Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 18 Lis 2015 10:51 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
witekkowal napisał(a):
hamada napisał(a):
Ah...
zmylilo mnie to, że w czasie poprzedniej wizyty w Londynie mialam z nia lekki klopot - nie mogłam zapłacić m.in. w kasie na jednej ze stacji metra.

A dokonywałaś wcześniej transakcji stykowej tą kartą (tzn. wypłata w bankomacie, albo płatność w terminalu przy użyciu chipa)?
Niestety karty Aliora nie mają tzw. Pinu offline i z tego powodu są problemy w płatności nimi w automatach na zachodzie. Często pojawia się info last try attempt itp, albo w ogóle nie przechodzi płatność. Swego czasu był taki problem z kartami mbanku, ale w końcu wprowadzili pin offline i problemy się skończyły.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Dokładnie, moja koleżanka miała ten sam problem ostatnio w Londynie. Ale zakup kawy w kawiarni załatwił sprawę i potem działała bezproblemowo. Także najlepiej wykonać jakąś transakcję, może być zbliżeniowo w sklepie w polsce (pani poprosi o PIN) a potem można śmiało jeździć Londyńskim metrem. U mnie działa bez problemów.
 Profil Relacje PM off  

Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️ Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️
🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
#182 PostWysłany: 19 Lis 2015 01:32 

Kara napisał(a):
Przeczytaj, proszę, wikipost w tym wątku: http://www.fly4free.pl/forum/londyn-i-k ... ,1408,3189 i skorzystaj z pkt. 2 (oraz ew. 3).

czytalam poszperalam i znalazlam. nie wiem tylko czy dobrze rozumuje. bede duzo jezdzic na trasie strefa 1-5 czyli dzienny limit dobowy wynosi 10.90£ wiec po przekroczeniu tego limitu reszte przejazdów mam za darmo i nie pobieraja mi oplaty z oysterki. bo po 4 przejazdach juz mam ponad 12zl naliczone wiec na to wychodzi. to dotyczy metra, autobusow, pociagow i tramwajów.

"The cap you're charged depends on the type of transport you've used. There are different caps for:

All services (bus, Tube, tram, DLR, London Overground, TfL Rail and most National Rail journeys in London"

czyli wg tego oplaca sie wziac off peak caps bo po przekroczeniu limitu na oysterce jezdze tymi srodkami komunikacji za darmo. to by mi odpowiadalo. cos przeoczylam?
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 19 Lis 2015 09:59 
Awatar użytkownika

niebieski
"Bierzesz" go w takim sensie, że zaczynasz podróż np. metrem po 9:30, a po "wyjeźdżeniu" £10.90 jeździsz już za darmo z 2 zastrzeżeniami: 1) nieprzekraczając stref 1-5 i 2) to ważne - zwracając uwagę na popołudniowe godziny szczytu (o których możesz poczytać tu: https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/t ... /on-oyster), żeby utrzymać się w taryfie off peak.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 19 Lis 2015 13:59 

Kara napisał(a):
"Bierzesz" go w takim sensie, że zaczynasz podróż np. metrem po 9:30, a po "wyjeźdżeniu" £10.90 jeździsz już za darmo z 2 zastrzeżeniami: 1) nieprzekraczając stref 1-5 i 2) to ważne - zwracając uwagę na popołudniowe godziny szczytu (o których możesz poczytać tu: https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/t ... /on-oyster), żeby utrzymać się w taryfie off peak.

tak tak czyli od 16-19 tez nie powinnam się poruszać komunikacja po Londynie. super! o to mi chodzi. ktoś tutaj pisał juz ze zamówił sobie oyster na stronie i przysłali ja mu ja do domu. koszt wysyłki to chyba z 4/5£ no ale wole juz ja mieć w domu. =)
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 19 Lis 2015 14:20 
Awatar użytkownika

niebieski
£3 bezzwrotnej "kaucji" + porto:
Standard (TfL LH) £4.25
12 - 16 working days
Express (TfL LH) £12.75
4 - 5 working days

Średnio się opłaca.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 19 Lis 2015 14:53 

3+4.25=7.24*6= 44zl no w sumie srednio sie oplaca. ale jak kogos stac to moze wziac=)

Ostatnio edytowany przez Roku, 19 Lis 2015 23:32, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 24 Lis 2015 01:16 

pegie84 napisał(a):
witekkowal napisał(a):
hamada napisał(a):
Ah...
zmylilo mnie to, że w czasie poprzedniej wizyty w Londynie mialam z nia lekki klopot - nie mogłam zapłacić m.in. w kasie na jednej ze stacji metra.

A dokonywałaś wcześniej transakcji stykowej tą kartą (tzn. wypłata w bankomacie, albo płatność w terminalu przy użyciu chipa)?
Niestety karty Aliora nie mają tzw. Pinu offline i z tego powodu są problemy w płatności nimi w automatach na zachodzie. Często pojawia się info last try attempt itp, albo w ogóle nie przechodzi płatność. Swego czasu był taki problem z kartami mbanku, ale w końcu wprowadzili pin offline i problemy się skończyły.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Dokładnie, moja koleżanka miała ten sam problem ostatnio w Londynie. Ale zakup kawy w kawiarni załatwił sprawę i potem działała bezproblemowo. Także najlepiej wykonać jakąś transakcję, może być zbliżeniowo w sklepie w polsce (pani poprosi o PIN) a potem można śmiało jeździć Londyńskim metrem. U mnie działa bez problemów.

Z tego co pamiętam to było przy pierwszej próbie użycia jej - właśnie w terminalu z użyciem chipa. Później 2 razy próbowałam nią płacić w sklepie - nie chciala przejść ( później się okazało, że zrobily się z tych 2 prob blokady), a i chyba jeszcze w Tesco zamiast pin -u musialam się podpisać (ale już nie pamiętam na 100% czy to było z ta karta czy inna, bo minal rok od mojego ostatniego pobytu w Londynie). Natomiast z bankomatu wtedy wypłacilam pieniądze bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 28 Gru 2015 11:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Kiedy TfL "zgarnie" więcej niż powinno, czyli: co robić, gdy w historii przejazdów pojawi się hasło "incomplete journey" i wyższa opłata: http://www.moneysavingexpert.com/reclai ... ard-refund.
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 11 Sty 2016 19:45 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
Są dwie osoby, (X) i (Y), a mają jedną kartę zbliżeniową (A), należącą do (X). Czy (X) i (Y) mogą podróżować jednocześnie:
- (X) używając do przejazdów w systemie contactless karty (A), uprzednio zarejestrowanej w TfL
- (Y) używając karty Oyster wykupionej i doładowanej za pomocą karty (A) należącej do (X)
Czy system nie zrobi tu gdzieś blokady?

PS. starałem się napisać przejrzyście ;)

#190 PostWysłany: 11 Sty 2016 19:48 

niebieski
Uwazam, ze nie bedzie zadnego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 11 Sty 2016 19:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Też myślę, że nie będzie żadnej blokady.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 16 Sty 2016 18:44 

niebieski
artykuł na ten temat:
http://prnews.pl/hydepark/karty-zblizen ... 51859.html
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 16 Sty 2016 18:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Na stronie TfL jest jednak trochę więcej informacji:
https://tfl.gov.uk/cdn/static/cms/docum ... polish.pdf.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 16 Sty 2016 19:03 

niebieski
Owszem, ale TfL opisuje stan obecny, a w artykule jest o stanie docelowym.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 16 Sty 2016 19:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie do końca rozumiem, jaką wartość dla polskiego turysty ma wiadomość, że TfL w tym roku opracuje specyfikację, dzięki której być może kiedyś będzie mógł wykupić bilet (w domyśle: okresowy, bo poprzednie dwa scenariusze rozwiązują kwestie pojedynczego i dziennego), którego nośnikiem będzie nie Oyster, a karta płatnicza. Reszta artykułu omówiona jest już w wątku...
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 16 Sty 2016 19:20 

niebieski
Zależy kiedy się wybiera :)
Sorry, ale loguję się tutaj tylko raz na jakiś czas więc nie podtrzymam wątku.
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 16 Sty 2016 19:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Zważywszy, że w artykule nie ma daty wdrożenia (bo dopiero biorą się wszak za specyfikację) nie liczyłabym na tłumy przestępujących z nogi na nogę do dnia, kiedy wreszcie będą mogli z góry zapłacić i zakodować na karcie płatniczej bilet tygodniowy czy miesięczny.

To nadal nie tłumaczy wklejenia linku do mało użytecznego artykułu...
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 16 Sty 2016 21:02 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Gdybym wczoraj nie odrzucila oferty pracy w "Oysterze", to moglabym dowiedziec sie czegos wiecej ;-)

A tymczasem mozna jezdzic na Oysterze i Contactless na Gatwick i w pare innych miejsc:
http://www.standard.co.uk/news/transpor ... 53621.html

https://tfl.gov.uk/campaign/pay-as-you- ... tcmp=35637

#199 PostWysłany: 21 Sty 2016 10:03 

Cooper84 napisał(a):
Odnosnie zwracania karty Oyster w automatach. Mozna zwrocic karte do wartości 10 Ł, ale... karta musi być użytkowana minimum 48 godzin. No i mi sie nie udalo zwrocic. Pani z informacji powiedziala, ze moge ja zwrocic on-line, tyle, ze ja nie rejestrowalem sie on line z ta karta, a z tego co czytam musze miec konto. No chyba, ze dziala zarejestrowanie konta po fakcie?

Mam pytanie w związku z tym postem. Czy to dotyczy wszystkich Oyster cards czy tylko Visitor Oyster.

Pytam, bo na stronie https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/r ... tcmp=26352 nie ma ani słowa że musi być użytkowana 48 godzin.
Natomiast na stronie o Visitor Oyster https://tfl.gov.uk/travel-information/v ... yster-card jest napisane wyraźnie, że musi być minimum 48 godzin

Czy ktoś będzie umiał mi odpowiedzieć na to pytanie? Bardziej interesuje mnie zwrot niewykorzystanych środków na karcie niż zwrot samej karty.
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 21 Sty 2016 10:26 
Awatar użytkownika

niebieski
"Kaucja" za samą Visitor Oyster Card jest bezzwrotna. Reszta wynika z decyzji burmistrza Londynu i warunków przewozu (cf payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334&p=536456&hilit=Kaucj%2A+oyster#p536456), a najszybciej całą sprawę wyjaśnia to opracowanie: http://www.toptiplondon.com/transport/t ... rd-refunds.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość