Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Mar 2012 00:18 

niebieski
Witam,
jakiś czas temu kupowałem 2 bilety w Norwegianie ( koszt ok. 300 zł) , płaciłem kartą BZWBK Prepaid ( kupioną na portalu fly4free) wszystko spoko ale po miesiącu okazało się, że Norwegian zlikwidował to połączenie ( bez informowania mnie ). Po wykonanym telefonie pani po drugiej stronie powiedziala, że to nie problem bo oni mi dadzą połączenie przez oslo za tą samą kwotę ( ewentualnie jak już bardzo chcę to oddadzą mi kase ). Zgodziłem się na lot przez norwegię, który w systemie wyceniony był na 1200 i 1300 zł (z bagażem jeden bilet).
Dziś sprawdzam kartę a tam co ? ... -2500 zł pobrane przez norwegiana za 2 bilety !!!!

Najbardziej w szoku byłem ze względu na to że bank puścił transakcje wyższe niż 500 zł ( limit karty) nie mówiąc o Norwegianie, który pobrał mi w sumie 3100 zł za bilety !

Miał ktoś podobny przypadek ? Linie zwróciły pieniądze ?
 Profil Relacje PM off  

Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️ Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️
Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎 Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎
#2 PostWysłany: 03 Mar 2012 00:37 
Awatar użytkownika

Nie bardzo rozumiem - przez telefon zgodziłeś się na przebookowanie przez Oslo, a linia zamiast zrobić to za darmo (ma taki obowiązek) - skasowała Cię? :shock: Zostałeś skrojony w biały dzień, dzwoń do Norwegiana i domagaj się natychmiastowego zwrotu pieniędzy - w razie potrzeby strasz ULCem i UOKiKiem. Moim zdaniem to nieprawdopodobny wręcz skandal. :shock:

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Mar 2012 00:51 

niebieski
Tak dokładnie jak napisałeś , pani z norwegiana najpierw poszła do szefa czy moze mi przebukować lot po czym zrobili to za darmo.... ale tydzień później skasowali mi z karty za to przebukowanie jak za nowe bilety !

Jakie mam szanse na zwrot kasy ?

dzwonilem do BZWBK z pytaniem dlaczego bank wyraził zgodę na pobranie takich kwot jak jest limit 500 zł ,którego nijak niby nie można obejść - odpowiedz :Norwegian nie wysłał zapytania o możliwość pobrania kwoty tylko odrazu wysłał zlecenie pobrania ( mniej więcej coś takiego ) , zdziwiłem się ,że te karty można na minus obciążać .
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Mar 2012 00:54 

HON fly4free
Awerik: po co te krzyki ;)
Skontaktuj sie z przewoźnikiem i przedstaw problem. Jeśli kontakt nie rozwiąże sprawy, zgłoś chargeback w banku. Ale w takiej kolejności, nie na odwrót. Być może ktos błędnie obciązył kartę w Norwegianie w wyniku zamieszania ze zmianą rezerwacji i stąd ta sytuacja (która oczywiście nie powinna sie zdarzyć).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Mar 2012 00:55 
Awatar użytkownika

W głowie mi się to nie mieści, masakra. :shock: Moim zdaniem szanse na odzyskanie kasy masz niemal stuprocentowe.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Mar 2012 00:58 

HON fly4free
Zdarza się, mnie tak kiedyś zrobił LOT i Iberia, w obu przypadkach sprawa grzecznie się wyjaśniła po moim telefonie. Nie musiałem interweniować w banku, a kasa została zwrocona na karte.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Mar 2012 01:03 

niebieski
Ja bym najpierw sprawdził w WBK jakimi dodatkowymi kosztami Cię obciążyli - przekroczenie limitu, odsetki za przekroczenie, itd. - i zażądał zwrotu przez Norwegiana również tych kosztów.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Mar 2012 01:05 

niebieski
Na saldzie nie widać innego obciążenia niż koszty biletów . Dziękuję wszystkim za pomoc , trochę się uspokoiłem. Dopiero 2 raz kupuje bilet na samolot i taki numer.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Mar 2012 02:37 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
BTW - karta nie jest związana z osobą, teoretycznie możesz ją wyrzucić do kosza i co wtedy? To ich problem, że to przeszło ;)

#10 PostWysłany: 03 Mar 2012 11:55 

niebieski
Ale przy rejestracji karty podaje się dane więc pewnie tak poprostu nie wyrzucę jej i po problemie.
Co do dodatkowych opłat to bank twierdzi, że nie pobiera żadnych za przekroczenia limitów itp. bo to karta prepaid.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Mar 2012 12:06 

Też miałem podobną sytuację w Locie, gdzie płaciłem za bilet jedną kartą wyskakiwał błąd, zmieniłem na drugą kartę i ściągneli dwa razy z jednej i z drugiej, szybki telefon i kasa wróciła na konto. Cierpliwości na pewno dasz radę:)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Mar 2012 12:06 

