu. Na wyspie Rab zaś wyrabia się duże, twarde sery ważące nawet ponad dwa kilogramy. Każdy z nich to esencja lokalnej tradycji i niepowtarzalny smak północnego Adriatyku.

Foto: Chorwacka organizacja turystyczna

2. Lošinjski Krokant

Deser z wyspy Lošinj znany jako „Lošinjski krokant”, wykonany z prostych, choć kiedyś bardzo cennych składników, czyli cukru i migdałów, które symbolizowały bogactwo i dobrobyt.  Przygotowywany jest na specjalne okazje. Spróbuj lokalnej tradycji i rozbij krokant na szczęście. Na im więcej kawałków się rozsypie, tym więcej szczęścia przyniesie!

3. Dziczyzna z Gorskiego Kotaru

Aromatyczne dania z jelenia, dzika czy sarny są esencją tutejszych lasów i gór, a owoce leśne, żurawina czy suszone śliwki dodają im słodyczy i wyrazistości, będąc nieodzownym dodatkiem części kontynentalnej regionu Kvarner, jakim jest Gorski Kotar.  

4. Jagnięcina

Mięso o wyjątkowym aromacie, dzięki roślinności obfitującej w pachnące śródziemnomorskie zioła. Pieczona w piecu opalanym drewnem lub przygotowana w formie gulaszu podawanego z długim makaronem w kształcie rurki (šurlice) niezmiennie zachwyca swoim smakiem. 

Foto: Chorwacka organizacja turystyczna

5. Krewetki

Symbol regionu. Wyjątkowe krewetki, znane z intensywnego smaku wyławiane są z Zatoki Kvarnerskiej. Można je jeść na surowo, grillowane lub na przykład podawane w sposób „buzara” co po chorwacku oznacza gotowanie owoców morza w sosie z oliwy, czosnku, cebuli, pietruszki czy pomidorów. 

Foto: Chorwacka organizacja turystyczna

Tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego 2026 to niepowtarzalna okazja dla podróżnych, by odkryć kulinarne bogactwo Kvarneru, które od lat przyciąga smakoszy z całego świata. Jeśli planujesz kulinarną podróż życia, wpisz Kvarner na swoją listę już dziś!

To jak? Widzimy się na miejscu?

Misją Fly4free.pl jest przedstawienie Ci najlepszych zdaniem naszej redakcji okazji na podróże. Opisujemy oferty znalezione przez nas w internecie i wskazujemy adresy internetowe, pod którymi samodzielnie możesz wykupić podróż lub elementy podróży. Ceny w artykułach są aktualne w chwili publikacji. Możemy otrzymywać wynagrodzenie od partnerów handlowych, do których Cię przekierowujemy.
Komentarze

na konto Fly4free.pl, aby dodać komentarz.
To raczej nie dla tych co lubią fly4free ...  Chorwacja wychodzi drożej niż południowe Włochy czy Grecja...  Jak ostatnio byłem w te same wakacje w Chorwacji i na Korfu to żarcie na Korfu było znacznie tańsze i lepsze...
jp1, 18 lipca 2025, 18:25 | odpowiedz

porównaj loty, hotele, lot+hotel
Nowa oferta: . Czytaj teraz »