Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 163  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#111 PostWysłany: 31 Sty 2013 23:28 
Awatar użytkownika

srebrny
W USA nie dostaje sie pieczatek "on departure", wiec jak dales osobie prowadzacej boarding ten swistek, ktory trzeba zostawic, to wszystko jest ok.
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🇮🇹 Wenecja z Warszawy za 869 PLN 🛥️ 🎭 City break we Włoszech 🇮🇹 Wenecja z Warszawy za 869 PLN 🛥️ 🎭
Tam słońce będzie świecić nawet jesienią ☀️🍂 Cypr na tydzień za 1879 PLN 🏝️🌊 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem 🍴 Tam słońce będzie świecić nawet jesienią ☀️🍂 Cypr na tydzień za 1879 PLN 🏝️🌊 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem 🍴
#112 PostWysłany: 31 Sty 2013 23:30 

niebieski
ufff :)
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 31 Sty 2013 23:40 

Loty: 140
Kilometry: 236 052
niebieski
W kwietniu będę się starał o wizę.mam 34 lata,singiel-zobaczymy jak pójdzie.w dodatku pracuję i przebywam w anglii.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 01 Lut 2013 22:35 

niebieski
Jak Wam się wydaje, czy też z doświadczenia - brak umowy o pracę (aka "bezrobotny") plus brak żony/mieszkania/interesu zostających w Polsce to z automatu odmowa, i nawet nie podchodzić?
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 01 Lut 2013 23:09 

niebieski
niekoniecznie + moj kolega dostal wize, bez pracy, bez szkoly i nie bylo problemu
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 03 Lut 2013 00:51 

Proszę o potwierdzenie czy jako dowód wniesienia opłaty za wizę może posłużyć wydruk elektronicznego potwierdzenia przelewu z konta internetowego banku (czyli bez żadnego podpisu i pieczątki). Dodam, że zapłaciłem za wizę przy użyciu systemu Sofort. Dzięki i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 03 Lut 2013 01:06 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Aviator napisał(a):
Proszę o potwierdzenie czy jako dowód wniesienia opłaty za wizę może posłużyć wydruk elektronicznego potwierdzenia przelewu z konta internetowego banku (czyli bez żadnego podpisu i pieczątki). Dodam, że zapłaciłem za wizę przy użyciu systemu Sofort. Dzięki i pozdrawiam.

No chyba tak. Skoro płaciłeś przez Sofort to masz tylko to.
Ja również zamierzam wydrukować potwierdzenie ale jeżeli się mylimy to dobrze byłoby, żeby ktoś nas za wczasu uświadomił.

#118 PostWysłany: 03 Lut 2013 01:36 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Przy zbieraniu wniosków w konsulacie pytano nas czy mamy potwierdzenia z banku pocztowego czy sofort, powiedzieliśmy, że to drugie i do końca już nikt tego nie sprawdził :)
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 03 Lut 2013 02:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
zadnych dokumentow nie chcieli rozmowa trwala moze 3 minuty- promesa 10 lat
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 03 Lut 2013 12:39 
Awatar użytkownika

złoty
timu napisał(a):
Przy zbieraniu wniosków w konsulacie pytano nas czy mamy potwierdzenia z banku pocztowego czy sofort, powiedzieliśmy, że to drugie i do końca już nikt tego nie sprawdził :)

Dzięki za info :)
cała ta procedura wizowa jest w moim odczuciu tak nie przyjemna, że odchciewa się tam jechać. A jeszcze na dodatek możesz polecieć i jakiś murzyn na lotnisku powie ci wypad :D Tak na marginesie co wtedy z powrotem?
Jestem za tym, żeby było jak w Chile. Zasada wzajemności wizowej. Do Chile chyba tylko obywatele 5 krajów wlatują z wizami w tym Amerykanie :) i uwaga Albańczycy. Chile stosuję zasadę wzajemności wy nam wizy ! To my wam dokładnie po tych samych kosztach :)

#121 PostWysłany: 03 Lut 2013 12:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Moze nie postuluj zasady wzajemnosci wizowej, bo na obecna chwile z polskim paszportem mozemy odwiedzic 149 krajow bez zalatwiania wizy, a ludzie 89 innych nacji moga w podobny sposob przyjechac do nas, wiec dalej mamy przewage ;)

Co do samego procesu, nieprzyjemny w kraju, a z tego co widze to w Londynie jeszcze duzo gorzej.

Anyway, z wjazdem problemu nie bedzie. Zostalem zapytany po co przyjechalem i ile chce zostac, gosc zeskanowal odciski palcow, podzialal w swoim komputerku i oddal paszport z terminem na wyjazd 4x dluzszym niz to o co prosilem.