HON fly4free
A orientowałeś się jak wygląda kwestia obciążenia rachunku Twojej karty ponad limit? Biorąc pod uwagę jej typ (prepaid) to nie powinno mieć miejsca. Nie znam warunków umowy (regulaminu) związanych z wydaniem tej karty, ale w tym aspekcie coś tez jest nie tak. Norwegian powien był dostać odmowę z baku realizacji obciążenia, i ewentualnie cofnąć rezerwacje.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Mar 2012 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Mozesz zrobic inaczej. Zostawiasz prepaid tak jak jest i prosisz Norwegiana o zwrot na inny rachunek :D
PS. Zart :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Mar 2012 13:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Eryk87 napisał(a):
Ale przy rejestracji karty podaje się dane więc pewnie tak poprostu nie wyrzucę jej i po problemie.
Co do dodatkowych opłat to bank twierdzi, że nie pobiera żadnych za przekroczenia limitów itp. bo to karta prepaid.

dlatego ja dalej, konsekwentnie nie rejestruje mojej karty. Kupilem anonimowo, uzywam anonimowo, zakup biletów (na kilka osób) nie udowodni, ze to moj karta. Nie zdziwi mnie, jak te karty sa uzywane do prania pieniedzy. Niby limit 3 tysiace, ale majac ich kilka (i kilka numerów bankowych) mozna troche obrócić, a US sie nawet nie kapnie. No ale troche odszedlem od tematu..

co do meritum - cos mi nie pasuje. Taka transakcja nie powinna w ogole przejsc. Masz mozliwosc podrzucenia screena, zdjecia, czegokolwiek (salda?)
Wysarczy maly wycinek, ew mozesz wyslac na pw. Chetnie to zobacze jesli mozna
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Mar 2012 13:48 

niebieski
Link do screena z konta :
http://www.imagebam.com/image/d9aafa177862940

Pani z BZWBK powiedziała ,że to karta prepaid i w ogole żadnych obciążen nie ma dodatkowych- pytałem o przekroczenie limitu , debet na 2,5 tys i ewentualne odsetki od tego.

Co do samej transakcji , to dwie różne osoby z infolinii BZWBK mówiły, że jakby norwegian wysłał zapytanie najpierw o taką kwote zostałaby ona przez system odrzucona, ale oni obciążyli odrazu konto bez tego zapytania więc bank niby musiał im przelać te pieniądze. Swoją drogą to trochę nie fajna furtka w tej karcie , bo powiedzmy,że ktoś użył jej w jakimś nieuczciwym sklepie internetowym i by mu skasowali 10 tys $ a później się zawineli. Bank powinien przemyśleć ten problem i go jakoś usunąć.

Radzili mi blokować kartę i reklamować transakce ale najpierw wole do norwegiana zadzwonić bo znając banki to może trwać kilka miesięcy i kilkanaście listów trzeba pisać podpisywać itp.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Mar 2012 16:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Eryk87 napisał(a):
Link do screena z konta :
http://www.imagebam.com/image/d9aafa177862940

Pani z BZWBK powiedziała ,że to karta prepaid i w ogole żadnych obciążen nie ma dodatkowych- pytałem o przekroczenie limitu , debet na 2,5 tys i ewentualne odsetki od tego.

Co do samej transakcji , to dwie różne osoby z infolinii BZWBK mówiły, że jakby norwegian wysłał zapytanie najpierw o taką kwote zostałaby ona przez system odrzucona, ale oni obciążyli odrazu konto bez tego zapytania więc bank niby musiał im przelać te pieniądze. Swoją drogą to trochę nie fajna furtka w tej karcie , bo powiedzmy,że ktoś użył jej w jakimś nieuczciwym sklepie internetowym i by mu skasowali 10 tys $ a później się zawineli. Bank powinien przemyśleć ten problem i go jakoś usunąć.

no to w takim razie nie mam pytan.. :shock:
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Mar 2012 16:49 

niebieski
I ja jestem w szoku. Dobrze, że jeszcze z niej nie korzystałem. Pozdrawiam

#18 PostWysłany: 03 Mar 2012 17:05 

To chyba będziecie w jeszcze większym szoku jak się dowiecie, że tak każda karta działa.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 03 Mar 2012 17:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja mam takie dwie, kupiłam na Allegro. W jaki sposób może się ona zadłużać na minus? W głowie się nie mieści, a jak ściągną od Ciebie tą kasę jak nie podpisywałeś żadnej umowy na debet(kredyt). To chyba błąd jakiś banku i niech bank się martwi, Ty walcz o zwrot tego co miałeś na karcie.

#20 PostWysłany: 03 Mar 2012 17:55 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
srebrny
jestem w szoku !!! pierwszy raz coś takiego widzę,i rozksięgowali transakcję na norwegiana

oj coś system bankowy ma dziury jak widać ,
ta karta ma lukę !!! i można się na nią zadłużać za free - bo tak to wygląda

tylko trzeba by zmienić dane właściciela na jakieś widmo
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości