Ten region to gastroturystyczny raj! W przyszłym roku zjadą tu tłumy smakoszy
Kvarner to błękit Adriatyku i urzekające miejscowości jak Opatija, a także smakowite skarby, kryjące się na talerzu. To tu spotykają się wpływy kuchni śródziemnomorskiej, kontynentalnej i górskiej, tworząc smakowy pejzaż, który zachwyca autentycznością i różnorodnością.
W 2026 roku dołączy do prestiżowej grupy regionów, które zostały wyróżnione ze względu na niezwykłą umiejętność łączenia lokalnych smaków i nowoczesnego podejścia do gotowania. Sezonowe produkty, sery i wina prosto od niewielkich producentów, przysmaki, jakich nie znajdziecie nigdzie indziej i uczty na każdym kroku – tego możecie się spodziewać!
Co warto zjeść w Kvarnerze? Podpowiadamy!
1. Sery
Na wyspach Kvarneru owcze sery zaskakują intensywnym smakiem. Na wyspie Krk powstają mniejsze, delikatne sery, które przy dłuższym dojrzewaniu przechowuje się w oliwie z oliwek. Wyspy Cres i Lošinj słyną z większych, kremowych serów, które czasem naciera się oliwnym osadem dla głębszego aromatu. Na wyspie Rab zaś wyrabia się duże, twarde sery ważące nawet ponad dwa kilogramy. Każdy z nich to esencja lokalnej tradycji i niepowtarzalny smak północnego Adriatyku.

2. Lošinjski Krokant
Deser z wyspy Lošinj znany jako „Lošinjski krokant”, wykonany z prostych, choć kiedyś bardzo cennych składników, czyli cukru i migdałów, które symbolizowały bogactwo i dobrobyt. Przygotowywany jest na specjalne okazje. Spróbuj lokalnej tradycji i rozbij krokant na szczęście. Na im więcej kawałków się rozsypie, tym więcej szczęścia przyniesie!
3. Dziczyzna z Gorskiego Kotaru
Aromatyczne dania z jelenia, dzika czy sarny są esencją tutejszych lasów i gór, a owoce leśne, żurawina czy suszone śliwki dodają im słodyczy i wyrazistości, będąc nieodzownym dodatkiem części kontynentalnej regionu Kvarner, jakim jest Gorski Kotar.
4. Jagnięcina
Mięso o wyjątkowym aromacie, dzięki roślinności obfitującej w pachnące śródziemnomorskie zioła. Pieczona w piecu opalanym drewnem lub przygotowana w formie gulaszu podawanego z długim makaronem w kształcie rurki (šurlice) niezmiennie zachwyca swoim smakiem.

5. Krewetki
Symbol regionu. Wyjątkowe krewetki, znane z intensywnego smaku wyławiane są z Zatoki Kvarnerskiej. Można je jeść na surowo, grillowane lub na przykład podawane w sposób „buzara” co po chorwacku oznacza gotowanie owoców morza w sosie z oliwy, czosnku, cebuli, pietruszki czy pomidorów.

Tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego 2026 to niepowtarzalna okazja dla podróżnych, by odkryć kulinarne bogactwo Kvarneru, które od lat przyciąga smakoszy z całego świata. Jeśli planujesz kulinarną podróż życia, wpisz Kvarner na swoją listę już dziś!
To jak? Widzimy się na miejscu?