Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1585 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
#1421 PostWysłany: 20 Kwi 2024 14:44 

niebieski
bartholomew napisał(a):
Popisałem i mejlowo i na czacie, opisałem, że nie mam kredytówki. Odpowiadają, że dla płatności za określone grupy aut( w tym to co ja chcę) przyjmują debetowe z oznaczeniem imienia i nazwiska posiadacza i na tym koniec. Zarezerwowalem u nich Golfa, opłaciłem tę rezerwację ale... ciągle podchodzę do tego nieufnie (oceny tych wypozyczalni wszystkich są straszne). Może być taka sytaucja, że na miejscu przy odbiorze rezerwacji postawią warunek - brak depozytu ok, ale tylko wtedy kiedy wykupisz pełne ubezpieczenie? Może ktoś to przerabiał? Mam niestety określony budżet na tę wyprawę i nie chce cholera na miejscu dostać plaskacza w twarz, że chcą jeszcze odemnie kilkaset euro....
Możliwe, co innego mamy ci odpowiedzieć?
 Profil Relacje PM off  

Majówka na Costa Dorada 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2619 PLN Majówka na Costa Dorada 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2619 PLN
Widoki jak z filmu 🎬🌊 Przedłużony weekend na Sycylii 🇮🇹🤌 Loty i 4⭐ hotel za 809 PLN 💛 Widoki jak z filmu 🎬🌊 Przedłużony weekend na Sycylii 🇮🇹🤌 Loty i 4⭐ hotel za 809 PLN 💛
#1422 PostWysłany: 23 Kwi 2024 15:17 

Hej, wynajmował ktoś z was autko w Lamezia Terme, a zdawał na Sycylia - lotnisko Catania? Macie jakąś firmę do polecenia?
 Profil Relacje PM off  

#1423 PostWysłany: 27 Kwi 2024 18:46 

niebieski
Często się spotykam z sytuacją, że za wynajem (nie za depozyt) nie można zapłacić gotówką (najczęściej dotyczy to markowych firm w terminalu, niskobudżetowe w okolicach lotnisk gotówkę przyjmują).

I takie pytanie: Czy mają do tego prawo, czy to tylko taki ich "fortel", bo wygodniej dla nich? Bo jeśli dobrze kojarzę, to np. w Polsce nie można odmówić płatności (za cokolwiek) gotówką a żądać tylko kartą.

A jak to jest za granicą? Macie wiedzę w tym temacie?
 Profil Relacje PM off  

#1424 PostWysłany: 29 Kwi 2024 22:42 

Witam wszystkich, 15.05 lecimy do Bergamo i planujemy wypożyczyć auto, niestety jesteśmy „zieloni” w tym temacie, po prześledzeniu różnych wypożyczani i szperaniu na forum odrazu odrzuciliśmy te najtańsze wypożyczalnie i zwróciliśmy uwagę na Centauro i Rental Smart 24.
Gdzie polecacie wykupić ubezpieczenie odrazu w wyszukiwarce typu Discovercar czy lepiej jakieś zewnętrzne na Rentalcover?
Zastanawia Mnie też transfer z lotniska po odbiór auta, czy rzeczywiście jest tak jak napisane na stronie Centauro że wystarczy wyjść 7 wyjściem i pójść 300m w lewą stronę i co 10-15 min jeździ bus i zawiezie Cię na miejsce?
Obawiam się też trochę o dogadanie się bo mój angielski nie jest za dobry.
Możecie coś podpowiedzieć będziemy bardzo wdzięczni, a może macie inną wypożyczalnie którą polecacie ?
Pzdr :D
 Profil Relacje PM off  

#1425 PostWysłany: 29 Kwi 2024 23:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 578
Kilometry: 888 632
Polecam poszukać w wątku opisz-swoj-wynajem,1407,127028 opisałem tam również moje doświadczenia z Centauro.
Ubezpieczenie - czy poprzez Discover Cars czy Rentalcover, to niewielka różnica. Jeśli warunki porównywalne, to lepsze będzie to tańsze 8-) Oczywiście pamiętaj, że dla wypożyczalni to tylko twój papier, więc wtedy musisz mieć wystarczające środki na blokadę depozytu na karcie kredytowej.
Zeus lubi ten post.

#1426 PostWysłany: 29 Kwi 2024 23:49 

Loty: 38
Kilometry: 79 867
kacyk1994 napisał(a):
Witam wszystkich, 15.05 lecimy do Bergamo i planujemy wypożyczyć auto, niestety jesteśmy „zieloni” w tym temacie, po prześledzeniu różnych wypożyczani i szperaniu na forum odrazu odrzuciliśmy te najtańsze wypożyczalnie i zwróciliśmy uwagę na Centauro i Rental Smart 24.
Gdzie polecacie wykupić ubezpieczenie odrazu w wyszukiwarce typu Discovercar czy lepiej jakieś zewnętrzne na Rentalcover?
Zastanawia Mnie też transfer z lotniska po odbiór auta, czy rzeczywiście jest tak jak napisane na stronie Centauro że wystarczy wyjść 7 wyjściem i pójść 300m w lewą stronę i co 10-15 min jeździ bus i zawiezie Cię na miejsce?
Obawiam się też trochę o dogadanie się bo mój angielski nie jest za dobry.
Możecie coś podpowiedzieć będziemy bardzo wdzięczni, a może macie inną wypożyczalnie którą polecacie ?
Pzdr :D

Jeśli słabo u Ciebie z językiem to nie pakowałbym się w jakieś ubezpieczenia od partnerów czy zewnętrzne. Wybierz firmę, weź pełne ubezpieczenie z tej firmy i ciesz się urlopem. A jeśli koniecznie będziesz chciał zewnętrzne ubezpieczenie, to tu na forum dobrą opinię ma https://www.worldwideinsure.com/.

We Włoszech wypożyczałem w Maggiore, Sicily by Car - bez wpadek. Ale nie powiem, że ich polecam. Może miałem po prostu szczęście. Zasada dobrze obfotografować auto z każdej strony, obejrzeć każdy zakamarek - łącznie z oponami i podwoziem od spodu (szczególnie np. rysy pod spodu na zderzaku), wymusić aby wszystkie nienaniesione w systemie czy na umowie ryski (nawet te trywialne zostały zaznaczone - pracownik na pewno będzie twierdził "no problem" ale już ten co będzie odbierał auto będzie miał inne zdanie), sprawdzić czy poziom paliwa w umowie zgadza się z rzeczywistym. Te nowe samochody to teraz są tak kanciaste, że łatwo coś przeoczyć. A możesz być pewien, że jak nie będziesz miał ubezpieczenia w firmie wynajmującej "czujny" pracownik od razu znajdzie co trzeba.

Tu masz sporo opisów - jak innym poszło m.in z Centauro w BGY - dokładana odpowiedź na Twoje pytanie #43:
opisz-swoj-wynajem,1407,127028&start=40
 Profil Relacje PM off  

#1427 PostWysłany: 30 Kwi 2024 00:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Centauro klepane na ich stronie, pełne ubezpieczenie bez konieczności kupowania ubezpieczenia zewnętrznego. Na pierwszy raz jak znalazł.
 Profil Relacje PM off  

#1428 PostWysłany: 10 Maj 2024 10:26 

Dzien dobry, mam pytanie - jeżeli w ofercie wypożyczalni (Locauto via Booking) jest napisane:
Załącznik:
Screenshot_2.jpg
Screenshot_2.jpg [ 22.65 KiB | Obejrzany 1654 razy ]

to wypożyczalnia blokuje na KK sumę obu wkładów czy tylko ten wyższy ?
 Profil Relacje PM off  

#1429 PostWysłany: 10 Maj 2024 10:46 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Jakbyś brał bezpośrednio w Locauto to nie było byżadnego depozytu.

https://portale.locautorent.com/doc/SpecialRentalConditions.pdf

Co do pośredników - opłaty, blokady mogą być inne niż w dokumencie powyżej.

#1430 PostWysłany: 10 Maj 2024 11:20 

przy tej rezerwacji przez Booking piszą, że kaucja tylko 0,01EUR i można brać u nich Pełne Ubezpieczenie dodatkowe:
Załącznik:
Screenshot_6.jpg
Screenshot_6.jpg [ 53.88 KiB | Obejrzany 1636 razy ]

ale tak czy siak blokują ten depozyt na wkład własny? dobrze rozumiem ?
oczywiście bezpośrednio na stronie LOCAUTO można brać ubezpieczenie znoszące wkład własny do zera - ale to podwaja koszty wynajmu...

Załączniki:
Screenshot_5.jpg
Screenshot_5.jpg [ 112.33 KiB | Obejrzany 1636 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1431 PostWysłany: 10 Maj 2024 17:22 

niebieski
W Locauto nawet ich pełne ubezpieczenie "Don't worry" nie obejmuje kradzieży w regionach Kampania i Apulia. 2 tys. euro w przypadku kradzieży trzeba byłoby zapłacić.

Info z kwietnia. Alamo by Locauto w Fiumicino
 Profil Relacje PM off  

#1432 PostWysłany: 12 Maj 2024 12:04 
Awatar użytkownika

niebieski
@Yaro72

Ja też raczej będę brał niedługo w Locauto. Kwoty wkładów własnych mają takie same na swojej stronie jak na Booking więc raczej nie zmienią przy podpisywaniu umowy. Brak depozytu również.

Zwykle brałem auta z pełnym ubezpieczaniem w wypożyczalni, ale tutaj różnica jest już znaczna więc wezmę pierwszy raz w życiu zewnętrzne i zobaczymy. Kwoty wkładu własnego nie są jakoś szczególnie wysokie więc zaryzykuję.

Nie do końca rozumiem tylko działanie tych wkładów własnych. Jeśli ktoś wjedzie we mnie nie z mojej winy to też miałbym płacić?
 Profil Relacje PM off  

#1433 PostWysłany: 13 Maj 2024 23:17 

@Krupier
no właśnie też nie kumam tego do końca, ale nawet jeżeli zapłacisz za szkodę (nie z Twojej winy) - a masz ubezpieczenie zewnętrzne - to rozumiem, że ubezpieczalnia zwraca udokumentowane koszty ?
 Profil Relacje PM off  

#1434 PostWysłany: 15 Maj 2024 15:39 

Cześć wszystkim,
planuję podróż do Włoch w czerwcu. Lądujemy w Bolonii i szukam auta na 5 dni. Widziałem, że polecacie tu Centauro z ich ubezpieczeniem. Mam pytanie, gdzie najlepiej rezerwować? Na ich stronie czy może być przez pośredników (np. Booking). Bo dziwnie to wygląda, może czegoś nie doczytałem ale na Centauro jest aktualnie jakaś promka i przykładowo za klasę A auta wychodzi około 800 zł. Natomiast na Bookingu jest mniej bo około 550 zł. Czy na bookingu i ich Rentalcars jest jakiś haczyk?

@edit:
Chyba wiem w czym rzecz - Booking oferuje swoje ubezpieczenie zewnętrzne, które jest nieco tańsze. Mam rację?
 Profil Relacje PM off  

#1435 PostWysłany: 15 Maj 2024 20:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Oferta przez pośredników jest z wkładem własnym do ew. wykupienia ubezpieczenia zewnętrznego. To ze strony Centauro to pełne ubezpieczenie wypożyczalni, bez depozytu.
 Profil Relacje PM off
rojasQ lubi ten post.

#1436 PostWysłany: 16 Maj 2024 10:13 

Rozumiem, dzięki za podpowiedź. Wykupiłem sobie rezerwację bezpośrednio na stronie Centauro.
 Profil Relacje PM off  

#1437 PostWysłany: 16 Maj 2024 10:20 
Awatar użytkownika

złoty
Ostatnio szukałem auta na 5 dni i w centauro było za ponad 140€ w ich ciągłej promocji, a przez pośredników z ubezpieczeniem poniżej 100€ więc każdy musi sobie odpowiedzieć czy chce przepłacać ?
 Profil Relacje PM off  

#1438 PostWysłany: 16 Maj 2024 10:37 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
To nie jest przepłacanie, bo oferty nie są tożsame.
 Profil Relacje PM off  

#1439 PostWysłany: 22 Maj 2024 09:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Yaro72 napisał(a):
@Krupier
no właśnie też nie kumam tego do końca, ale nawet jeżeli zapłacisz za szkodę (nie z Twojej winy) - a masz ubezpieczenie zewnętrzne - to rozumiem, że ubezpieczalnia zwraca udokumentowane koszty ?

Tak to w teorii powinno wyglądać.

BTW u mnie w tej samej wypożyczalni na ten sam okres taniej znajduje na Discovercars niż na Booking.
 Profil Relacje PM off  

#1440 PostWysłany: 29 Maj 2024 09:57 

Szukam wypożyczalni, która spełni kilka warunków. Samochód wypożyczam na 4 dni, zależy mi na odebraniu go na lotnisku w Trieście. To co istotne - samochodem będę chciał odwiedzić Słowenię i Chorwację, więc dobrze jeśli nie zwiększałoby to kosztów. Najlepiej z jak najmniejszym lub bez depozytu. Coś polecacie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1585 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości