Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#502 PostWysłany: 03 Maj 2013 18:08 

@ miki3475

wybieramy się w podobnym terminie tj weekend 15-16.06, ale z gdańska (jestem z Łodzi) bo jest ranny samolot do stavanger,
daj znać jakimś newsem na forum, bo wiele wypowiedzi w tym wątku jest historycznych
znalazłem za 100 zł os na bookingu chyba hostel, nie wiem czy nie lepsza opcja niż namiot..
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#503 PostWysłany: 03 Maj 2013 21:49 

Loty: 25
Kilometry: 44 472
100 zł za hostel w Norwegii - proponuje sprawdzić jeszcze raz
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 04 Maj 2013 09:32 

http://www.booking.com/hotel/no/stavang ... 4ea899d0X1
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 09 Maj 2013 11:04 

Loty: 72
Kilometry: 141 891
Ja właśnie wróciłam z Norwegii, ale śmigaliśmy na północ od Bergen, aż do Alesund zajechaliśmy. W zależności od rejonu śnieg jest po pas, a za chwilę po przejechaniu tunelu go nie ma. Noclegów szukaliśmy spontanicznie na kempingach - za domek dla 5ciu osób płaciliśmy 450-550 NOK, więc stosunkowo nie dużo. Mieliśmy ze sobą namioty, ale temperatura za dnia wahała się -2 - +5 to nie ryzykowaliśmy zamarznięcia w nocy :) jak by ktoś wybierał się w najbliższym czasie w rejony Forsand czy Geirangerfjord to niech da znać :)
 Profil Relacje PM off  

#506 PostWysłany: 11 Maj 2013 12:53 

Jak najtaniej z Bergen dostac sie do preikestolen?
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 11 Maj 2013 16:20 

Jezeli chodzi o bilet jednodniowy na autobusy (za 80 NOK) to Lucass mial racje. Mozna kozystac ze wszystkich autobusow w rejonie Rogaland (nie obowiazuje w nocnych autobusach). Bilet nie obowiazuje na prom ze Stavanger do Tau a jedynie express boat pomiedzy Stavanger a Byøyene. W informacji turystyczniej otrzymalam ta sama informacje jak opisane na stronie kolumbusa:
http://www.kolumbus.no/article.php?id=979

Kangaroo1983 pogubiłem się już w "nawale" tych informacji na temat możliwości korzystania z komunikacji miejskiej podczas pobytu w Stavanger oraz promów w drodze na Preisketolen (Stavanger-Tau). Z racji tego, że masz najświeższe informacje ze Stavanger, to proszę potwierdź czy najekonomiczniejszym wariantem będzie przemieszczanie się liniami kolumbus z wykorzystaniem kolumbuskort? Chodzi o dojazd z lotniska do Stavanger, prom do Tau (jakiego przwoźnika?) oraz trasa z Tau w kierunku do Preisketolen.
pozdr
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 11 Maj 2013 20:37 

Macie podane jak na tacy chyba już wszystkie informacje dotyczące tamtego rejonu i poruszania się w tym wątku.
Kupujesz kartę u kierowcy w autobusie (taka tekturka i w środku spirala jak na metkach) i do tego ładujesz bilet na 1 dzień. Możesz poruszać się po całym regionie. Nic ekonomiczniejszego nie znajdziesz. Wsiadasz i jeździsz.
Prom do Tau....było wiele razy wałkowane, jak chcesz to możesz do Jorpeland popłynąć. Z Tau z przystani masz i autobusy jadące przez Jorpeland, i taxi i stopa jak się postarasz. Więcej inwencji.

Dostrzegam coraz częściej, że wiele użytkowników tego forum chce przepisu na zasadzie: udaj się na ten przystanek o godzinie x, wsiądź do czerwonego autobusu bo zielony jest fe..., potem idź tu i tu, tu kup to i tamto itp. A po powrocie relacje na blogach, linki perfidnie umieszczane w stopkach na zasadzie: wswiatzwisniewskim.com , czlowiek wchodzi a tam relacja z wyjazdu na preikestolen w dodatku jak wiele innych czyli "po sznurku" jak na tym forum.....ehhh.....początki tego forum były lepsze. Tyle OT.

#509 PostWysłany: 11 Maj 2013 20:54 
Awatar użytkownika

Autobusy po "tej" stronie Stavanger obsługuje Kolumbus Z lotniska 36 NOK w 1 stronę
Prom Stavanger - Tau obsługuje Norled 46 NOK w 1 stronę. Promy do Jorpeland ze Stavanger są tylko 4 na dobę i w niepasujących nijak godzinach.
Kursowe autobusy po "tamtej" stronie jeżdżą tylko do Jorpeland. Obsługuje Boreal. Nie znam dokładnych kosztów, ale to dwie strefy, więc pewnie koło 36 NOK w 1 stronę (Tau - Jorpeland).
Turystyczne, które z Tau jadą bezpośrednio na parking przed schroniskiem Preikestolenhytte są droższe, 140 NOK w dwie strony. Tę linię obsługuje Boreal.
W tym kontekście trzeba by było się zastanowić czy Kolumbuskort się zdąży zwrócić, ewentualnie czy dzienny bilet ma sens i czy rzeczywiście będzie taki ekonomiczny, skoro dojedziesz na nim tylko z/na lotnisko, bo na inne rzeczy raczej braknie czasu.

#510 PostWysłany: 12 Maj 2013 12:17 

Myślałem, ze to forum służy pomocy wzajemnej, dzieleniem się posiadana wiedzą, a nie komentowaniem zamieszczanych w nim zapytań. Skoro pytam, to znaczy, że mam wątpliwości co do opcji związanej ze "sprawnym" poruszaniem się w trakcie pobytu. I tak jak napisał piopen choć ten wątek był wielokrotnie poruszany, to udzielone dwie powyższe odpowiedzi wskazują na to, że temat nie jest do końca tak jednoznaczny.
P.S. Piopen nie oczekiwałem na "rozpiskę" krok po kroku, choć gdyby ktoś podzielił się rzeczywiście swoją wiedzą w tym zakresie to byłoby miło. Może nie zwróciłeś uwagi, ale zapytanie moje było adresowane do konkretnej osoby i nie musiałeś mi odpowiadać. Natomiast jeśli to zrobiłeś, to bez tego dodatkowego komentarza.
Lukass dzięki za info - rzeczywiście warto zastanowić się nad standardowym wariantem bez kombinacji. ;)
Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#511 PostWysłany: 13 Maj 2013 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
Tak więc Lucass z podanych przez Ciebie informacji wynika, że transport komunikacją miejską na trasie lotnisko-Stavanger-prom na Tau-schronisko pod Preikestolen tam/powrót to koszt ok 300 koron norweskich, a to daje jakieś 170 zł, nie wiem czemu ciągle miałem wbite w głowie, że koszt tego transportu to około 400 zł ;)

#512 PostWysłany: 13 Maj 2013 12:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Na pewno nikt nie testował tych prysznicy przez okres majówki?
Chodzi o prysznice za 10NOKów czy ileś tam, w tym całym szałasie.

#513 PostWysłany: 15 Maj 2013 03:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 382
Kilometry: 545 460
Nie mam doświadczenia za bardzo z wynajmowaniem samochodów w Norwegii, jednak pytanko mam takie, gdzieście te samochody do wynajęcia po 200 zł na dzień czy 450 zł na dwa dni znaleźli? Jakoś mnie wychodzi 450 zł ale za 1 dzień :/

Druga sprawa - prom ze Stavanger do Tau ten którym wszyscy pływają zabiera też autka? I jaki koszt przewozu auta do Tau?
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 17 Maj 2013 22:28 
Awatar użytkownika

Zabiera.
Wg cennika Norledu to 15 stref za 137 NOK za samochód do 6m + kierowcę. Pasażerowie płacą dodatkowo po 46 NOK.

#515 PostWysłany: 18 Maj 2013 00:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To teraz niechaj tylko ci co pisali że znaleźli samochody za 2 stówki pochwalą się jak to zrobili i będę szczęśliwy. Bilety w cenie umiarkowanej mam, hotel w cenie wręcz świetnej jak na Norwegię, do szczęscia potrzebny mi ten samochód do wynajęcia za mniej niż 400/doba.

Nikt? Nic?