Bedzie ok, udanego tripu :D
 Profil Relacje PM off  

#122 PostWysłany: 03 Lut 2013 15:09 

Dzięki za odpowiedzi! A jak wygląda sprawa z poprzednim paszportem? Nigdzie nie mogę znaleźć tego starego dokumentu.... Czy jest on konieczny?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Wiza australijska
#123 PostWysłany: 04 Lut 2013 14:06 

wiza do Usa loteria, ja chciałam lecieć na 5 dni już loty miałam rezerwować, bo w dwie strony kosztowały niecałe 400 euro, dobrze, że się powstrzymałam, bo mi odmówili, bez oglądania dokumentów, bez niczego, nie i koniec.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 05 Lut 2013 13:26 
Awatar użytkownika

złoty
Jestem już po wizycie w Ambasadzie więc napiszę kilka rad. Decyzja pozytywna. Krótka rozmowa z Konsulem. Co w jakim celu wyjazd, co robimy w Polsce, skąd mamy pieniądze na wyjazd czym zajmują się rodzice i gdzie byliśmy w ostatnim czasie za granicą ?
Krótko rzeczowo i miło. Nasz konsul był chyba szybki i bezproblemowy bo obsługiwał średnio 2 osoby (lub dwie pary) w czasie gdy dwójka pozostałych jedną osobę bądź parę. Miał dwie skrzyneczki na paszporty jedną z pozytywnymi decyzjami drugą na odmowy. Wydaję mi się, że ta z odmowami była chyba w ogóle pusta.
Rady praktyczne:
Przede wszystkim bagaże, torby, torebki (nawet te najmniejsze naprawdę bardzo malutkie) muszą zostać po za terenem ambasady. bardzo restrykcyjne zmiany, które obowiązują od WCZORAJ!! Rozmawialiśmy chwilę z pracownikiem ambasady i dowiedzieliśmy się, że po piątkowym zamachu w ambasadzie USA w Ankarze ochrona dostała od Amerykanów absolutny zakaz wpuszczania z jakimiś pakunkami- nawet te najmniejsze damskie torebki są zazwyczaj odrzucane i osoby nie mogą wejść z nimi do budynku. W Warszawie można je zostawić w kamienicy po drugiej stroni ulicy. W piwnicy jest fotograf, który też oferuję przechowanie rzeczy.
Druga rzecz to zdjęcia. Musieliśmy wyjść z Ambasady i zrobić sobie fotki bo okazało się, że tło jest za ciemne. Niby wyglądało OK, faktycznie nie było śnieżnobiałe jak od Fotografa ale jak zobaczyliśmy co oni robią z tymi zdjęciami to okazało się, że faktycznie może być za ciemne. Otóż pracownicy robią zwykłym aparatem, mydelniczką zdjęcie, twojego zdjęcia z wydrukowanego formularza. I stąd zapewne jak zdjęcie jest troszkę ciemne lub niewyraźne jest konieczność przyniesienia inneg . Trzeba lecieć do fotografa po drugiej stronie ulicy i zabulić 30zł.
PS. O tyle dobrze, ze robi ładne zdjęcia i daje 6sztuk :) a 30zł to nie jest jakaś wygórowana stawka za foto do dokumentów w Warszawie.

#125 PostWysłany: 05 Lut 2013 23:06 

Nawiazujac to postu Gaszpara, ja wczoraj tez aplikowalem o wize tylko ze w Londynie wiec jak ktos jest ciekaw to pokrotce:
a) aplikacja przez neta ok 1h
b) umowa na spotkanie - telefon ok. 10 minut za £1.23 / minute (przy okazji pobieraja oplate za wize £102 przez tel), tylko od poniedzialku do piatku z terminami od rana do 11
c) wyjazd do Londynu, ambasada jest ok 30 min z victori wiec mega bus da rade
d) wejscie na teren ambasady - dokladnie jak u gaszpara w poscie - bez telefonu, zegarka, jakichkolwiek plynow, ostrych rzeczy, bez plecakow - kobiety wchodzily z torebkami a kilku mezczyzn widzialem jak cofneli.. co prawda w poblizu sa miejsca gdzie mozna przechowac swoje rzeczy, ochraniarze Cie pokieruja ale w wiekszosci przypadkow kolejke bedzie trzeba znow odstac ;)
tu trzeba miec kartke z paragonem zaplaty, kartke z numerem aplikacji i paszport
e) u sekretarki dostaje sie numer np. N312 i czeka na swoja kolej na monitorze
f) wywolany po raz pierwszy, pan sprawdzi paszport (stoiska 1-11, jak w banku zza szyby, przy tlumie ludzi), weznie odciski palcow - lewa dlon, prawa, kciuki - weznie zdjecie, u mnie wzial nawet gdy aplikacja zaakceptowala moja internetowa fote mimo iz bylo szarawe - lacznie okolo 3 minut
g) znowu siedzimy i czekamy na kolejne wywolanie do bramek 12-24, czekamy okolo 20 min
h) idziemy do bramki z drugiej strony, znow jak w banku, pan za szyba, co prawda nie ma juz tloku ale sa ludzie obok nas rowniez aplikujacy o swoje wizy
i) tutaj pan przeglada twoja aplikacje z neta i pyta sie o jakies rzeczy, u mnie:
- ile czasu mieszkam w uk (2 lata)
- ile czasu pracuje tam gdzie pracuje (1.5 roku)
- z kim lece (kolega z pracy)
- czy to jest moj partner zyciowy :) - z usmiechem powiedzialem ze nie :)
- gdzie bylem ostatnio na wycieczce - peru w listopadzie, zobaczyl pieczatke w paszporcie
- powiedzial ze wniosek zaakceptowany i zeby udal sie dalej, lacznie 3 minuty, pytania w stylu tak,nie raczej w rozmowe pojsc sie nie da bo akurat za kazdym razem jak probowalem cos powiedziec wiecej to pan mowil "ok, ok..enough :)"
- pojscie do kuriera gdzie podajemy gdzie nasz paszport ma byc odeslany (trzymaja go do 5 dni zazwyczaj( - tutaj kolejny koszt £14.8 za przesylke co przyjdzie przed 18:00 lub £30 za taka co przyjdzie przed 8:00.. ogolnie spory wybor
-do domu

z ogolnych rzeczy przy aplikowaniu w moim przypadku:
a) jestem singlem
b) nie mialem jeszcze wtedy biletu
c) miasto w aplikacji podalem w miare losowo
d) jako miejsce postoju - pierwszy lepszy hostel z neta
e) przegladajac inne rzeczy na necie, mam 25 lat, po studiach, praca w zawodzie, nie mam domu w pl ;), jako kontakt w usa podalem kolezanke co poznalem na wakacjach w europie, nie naleze do zadnego klanu i nie zamierzam handlowac dziecmi na terenie stanow jako osobami mogacymi zostac uzytymi w nieletniej armi :D

koszty
14.8(kurier) + 102 (oplata)+ 12 (telefon) + 12 (dojazd) =£140 + dzien wolny od pracy

wynik:
10 letnia wiza ;)
 PM off  

#126 PostWysłany: 05 Lut 2013 23:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
10 letnia promesa wizowa
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Wiza australijska
#127 PostWysłany: 06 Lut 2013 01:31 

kemot napisał(a):
10 letnia promesa wizowa
+1
Urszula napisał(a):
wiza do Usa loteria, ja chciałam lecieć na 5 dni już loty miałam rezerwować, bo w dwie strony kosztowały niecałe 400 euro, dobrze, że się powstrzymałam, bo mi odmówili, bez oglądania dokumentów, bez niczego, nie i koniec.
Ciesz się, że nie usłyszałaś sorry od urzędnika na JFK
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 08 Lut 2013 13:52 

Odnośnie płatności. Zapłaciłem przelewem korzystając z dobrodziejstwa SOFORT i mam pewne obawy wynikając z zapisu:
"Gdy Państwa płatność zostanie zweryfikowana otrzymają Państwo Unikalny Numer Transakcji (Przykład poniżej zakreślony). PROSIMY SIĘ UPEWNIĆ, ŻE ZACHOWAJĄ/WYDRUKUJĄ PAŃSTWO TEN NUMER TRANSAKCJI. Numer transakcji jest Państwa dowodem wpłaty i musi zostać użyty do wyznaczenia spotkania wizowego w Ambasadzie/Konsulacie."

Ktoś ma doświadczenia z Unikalnym Numerem Transakcji??Nie dostałem żadnego potiwerdzenia ani numeru po uiszczeniu płatności. Płatność w mBanku. A może wystarczy najzwyklejsze potwierdzenie płatności drukowane z mbanku??
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 08 Lut 2013 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
przy etapie umawiania się na rozmowę przez internet, drukujemy potwierdzenie, na którym znajduje się numer wpłaty ;)
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 18 Lut 2013 02:07 

Witam ja mam parę pytań i była bym wdzięczna za odpowiedz ;)
Mam teraz 18 lat i jeszcze rok szkoły na wakacje chciałabym lecieć do siostry do USA i problem jest w tym ze dwa czy trzy lata temu starałam sie o wize i nie dostałam jej bo konsul sprawdził ze siostra tam była nielegalnie , ale teraz sytuacja zmieniła sie bo siostra ma tam męża obywatela i ona ma zielona karte. i moje pytanie sie tu pojawia czy to ułatwi mi otrzymanie wizy czy dalej moze byc odmowa.
Mam tez pytanie dotyczace tego ze planuje jechac na wakacjach lipiec-sierpień i chciałabym sie zapytać kiedy najlepiej starac sie o wize ?
I jeszcze jedno pytanie tak troche nie w temacie ale zawsze mnie to ciekawiło czy konsul ten na lotnisko w USA mówi po polsku ;)
dziekuje za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3250 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 163  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: szczotek99 oraz 1 gość