Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Sty 2014 18:55 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
niebieski
Po zakupie jednego z reklamowanych przewodników globtrotera chciałbym w kilku słowach zrecenzować zakupioną książeczkę i przestrzec ewentualnych chętnych przed jej zakupem.
Wybieram się do Kirgizji, wiec ucieszyłem się kiedy znalazłem polski przewodnik po tym kraju. Nie przypuszczałem jednak, że to taki knot.
Mam wrażenie, że autor przewodnika (Dawid Dudek) nigdy w Kirgizji nie był, a jego wiadomości pochodzą z ogólnodostępnych źródeł, ewentualnie z angielskojęzycznego przewodnika. (nie wiem, jak wygląda sprawa z innymi oferowanymi przez globtrotera przewodnikami - boję się że podobnie).
Przewodnik zawiera wiadomości ogólne (do znalezienia w Wikipedii) oraz krótkie opisy poszczególnych regionów i miejsc godnych w nich zobaczenia.
Część przewodnika stanowią mini rozmówki polsko-rosyjskie, w których nota bene ich autor nie ustrzegł się błędów.
Jednym słowem nie polecam. Szkoda kasy. Ja straciłem....Ty nie musisz :-)
2 ludzi lubi ten post.
Kański uważa post za pomocny.

TANIO! Portugalska perełka na Atlantyku 🇵🇹 Loty na Maderę od 476 PLN 😎 TANIO! Portugalska perełka na Atlantyku 🇵🇹 Loty na Maderę od 476 PLN 😎
Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆) Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆)
#2 PostWysłany: 22 Sty 2014 19:17 
Site Admin

W temacie o Gruzji jest podobna opinia o innym przewodniku tego pana, nie mówiąc o tym co zrobił na swoim blogu a za co został zbanowany na naszym forum..

#3 PostWysłany: 23 Sty 2014 19:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziś odesłałem Panu Davidiacusovi książeczkę o Kirgistanie, którą on sam nazywa przewodnikiem. Początkowo miałem odpuścić, cisnąć w kąt i nie reklamować. Partactwo autora nie dało mi jednak spokoju. Nie można tak na żywca nabijać ludzi w przysłowiową butelkę. Postanowiłem zakup z Allegro zareklamować. Przed reklamacją przeglądnąłem to cudo. Wydaje mi się, że działalność tego typu i wydawanie tego typu "niby przewodników" powinno być karane. Karane przede wszystkim powinno być to, że człowiek, który nigdy nie był w tym regionie świata wydaje "przewodniki" po Uzbekistanie, Kirgistanie, Turkmenistanie. Społeczność takiego portalu jak ten, powinna reagować na takie partackie działania domorosłych autorów. Przestrzegam wiec przed "przewodnikami" Globtrotera!!!
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 23 Sty 2014 19:41 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Zbanowany
Również przestrzegam i nie polecam. Omijać szerokim łukiem.
marek2011 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 23 Sty 2014 21:05 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Ten "wydawca" jest już sławny z powodu swojego "profesjonalizmu" długo, polecam rozłożenie na czynniki pierwsze jego przewodnika o Gruzji na portalu kaukaz.pl :)
Co to Kirgistanu to byłam tam w ostatnie wakacje i polecam Lonely Planet, wystarcza w zupełności. Jeśli go nie masz, napisz mi na PW, to Ci wyślę. Oczywiście służę pomocą, bo to świetny i mało turystyczny kraj :)

#6 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:10 

HON fly4free
On w ogóle nie był w Kirgistanie, jak i w większości innych państw po których napisał "przewodniki". Należy omijać z daleka te wydawnictwa.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
a ja tam wyjde z szeregu i szacun dla Davidiacusa za deala z Gwadelupa,
o przewodnikach się nie wypowiem, bo nie kupuje, ale latwo krytykować jak ktoś się nie może bronic
Arekkk lubi ten post.

#8 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:20 

Loty: 126
Kilometry: 272 627
Miałem "przyjemność" oglądać przewodnik Globtrotera po Gruzji bo znajomy jakiś czas temu zakupił. Przewodnik pełen błędów, ogólnie to szkoda pieniędzy i zdrowia na tego typu zakupy:)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Żeby było jasne. Mój post nie jest żadnym plotkowaniem o wybrykach tego Pana poza jego plecami. Wszystkie zarzuty dotyczące "przewodnika" opisałem dziś w długim mailu do jego autora. Podałem przykłady błędów (językowych, gramatycznych, merytorycznych) i przekłamań informacyjnych.
W odpowiedzi dostałem maila zwrotnego, że zgodnie z obowiązującym w PL prawem po odesłaniu do wydawnictwa "przewodnika" otrzymam zwrot poniesionych kosztów. W tym względzie nie mam Panu Davidiacusovi nic do zarzucenia. Nie lubię być tylko być robiony w bambuko za moją własną kasę. Poza tym uważam, że należy takimi spostrzeżeniami dzielić się z ludźmi. Każdy na własne życzenie może przecież zawsze wyrobić sobie zdanie sam kupując jednak "przewodnik" Globtrotera.
Ilość różnych negatywnych opinii o wydawnictwach Globtrotera (vide np. ten na portalu kaukaskim) chyba też jest jakimś sygnałem.

