Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Gru 2014 16:21 

Hey,

razem z dziewczyną chcemy lecieć na przełomie maja/czerwca na Majorkę.
Budżet nie jest wygórowany dlatego też chcemy się dowiedzieć czy warto jechać na Majorkę bez opcji All Inclusive ?
Nigdy wcześniej nie byliśmy na wakacjach zagranicznych dlatego też nie wiemy, czy bardziej nie opłacałoby się wziąć opcji jedynie ze śniadaniem a resztę kupować na własny rachunek - kompletnie nie mamy pojęcia jak kształtują się tam ceny.

Co chcemy robić?
Wynająć samochód i pierwsze 2/3 dni pojeździć po wyspie i pozwiedzać - termin wydaje się być w miarę przyjazny i chyba nie ugotujemy się w samochodzie. Później chcemy leżeć plackiem i się pokąpać w basenach i morzu.
Nie jesteśmy globtroterami, ot co zwykła parka na wakacjach.

Jeszcze jedno - na chwilę obecną nie mamy nawet planów CO zwiedzać, może ktoś podrzucić jakąś ciekawą stronkę z informacjami?
 Profil Relacje PM off  

Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis
Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN
#2 PostWysłany: 29 Gru 2014 16:47 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 22 554
Opcja all inc ma wg mnie sens kiedy siedzisz całymi dniami w hotelu i nie wychylasz nosa. W przeciwnym wypadku lepiej bez jedzenia albo ostatecznie same śniadania. Nie szukaj ofert na biurach podróży, sam sobie zmontuj lot+hotel.

Co do tego co zwiedzić/zobaczyć - no cóż, od tego właśnie powinieneś zacząć planowanie. W końcu skąd wiesz gdzie chcesz hotel jak nie wiesz co chcesz zobaczyć ;).

Na tym forum jest od groma porad dot. Majorki http://goo.gl/D2SzfM

Zobacz jeszcze dział z relacjami z podróży i sprawdź co inni oglądali. Nie ma jednego, sprawdzonego planu. Szukaj dokładnie co jest do zobaczenia, zobacz na to przez pryzmat czasu i budżetu, przygotuj plan, a potem szukaj hoteli/knajp po drodze, żeby się zorientować w cenach.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#3 PostWysłany: 29 Gru 2014 17:07 

Hej,
też lecę na Majorkę na przełomie maja/czerwca. W moim przypadku nie wchodzi w grę opcja z wyżywieniem gdyż chcę posmakować smaków hiszpani (mąż uwielbia gotować). Kilka wypadów do restauracji a zaopatrzenie planujemy w Eroskach, do zwiedzania jest tyle że nie wiem czy zdążę poleżeć na plaży przez te 10 dni. Jedziemy w okolice Alcudii (plaża przyjazna małym dzieciom). Jako przewodnik polecam też filmiki What 2 do in Mallorca na YT. Wiele rzeczy już na sucho opracowałam więc w razie pytań - polecam się :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Gru 2014 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 102
Kilometry: 182 263
Co biust to gust. Majorka jest na tyle piękna, duża (i jednocześnie dostatecznie mała), że szkoda by mi było przeleżeć ten czas w hotelu z all inclusive. A według mnie to jednak albo leżakowanie w hotelu z All Incl. albo wycieczka pełną gębą.

Pytanie zasadnicze to na jak długo chcecie lecieć ?
Na przełomie sierpnia i września byłem tam na 2 tygodniowej przygodzie. Objechaliśmy we dwoje dookoła niemal całą wyspę i nie wyobrażam sobie teraz, że miałbym z czegoś zrezygnować. Wypożyczanie samochodu na 2/3 dni według mnie nie pozwoli Wam nacieszyć się Majorką, chyba że chcecie tylko powierzchownie po niej przelecieć.

Wydatki to kwestia względna. Podobnie jak przedmówca zachęcam do poczytania relacji. Zobaczysz tam, że można mieszkać i za darmo - kwestia gustu i Waszej wygody. My np. sprawdziliśmy chyba wszystkie opcje:) 6 nocy spędziliśmy w samochodzie, 2 w hotelu, 3 z Airbnb, a 3 pod chmurka w śpiworach :) Zjechaliśmy wyspę samochodem, autobusem, zeszliśmy pieszo z plecakami. Każdy zakątek wyspy ma swój urok a każda zatoka piękna na swój sposób.
Także poczytajcie, zróbcie plan. Koniecznie kupcie jakiś przewodnik, ja miałem 10NAJ czy coś takiego, wg mnie bardzo dobry. Uważam, że pozycje obowiązkowe to:
- Palma de Mallorca ( Castell de bellver, katedra La Seu, starówka, jest tu też kilka turystycznych atrakcji np. aquarium, marineland)
- Sóller + Port de Sóller
- Sa calobra + Torrent de Pareis + Cala Tuent
- Cap de Fermentor
- plaża przy Alcudii / Can Picafort
- Cuevas del Drac w Porto Cristo
- park Mondragó
- Botanicactus
- Es Trenc

Poczytaj relacje, forum, przewodnik, poogladaj zdjęcia i filmy (np. what2doin mallorca)
dopisek: widze że Emirka mnie uprzedziła ale to potwierdza jakość przewodników :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Gru 2014 18:36 

Wow, dziękuje. Macie racje, najpierw musimy sami się zastanowić czego tak naprawdę chcemy.
Prześledzę forum i postaram się interesujące informacje
Ogladam what2do i już mam ochotę lecieć :D
 Profil Relacje PM off
Dominika Trawczynska uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 29 Gru 2014 19:39 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Lol opcje All inclusive to ...byle kurort z alkoholem bez limitu!

Najlepiej jak mówia przed mówcy - LOT+Hotel+samochód ( "zrób to sam")

Byłem na Majorce kilka dni, wypożyczenie samochodu. Mozna objeździc wyspe. Tam są małe malownicze miasteczka. Fajne plaże i krajobrazy. na 3dni mysle że spooko ale opalać na all-inc to można ...po 60-te. Za młody na to jestem.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Sty 2015 14:39 

Hey,

jesteśmy pewni że chcemy jechać na Majorkę ale od kilku dni bijemy się z myślą gdzie dokładnie chcemy wylądawać.
Hotele które nas interesują znajdują się w różnych miejscach na wyspie i nie wiemy który wybrać.

Do wyboru mamy rejon Alcudi, Cala Figuera oraz Palma Nova. Nie interesuje nas dzikie imprezowanie a raczej podziwianie widoków i ogólny odpoczynek.

Rozważamy również sytuacje gdzie robimy rezewracje po 2 noce w każdym z miejsc.

Możecie coś doradzić?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Sty 2015 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Być na Majorce i nie poimprezować to tak trochę dziwnie no ale kto co lubi :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Sty 2015 15:15 

Loty: 40
Kilometry: 104 012
Majorka jest piękna i zdecydowanie warto ją odwiedzić i to bez ALL - ja mam za sobą już 4 wizyty. Rejon Alcudii bardzo spokojny, świetne widoki i blisko do takich atrakcji jak "Formentor", ale wg mnie najlepsza opcja to zmiana miejsca co 2 dni, kiedyś zrobiliśmy taką objazdówkę, a mieliśmy tylko 4 nocki na wyspie i to była super opcja. Można wziąć auto i zwiedzać tylko piękne plaże w różnych zakątkach Majorki, jeśli macie zamiar tylko plażować.
Mój osobisty ranking przepięknych miejsc - wszystkie nr 1 ;) :
Cala Pi
Cala Romatica,
Cala Figuera,
Es Trenc
Cala Mesquida
Sa Calobra
St Elm
Port de Soller
Palma de Mallorca.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Sty 2015 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Gerda88 napisał(a):
Hey,

jesteśmy pewni że chcemy jechać na Majorkę ale od kilku dni bijemy się z myślą gdzie dokładnie chcemy wylądawać.
Hotele które nas interesują znajdują się w różnych miejscach na wyspie i nie wiemy który wybrać.

Do wyboru mamy rejon Alcudi, Cala Figuera oraz Palma Nova. Nie interesuje nas dzikie imprezowanie a raczej podziwianie widoków i ogólny odpoczynek.

Możecie coś doradzić?

Ja polecam okolice Alcudii. Jest tam wspaniała plaża i widoki. Byłam na początku czerwca.
Południe to raczej dla młodzieży, której głównym celem jest imprezowanie. Natomiast Cala Figuera, leży trochę na uboczu. Nie po drodze stamtąd do wielu atrakcji, bo większośc z nich znajduje się na zachodzie wyspy.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Sty 2015 23:55 

Loty: 40
Kilometry: 66 987
niebieski
Ja z moją dziewczyną wylądowałem w cichym i spokojnym hotelu Es Reco de Randa, w małej miejscowości Randa. Mieliśmy auto, to i tak wszędzie dojeżdżaliśmy. To co chcieliśmy, to zwiedziliśmy będąc na wyspie 5 dni.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Sty 2015 20:29 

Loty: 4
Kilometry: 3 825
niebieski
Gerda88 napisał(a):
Hey,

Możecie coś doradzić?

Polecam Platja de Palma na nockę po przylocie/przed odlotem. Przy okazji warto odwiedzić stolicę a resztę czasu zdecydowanie polecam spędzić w Port d'Alcudia albo okolicach ;) Palma Nova/Megaluf (zwłaszcza jak nie chcecie imprezować) to według mnie najgorsze miejsca na tej wyspie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Sty 2015 21:22 

niebieski
Polnocno-zachodnie wybrzeze jest drozsze, ale duzo bardziej urzekajace. Nie ma tam typowych betonowych kurortow, ktore mimo ze duzo tansze, maja okropny klimat, szczegolnie kiedy chce sie spedzic dzien w okolicy noclegowni. My niestety nocowalismy kilka nocy w trakcie wyjazdu w Cala d'Or, tyle ze nie bylo nas tam w ciagu dnia - odrazu jechalismy w spokojniejsze i mniej skazone rejony :) Gdybym mial troche wiecej funduszy, napewno wybralbym w tym momencie gorzysta polnoc niz betonowe poludnie (Deia, Valdemossa, Soller, Pollenca (najpiekniejsze miejsce na Majorce jak dla mnie)). Jesli juz bierzecie pod uwage poludnie wyspy to sprawdzcie hotele w Cala Figuera (na piechote mozna sobie zwiedzac Parc Natural Mondrago - piekne zatoczki, brak betonu na terenie parku) ew Portocolom lub Porto Cristo.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość