Co kraj to obyczaj, jak mówi przysłowie. Kiedy wyjeżdżamy za granicę, musimy pamiętać, że jesteśmy tylko gośćmi, którzy powinni stosować się do panujących zasad. Czasami to, co dla nas jest normą, w innych krajach może zostać odebrane jako obraza! Sprawdź jak uniknąć gaf podczas zagranicznej podróży.
PoprzednieObraz 1 z 12Następne
1. Posiłki
Kuchnia to bardzo ważny element każdej kultury. Istnieje wiele krajów, do których warto wybrać się ze względu na tradycyjne posiłki. Włochy słyną między innymi z pizzy i makaronu. Należy pamiętać, że tradycyjna włoska pizza różni się od zamerykanizowanej wersji popularnej również w naszym kraju. Dlatego lepiej nie zamawiać dodatkowych składników, a prośba o ketchup może nawet obrazić szefa kuchni! Nie powinno się też dodawać parmezanu do makaronu z owocami morza. Z kolei we Francji, zamawiając steki, trzeba znać podział na “à point” (średnio wysmażony), “bleu” (blue-stek bardzo krwisty, lekko obsmażony z każdej strony) i “saignant” (rare-stek krwisty, słabo wysmażony). Natomiast w Hiszpanii warto pamiętać, że obiad podawany jest najwcześniej o 14:00, a kolacje je się późnym wieczorem. Będąc w Singapurze za jedzenie w środkach komunikacji miejskiej grozi wysoki mandat, a w Chile szczytem braku wychowania przy stole jest jedzenie rękoma.
Fot. sebasnoo, Shutterstock
Kuchnia to bardzo ważny element każdej kultury. Istnieje wiele krajów, do których warto wybrać się ze względu na tradycyjne posiłki. Włochy słyną między innymi z pizzy i makaronu. Należy pamiętać, że tradycyjna włoska pizza różni się od zamerykanizowanej wersji popularnej również w naszym kraju. Dlatego lepiej nie zamawiać dodatkowych składników, a prośba o ketchup może nawet obrazić szefa kuchni! Nie powinno się też dodawać parmezanu do makaronu z owocami morza. Z kolei we Francji, zamawiając steki, trzeba znać podział na “à point” (średnio wysmażony), “bleu” (blue-stek bardzo krwisty, lekko obsmażony z każdej strony) i “saignant” (rare-stek krwisty, słabo wysmażony). Natomiast w Hiszpanii warto pamiętać, że obiad podawany jest najwcześniej o 14:00, a kolacje je się późnym wieczorem. Będąc w Singapurze za jedzenie w środkach komunikacji miejskiej grozi wysoki mandat, a w Chile szczytem braku wychowania przy stole jest jedzenie rękoma.
Fot. sebasnoo, Shutterstock
PoprzednieObraz 1 z 12Następne