#10 PostWysłany: 24 Sty 2014 01:01 

HON fly4free
lahcimmm2 napisał(a):
o przewodnikach się nie wypowiem, bo nie kupuje, ale latwo krytykować jak ktoś się nie może bronic

Rzecz nie w krytyce "bezbronnego" co w dzieleniu się spostrzeżeniami.
Sorry, ale dla mnie ktoś, kto pisze przewodniki (przedstawiając się z resztą jako globtroter-podróżnik) po państwach, w których nie był nawet 5 minut jest z góry skazany na skreślenie z listy rzetelnych autorów w tej dziedzinie. Bo to zwyczajnie oznacza, że przepisuje informacje z drugiej ręki (czyt. z innych przewodników) albo zmyśla -> fizycznie nie ma innej możliwości, przewodnika turystycznego nie da się napisać samodzielnie bez żadnego kontaktu z danym krajem.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
niebieski
Tez nie polecam tych "Przewodików".

Ja kupiłem przewodnik o Malcie, po tym jak we fragmencie na stronie wydawnictwa znalazłem żywcem przeklejone całe akapity swojego tekstu, który udostępniłem kiedyś na Wikipedii. Po przejrzeniu na szybko przewodnika okazuje się, że pierwsze 4 strony to praktycznie żywcem przepisane teksty artykułów z Wikipedii, później np. prawie 4 strony o Zakonie Maltańskim to też kopia z Wikipedii, chyba wszystkie wstawki typu co to jest hypogeum, manieryzm itp. to też kopie tekstów z Wikipedii. Oczywiście na początku przewodnika jest tekst o wszelkich prawach zastrzeżonych przez wydawnictwo a nie ma nic o prawdziwych autorach wspomnianych fragmentów jak wymaga licencja CC-BY-SA, na której udostępnione są tekst Wikipedii.

Na razie przebrnąłem przez kilkanaście stron, na wyrywki. Ale już po tym widzę, że jest sporo błędów.

Wczoraj zerknąłem na fragmenty dwóch innych losowo wybranych przewodników. Długo mi nie zajęło, by i w nich znaleźć coś przepisanego z WIkipedii.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:09 

A jakie zatem przewodniki polecacie? Lubię wiedzieć, jak gdzieś jestem, co zwiedzić, jak tam dotrzeć, gdzie przenocować, co zjeść i jeszcze fajne zdjęcia zobaczyć. Macie jakąś ulubioną serię przewodników?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:14 

Loty: 934
Kilometry: 1 461 944
niebieski
Nie ma żelaznej reguły, dobre i uznawane wydawnictwa też miewają wtopy. Ja zanim kupię jakiś przewodnik spędzam trochę czasu w księgarni podróżniczej i przeglądam kilka wydawnictw, porównuję itd. a następnie wybieram jedno najbardziej mi odpowiadające.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 36 462
Żaczek napisał(a):
A jakie zatem przewodniki polecacie? Lubię wiedzieć, jak gdzieś jestem, co zwiedzić, jak tam dotrzeć, gdzie przenocować, co zjeść i jeszcze fajne zdjęcia zobaczyć. Macie jakąś ulubioną serię przewodników?

Gdziekolwiek się pojedzie to widać, że dużą popularnością cieszą się przewodniki Lonely Planet, podobno słusznie. Ja trochę z przekory a bardziej z upodobania wybieram Rough Guides ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Maj 2014 16:06 

Dobrze,że przypadkiem przeczytałam opinie o tych przewodnikach. Niedawno wypatrzyłam przewodnik tego Pana po Kazachstanie i z braku innego polskojęzycznego wydawnictwa przymierzałam się do kupna, ale chyba jednak się powstrzymam.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Maj 2014 11:55 

ciri napisał(a):
Żaczek napisał(a):

Gdziekolwiek się pojedzie to widać, że dużą popularnością cieszą się przewodniki Lonely Planet, podobno słusznie. Ja trochę z przekory a bardziej z upodobania wybieram Rough Guides ;)

Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Lip 2014 20:58 

Ostrzegam !
Wpłaciłem pieniądze za przewodnik i mimo upływu kilku tygodni książki na oczy nie zobaczyłem. Nie pomogły telefony /nie odbierają/ i e-meile. Pan D. nie zamierza też zwrócić pieniedzy za zamówiony przewodnik. Ostrzegam zatem przed nim.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 21 Lip 2014 21:09 

Potwierdzam!Totalna amatorszczyzna!!!Miałem zaszczyt zakupić przewodnik po Gruzji , totalny bzdet!
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Lip 2014 22:05 

srebrny
mecenat napisał(a):
Potwierdzam!Totalna amatorszczyzna!!!Miałem zaszczyt zakupić przewodnik po Gruzji , totalny bzdet!

O ile moge zrozumiec,ze ktos kupuje Kirgizje,bo to niszowy kierunek, to dziwie sie, ze nie kupiles np.bezdrozy,ktory jest profesjonalny i nie prowadzi szlakiem stadnym pseudoturystow z LP.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Lip 2014 23:03 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
niebieski
MaciejStefan napisał(a):
Ostrzegam !
Wpłaciłem pieniądze za przewodnik i mimo upływu kilku tygodni książki na oczy nie zobaczyłem. Nie pomogły telefony /nie odbierają/ i e-meile. Pan D. nie zamierza też zwrócić pieniedzy za zamówiony przewodnik. Ostrzegam zatem przed nim.

Ja wybrałem przesyłkę kurierem (dla pewności po drobnej "dyskusji" na fb z wydawnictwem na temat jakości przewodnika). I całe szczęście bo nadając do mnie przesyłkę podali jakiś inny adres i tylko dzięki kontaktowi telefonicznemu i mailowemu z firmą kurierską przesyłka dotarła do mnie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości