17 trunków z różnych stron świata, których musisz spróbować
Podobno nie ma lepszego sposobu na poznanie kultury danego kraju i jego mieszkańców, jak napicie się z nimi szklaneczki lokalnego specjału. Pamiętajcie tylko, aby zachować umiar, niektóre z tych trunków potrafią przyprawić o zawrót głowy.
PoprzednieObraz 17 z 17Następne
Baijiu - Chiny
Produkowane ze zboża, najczęściej z sorgo. Po wypiciu do dna, dobrym zwyczajem jest przekręcenie kieliszka do góry nogami, aby pokazać, że wypiliście wszystko. Jest zazwyczaj mocniejsze od wódki, gdyż ma od 50 do 65% alkoholu. W bezpośrednim tłumaczeniu oznacza biały (przezroczysty) alkohol.
fot. Joni Kesti / flickr
Produkowane ze zboża, najczęściej z sorgo. Po wypiciu do dna, dobrym zwyczajem jest przekręcenie kieliszka do góry nogami, aby pokazać, że wypiliście wszystko. Jest zazwyczaj mocniejsze od wódki, gdyż ma od 50 do 65% alkoholu. W bezpośrednim tłumaczeniu oznacza biały (przezroczysty) alkohol.
fot. Joni Kesti / flickr
PoprzednieObraz 17 z 17Następne