Ile czasu wchodzi się na Preistekolen i schodzi (różnymi szlakami?) Ile czasu trzeba żeby dojść i zejść z Kjerag (z parkingu)?
 Profil Relacje PM off  

#516 PostWysłany: 18 Maj 2013 01:51 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Sprawdz na arguscarhire. Nie wiem kiedy jedziesz, sprawdzilam w wyszukiwarce jakies przypadkowe 2 dni w czerwcu (weekend), wychodza po ok 330 zl.
 Profil Relacje PM off  

#517 PostWysłany: 18 Maj 2013 03:18 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Kilka pytan do praktykow:
1. czy na dworcu w Stavanger lub na przystani z ktorej odplywa prom do Tau jest jakas przechowalnia bagazu? Chcialbym po przyjezdzie z Bergen bez straty czasu udac sie prosto na Preistekolen, ale wolalbym uniknac kilku godzin ze zbednym obciazeniem
2. czy w okolicy w/w punktow sa jakies sklepy spozywcze, zeby uzupelnic zaopatrzenie? w jakich godzinach zazwyczaj sa one otwarte w sezonie letnim
3. podobno mozna sie posilic w schronisku przy wejsciu na szlak - jest duzo drozej od przecietnej jadlodajni w miescie?
4. o ktorej odjezdza ostatni bus ze schroniska do Tau. Chce przenocowac w Stavanger, zeby rano moc wyruszyc na Kjerag. Chyba ze jest jakas opcja, zeby tam dotrzec ze schroniska...
Z gory dziekuje za pomoc :)

#518 PostWysłany: 18 Maj 2013 07:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

olus napisał(a):
Sprawdz na arguscarhire. Nie wiem kiedy jedziesz, sprawdzilam w wyszukiwarce jakies przypadkowe 2 dni w czerwcu (weekend), wychodza po ok 330 zl.

lipiec po 111 euro/doba.
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 18 Maj 2013 07:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

sawiet napisał(a):
Kilka pytan do praktykow:
Chcialbym po przyjezdzie z Bergen bez straty czasu udac sie prosto na Preistekolen

A czym przyjeżdzasz z Bergen?
 Profil Relacje PM off  

#520 PostWysłany: 18 Maj 2013 09:04 

4. o ktorej odjezdza ostatni bus ze schroniska do Tau. Chce przenocowac w Stavanger, zeby rano moc wyruszyc na Kjerag. Chyba ze jest jakas opcja, zeby tam dotrzec ze schroniska...
Z gory dziekuje za pomoc :)
a kiedy bedziesz w stavanger? z preikestolen prowadzi szlak do bratelli z ktorego plynie prom do lysebotn. temat byl poruszany juz na forum jak nie znajdziesz to pisz na priva postaram sie pomoc bo sam zamierzam taka trase przebyc
 Profil Relacje PM off  

#521 PostWysłany: 18 Maj 2013 09:29 
Awatar użytkownika

Ale przystanek w Bratteli jest na żądanie. Chcąc stamtąd płynąć trzeba wcześniej prom zarezerwować telefonicznie.
Do tego chcąc tego samego dnia wrócić do Stavanger trzeba byłoby być w Bratteli o 6:30 by zdążyć na poranny prom i by móc wrócić popołudniowym promem o 15:30 lub 17:45 z Lysebotn do Stavanger.
Inna opcja tzn 14:30 z Bratteli (15:25 w Lysebotn) absolutnie nie daje możliwości powrotu w tym samym dniu ostatnim promem o 17:45, biorąc pod uwagę, że z parkingu przy restauracji idzie się na Kjerag ok. 2,5-3 godzin. A jeszcze jakoś na ten parking trza się dostać - 6 km ostro pod górę serpentynami.

Rozkłady busów ze Stavanger do Preikestolen są pod linkami obok schematycznej mapki.
http://www.boreal.no/pulpit-rock-rogala ... ry845.html
Ze sklepów najlepiej (bo najtaniej) KIWI
http://kiwi.no/Finn-butikk/#stavanger
Bunpris
http://bunnpris.no/butikker#76
Rema 1000
http://butikk.rema.no/

Ostatnio edytowany przez Lucass, 18 Maj 2013 09:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości