Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 211 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lut 2010 16:00 

Loty: 123
Kilometry: 304 081
Krótki instruktaż jak trafić z lotniska na dworzec autobusowy dla osób podróżujących w inne rejony Portugalii.

Z hali przylotów kierujemy się za znakami z charakterystycznym M ruchomymi schodami na dół - co doprowadzi nas do metra (metrem jest tylko z nazwy gdyż wcale nie znajduje się pod ziemią)
bilety kupujemy gotówką w specjalnych automatach i kasujemy je w czytnikach znajdujących się na słupkach nieopodal automatów. Cena za dojazd do dworca to ok 1,5 euro ( polecam zachować bilecik gdyż przy następnym zakupie po prostu doładowujemy go i wtedy płacimy mniej)
Metro niestety nie dość, że jeździ wolno to jeszcze rzadko, bo co 20 minut. Droga do dworca to około 40minut :evil:

Uwaga! Metro nie jeździ w nocy, z tego co pamiętam od godz. 01h00 do 6h00 . Wtedy jesteśmy zdani na taksówki (nocą ok 20-25 euro liczą sobie taksówkarze)

Na lotnisku znajduje się tylko jedna linia, więc nie możemy się pomylić (linia fioletowa)

Linią fioletową jedziemy aż do stacji Trindade ( bardzo dobra informacja głosowa i wizualna w metrze informuje nas na bieżąco o najbliższej stacji), następnie przesiadamy się na w/w stacji na linię żółtą jadącą w kierunku João de Deus. Linię żółtą opuszczamy na stacji São Bento.

Graficzna wizualizacja lini metra: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Rede_Metro_Porto.jpg

I tutaj niestety musimy kogoś się spytać jak dotrzeć na dworzec autobusowy. Znajduje się on mniej więcej 5 min piechotą od stacji metra ( przy samym metrze znajduje się jeszcze dworzec kolejowy). Musimy się kierować (w każdym bądź razie) ciągle pod górkę, długą prostą ulicą.

Odnośnie samego dworca. Piszę jak trafić na dworzec gdyż stamtąd odjeżdżają autobusy REDE EXPRESSOS ( jak nasze PKSy) z tym że komfort jazdy niewyobrażalnie lepszy, autobusy jeżdżą bardzo regularnie i we wszystkie zakątki Portugalii.

Odnośnie busów:
Wchodzimy na stronę http://www.rede-expressos.pt/ wchodzimy w odnosnik Horários e Preços, wybieramy skąd i dokąd chcemy jechać i mamy podane godziny odjazdu, przyjazdu, czas podróży i cenę. z Kartą euro<26 przy zakupie biletu możemy liczyć na 5-10% upustu. Często w mniejsze rejony są to podróże z przesiadką.

Ostatnio edytowany przez Abcn 05 Wrz 2018 14:17, edytowano w sumie 3 razy
porządki
 Profil Relacje PM off
Relaxa uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 24 Maj 2010 15:03 

niebieski
Na dworzec kolejowy (campanha) można dojechać metrem bez przesiadek - linia E
Bilet kosztuje 1,45€ + 0.5€ (jednorazowa opłata za kartę, którą przy następnych przejazdach się doładowuje)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Gru 2010 22:53 

Mam wylot o 6.35 z Porto, lecę do Stansted jeśli ma to znaczenie.

Sądzę, że powinienem być na lotnisku ok 5.00 bo nie mam bagażu rejestrowanego(mam rację?)

Rozumiem, że metrem nie ma szans dojechać o tej godzinie.
W związku z tym czy pozostaje mi tylko taksówka za 25 euro...?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Gru 2010 10:42 

niebieski
Ostanie metro jedzie ok. północy
Jeśli to dla Ciebie nie problem to radzę spać na lotnisku. Siedzenia nie są super wygodne ale jest spokojnie i w miarę cicho
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Gru 2010 21:13 

A nie jeździ tam żaden nocny autobus?!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Gru 2010 16:17 

jeździ, jego numer to 601. http://www.itinerarium.net/default.aspx?ul=en-US&tab=3
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Gru 2010 21:35 

niebieski
Jeżdżą autobusy 601, 602 i 604 tyle, że troszkę wcześniej zaczynają niż metro i troszkę później kończą.
Informacja na stronie http://www.stcp.pt/en/home/principal.htm.

PS.
Wybieram się do Porto. Może ktoś ma ciekawego do polecenia (knajpę, wydarzenie, ...).

#8 PostWysłany: 21 Gru 2010 22:46 
Awatar użytkownika

srebrny
barrob1 napisał(a):
Jeżdżą autobusy 601, 602 i 604 tyle, że troszkę wcześniej zaczynają niż metro i troszkę później kończą.

PS.
Wybieram się do Porto. Może ktoś ma ciekawego do polecenia (knajpę, wydarzenie, ...).

mam zamiar skrobnąć jakiś temacik o porto, ale tak w skrócie to:
-w porto najważniejsze do odwiedzenia jest nie tyle samo porto co villa nova de gaia [czyli po drugiej stronie rzeki - tam są piwnice z porto] - na to zarezerwuj sobie z pół dnia, najlepiej zacząć z samego rana bo od 12.30 - 13 mają siestę
-knajpy i żarcie - najlepiej wieczorem na ribierze, ceny nie najniższe ale klimat kapitalny
-z muzeów / obiektów do zwiedzania najbardziej zapadł mi w pamięci budynek giełdy papierów wartościowych, zdecydowanie polecam
-fajnie też wejść na torre de clericos, fajny punkt widokowy, nie żeby porto z wysokości zapierało dech w piersiach ale zawsze to miłe całą okolicę objąć z jednego punktu ;)
-stadion fc porto też robi niezłe wrażenie, w muzeum drużyny w środku ani wewnątrz samego stadionu nie byłem z braku czasu, ale jeśli interesujesz się sportem to pewnie Ci się spodoba
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Gru 2010 21:09 

rw30 napisał(a):
barrob1 napisał(a):

PS.

-w porto najważniejsze do odwiedzenia jest nie tyle samo porto co villa nova de gaia [czyli po drugiej stronie rzeki - tam są piwnice z porto] - na to zarezerwuj sobie z pół dnia, najlepiej zacząć z samego rana bo od 12.30 - 13 mają siestę
-knajpy i żarcie - najlepiej wieczorem na ribierze, ceny nie najniższe ale klimat kapitalny
-z muzeów / obiektów do zwiedzania najbardziej zapadł mi w pamięci budynek giełdy papierów wartościowych, zdecydowanie polecam
-fajnie też wejść na torre de clericos, fajny punkt widokowy, nie żeby porto z wysokości zapierało dech w piersiach ale zawsze to miłe całą okolicę objąć z jednego punktu ;)
-stadion fc porto też robi niezłe wrażenie, w muzeum drużyny w środku ani wewnątrz samego stadionu nie byłem z braku czasu, ale jeśli interesujesz się sportem to pewnie Ci się spodoba

Jeśli metrem wybierasz się na dworzec autobusowy, to radzę wysiąść na stacji Aliados - jest o wiele bliżej ;-)

Trochę się nie zgodzę, że Gaia jest jest ważna do odwiedzenia. Ładne tam plaże mają, ale dojazd okrutny do nich.
Samo Porto oferuje mnóstwo miejsc, od których się oderwać nie można. Jeśli ktoś ma chwilkę, to zapraszam na bloga, którego pisałam przez moich 5 miesięcy spędzonych tam: http://erasmuswporto.blogspot.com/
Jeśli chodzi o szybkie porady, to napiszę, jak znajdę chwilkę czasu ;-) Święta sie zbliżają, więc może i najlepsza okazja także :-P

#10 PostWysłany: 22 Gru 2010 21:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Amazi napisał(a):
rw30 napisał(a):
barrob1 napisał(a):

PS.

Jeśli metrem wybierasz się na dworzec autobusowy, to radzę wysiąść na stacji Aliados - jest o wiele bliżej ;-)

Trochę się nie zgodzę, że Gaia jest jest ważna do odwiedzenia. Ładne tam plaże mają, ale dojazd okrutny do nich.
Samo Porto oferuje mnóstwo miejsc, od których się oderwać nie można. Jeśli ktoś ma chwilkę, to zapraszam na bloga, którego pisałam przez moich 5 miesięcy spędzonych tam: http://erasmuswporto.blogspot.com/
Jeśli chodzi o szybkie porady, to napiszę, jak znajdę chwilkę czasu ;-) Święta sie zbliżają, więc może i najlepsza okazja także :-P

jaki dojazd ? mostem st. louisa trzeba przejść na drugą stronę Douro i tyle, musiało Ci się z czymś pomylić ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Lut 2011 18:19 

Witam,
czy mógłby ktoś napisać jak dostać się z Porto do Lizbony najtaniej?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Lut 2011 02:48 

Niestety nie pamiętam jakie były ceny ale my w 2007 jechalismy autobusem z Porto do Lizbony, całkiem niezły, klima it podróż przez Fatime. Ale proponuje poszukać tutaj: http://www.tripadvisor.com/Travel-g1891 ... Buses.html
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Lut 2011 15:02 

podróż pociągiem trwa 2,5-3h, a koszt to 21 bądź 30 Euro. Zależy od prewoźnika. Tu link do strony www.cp.pt
 PM off  

#14 PostWysłany: 19 Lut 2011 11:27 

niebieski
No to wróciłem i podzielę się trochę informacjami o komunikacji.
Z lotniska do Porto jest około 15 km. Najwygodniej dostać się metrem linią E. Koszt biletu to 1.50 Euro w jedną stronę. Warto kupić kartę Andante Tour (taka z widokiem na Porto). Koszt to około 5 Euro na 1 dzień (24 godziny od pierwszego "skasowania"), lub 11 Euro na 3 dni (72 godziny od pierwszego "skasowania"). Dostępna jest na lotnisku, na niektórych stacjach metra, w kasach kolejowych, w punktach obsługi STCP (autobusy) i biurach obsługi turystycznej. Karta jest ważna na metro, autobusy, tramwaje, kolejkę szynową (Batalha - Ribeira), koleje podmiejskie. Obszar, który obejmuje to cała alomeracja Porto (w tym lotnisko). Można np. dojechać miejscowości Vila do Conde (ładne plaże, muzemum szkutnictwa, muzeum koronkarstwa, klasztor, akwedukt) oddalonej około 25 km od centrum Porto.
Jeśli ktoś nie wybiera się dalej od centrum to nogi zdecydowanie wystarczą, również, żeby dotrzeć przez most Dom Luís I do piwnic w Vila Nova de Gaia
Inna opcja na połączenie z lotniskiem (szczególnie w nocy, gdzie między 01:10 a 05:00 nic z komunikacji miejskiej nie kursuje) to TAXI, które w nocy kosztuje około 20 Euro (korzystałem).

Ostatnio edytowany przez barrob1, 19 Lut 2011 13:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 19 Lut 2011 12:37 
Awatar użytkownika

srebrny
barrob1 napisał(a):
No to wróciłem i podzielę się trochę informacjami o komunikacji.
Z lotniska do Porto jest około 15 km. Najwygodniej dostać się metrem linią E. Koszt biletu to 1.50 Euro w jedną stronę. Warto kupić kartę Andante Tour (taka z widokiem na Porto). Koszt to około 5 Euro na 1 dzień (24 godziny od pierwszego "skasowania"), lub 11 Euro na 3 dni (72 godziny od pierwszego "skasowania"). Dostępna jest na lotnisku, na niektórych stacjach metra, w kasach kolejowych, w punktach obsługi STCP (autobusy) i biurach obsługi turystycznej. Karta jest ważna na metro, autobusy, tramwaje, kolejkę szynową (Batalha - Ribeira), koleje podmiejskie. Obszar, który obejmuje to cała alomeracja Porto (w tym lotnisko). Można np. dojechać miejscowości Vila do Conde (ładne plaże, muzemum szkutnictwa, muzeum koronkarstwa) oddalonej około 25 km od centrum Porto.
Jeśli ktoś nie wybiera się dalej od centrum to nogi zdecydowanie wystarczą, również, żeby dotrzeć przez most Dom Luís I do piwnic w Vila Nova de Gaia
Inna opcja na połączenie z lotniskiem (szczególnie w nocy, gdzie między 01:10 a 05:00 nic z komunikacji miejskiej nie kursuje) to TAXI, które w nocy kosztuje około 20 Euro (korzystałem).

jesli masz jakies ciekawe uwagi odnosnie zwiedzania Porto tudziez okolic to dopisz sie prosze do watku o Porto w dziale 'forum podroznika', jako ze prawdopodobnie niedlugo znowu sie do Porto wybieram, pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Lut 2011 15:14 

niebieski
barrob1 napisał(a):

Przypominam o nocnym autobusie, o którym była mowa już wcześniej. Jechałem nim w zeszłym roku i spokojnie zdążyłem na poranny lot do Stansted.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Lut 2011 21:00 

niebieski
opcio napisał(a):
barrob1 napisał(a):

Przypominam o nocnym autobusie, o którym była mowa już wcześniej. Jechałem nim w zeszłym roku i spokojnie zdążyłem na poranny lot do Stansted.
Sam tą informację o autobusach 601, 602 i 604 podawałem. Ja tylko piszę, że między 01:10 a 5:00 nic z komunikacji miejskiej nie kursuje. Więc jeśli np. ktoś wróci z Bragi pociągiem o godzinie 01:30 (a tak z meczu można wrócić) to ma kłopot.

#18 PostWysłany: 20 Lut 2011 13:39 

niebieski
Pierwszy autobus 601 z ronda Boavista jest o 4:48 i na lotnisko dojeżdża o 5:10.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Mar 2011 01:26 

Czy ktos moglby wskazac dokladna lokalizacje przystanku autobusu 601 na rondzie Boavista? Bede jechal pierwszym busem, tym o 4:47.
Rondo jest bardzo duze, sporo ulic odchodzacych tez zadania nie ulatwia...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 25 Mar 2011 10:27 

niebieski
Podczas planowania podróży pokazuje się na stronie STCP.
Tu jest link do google maps, przystanek jest tam gdzie stoi autobus :)
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=&daddr=&geocode=&hl=pl&mra=mr&sll=41.127728,-8.614311&sspn=0.134475,0.308647&ie=UTF8&ll=41.159656,-8.628468&spn=0.000529,0.001206&t=h&z=20
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 211 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość