Oto najlepszy street food w Europie. Jest też reprezentant z Polski!
Spacerujecie po jednym z europejskich miast i nagle nachodzi Was głód. Znajoma sytuacja, prawda? Zamiast rzucać się na pierwszą lepszą budkę z kebabem (chyba, że jesteście akurat w Turcji), warto rozejrzeć się za lokalnymi specjałami. Sprawdźcie, jakich przekąsek trzeba spróbować w poszczególnych krajach Europy.
A czego polecilibyście skosztować turystom odwiedzającym nasz kraj?
PoprzednieObraz 2 z 18Następne
Grecja - souvlaki
Souvlaki to bardzo popularne danie w Grecji, ale i na Cyprze. Według tradycji sporządza się je z kawałków wieprzowiny, ewentualnie kurczaka lub jagnięciny. Mięso nadziane na szpadę, pieczone jest na ruszcie, a następnie spożywane prosto z szaszłyków lub podobnie jak gyros - w placku pita, z sosem tzatziki, warzywami itp. Brzmi smacznie i syto!
rawf8, Shutterstock
Souvlaki to bardzo popularne danie w Grecji, ale i na Cyprze. Według tradycji sporządza się je z kawałków wieprzowiny, ewentualnie kurczaka lub jagnięciny. Mięso nadziane na szpadę, pieczone jest na ruszcie, a następnie spożywane prosto z szaszłyków lub podobnie jak gyros - w placku pita, z sosem tzatziki, warzywami itp. Brzmi smacznie i syto!
rawf8, Shutterstock
PoprzednieObraz 2 z 18Następne