Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lis 2022 14:55 

niebieski
Jakie wypożyczalnie w KSA polecacie, korzystaliście? Ląduję w Jeddah - stamtąd odbiór i zwrot. Z tego co patrzę to same automaty, czy oni mają w ogóle manuale na stanie?

Temat postu: Re: Wypożyczalnie
#2 PostWysłany: 02 Lis 2022 15:40 

srebrny
Ja nie polecam Sixta. Nie pamietam, czy maja biuro w Jeddah ale w Riadzie i w Tabuku mialem srednio przyjemne doswiadczenia. Do tej pory scigam ich o zwrot depozytu z karty.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 03 Lis 2022 07:58 

złoty
@Arekkk pi co Ci manual jak oferują automat?
Ja polecam key car rental, bez limitu kilometrów.
 Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 03 Lis 2022 15:08 

A macie jakieś doświadczenia z Yelo Rent Car, ich oferta wygląda nieźle.
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Lis 2022 12:33 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 333 002
niebieski
Woy napisał(a):

Jaki depozyt był wymagany? W YELO chcą 1500 Riali.

#6 PostWysłany: 05 Lis 2022 14:17 

złoty
@Marco Manno nie pamiętam dokładnie, bo nigdy na to nie patrzę, ale coś koło 2k.
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Lis 2022 15:01 

niebieski
Key Car Rental miało najlepszą ofertę cenowo. Depozyt 2.000 SAR, przechodzi Curve, chociaż pytał, czy to "wypukła" karta. :)
2 ludzi lubi ten post.
Pecel87 uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 06 Lis 2022 17:02 

Loty: 29
Kilometry: 42 312
Woy napisał(a):

Bez limitu jest po zaznaczeniu "Open KM" czy tak z automatu? Nie widzę żeby był limit gdzieś warunkach.
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Lis 2022 22:38 

niebieski
Trzeba zaznaczyć Open KM. W razie czego na miejscu przy umowie można dokupić.

Gdzieś w warunkach jest napisane, że dzienny limit to chyba 200 albo 250 km.
Pecel87 lubi ten post.
Pecel87 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 06 Lis 2022 23:03 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 333 002
niebieski
Czy ktoś znalazł jakąś wypożczalnię co pozwala na depozyt oraz zapłacenie karta debetową?

#11 PostWysłany: 07 Lis 2022 18:33 

niebieski
Wspomniany Key Car Rental - przeszła debetówka Curve.

#12 PostWysłany: 02 Sty 2023 12:24 

Czy konieczne było przy wypożyczeniu posiadanie międzynarodowego prawa jazdy lub, czy gdzieś na drodze je sprawdzali?
A jeżeli tak to czy "genewskie", czy "wiedeńskie"? :)

Ostatnio edytowany przez macio106, 02 Sty 2023 15:51, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 02 Sty 2023 15:46 

niebieski
Przy wypożyczeniu prosili o nie i skanowali. Policjanci jak widzieli białego w wypożyczonym samochodzie odpuszczali sprawdzanie papierów - miałem tak kilkukrotnie w różnych częściach kraju. Podejrzewam, że przy normalnej kontroli międzynarodowe prawo jazdy jest wymagane. Konwencja wiedeńska.

#14 PostWysłany: 02 Sty 2023 18:53 

Dzięki za odpowiedź, 35,00 zł za jego wyrobienie to żadne pieniądze, a po co później mieć jakieś niespodzianki :))
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 15 Sty 2023 20:49 

Info ze stycznia. W żadnej wypożyczalni w Jeddah nie akceptują karty debetowej, ani na lotnisku, ani na mieście, a sprawdziliśmy około 15 biur. Karty kredytowej w wirtualnej formie również nie chcieli przyjąć. Próbował ktoś wypożyczyć w Medinie samochód lub spotkał się z podobną sytuacją w Jeddah i ogarnął w jakikolwiek sposób samochód?
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Sty 2023 06:51 

W Key w Dammam można było depozyt uiścić gotówką, punkt nie na lotnisku tylko na 18TH street. Co prawda wszystko trwało ponad godzinę a chłop o wszystko dzwonił do innej filii, ale można było.
 Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 22 Sty 2023 23:40 

Ostatecznie wypożyczyliśmy samochód w Medinie w Budget rental car, przeszła debetówka. Jeśli ktoś załatwia wizę na lotnisku po przylocie, to dopilnujcie, żeby wpisali wam nr wizy do paszportu
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 31 Sty 2023 23:39 

Loty: 598
Kilometry: 976 613
niebieski
Z czystym sumieniem mogę polecić AVIS . Pożyczałem na 24h w Jeddah oraz w Rjiadzie.
Cena na lotnisku w JED na 24h 129SAR zapłaciłem wcześniej Revolutem online , lotnisko RUH za 24h 163 SAR tak samo wcześniej płatność online Revolutem. Ponieważ termin wypożyczenia nie przekraczał 24h limit km 200 ale po ewentualnym przekroczenie 0,14sar km. Przy dłuższym najmie chyba bez limitu.
W rezerwacjach miałem informację iż przy rezerwacji podstawowej kaucja w SAR 2,5tys.
Przy wypożyczaniu potrzebne KK ( tu już bez Revoluta) paszport prawo jazdy miałem też międzynarodowe - całość kserowane było.

Jak i w JED oraz RUH numer karty KK wpisany został w system ALE NIE OBCIĄŻALI kaucją !

Otrzymuję się dokument i przechodzi na parking z samochodami. Tam pracownik zabiera się przy nas do sporządzania raportu z uszkodzeniami na karoseriach. Samochody jak w i w pierwszej lokalizacji tak w drugiej nie były do pełna zatankowane wiec " staramy się oddać ze stanem takim jak odbieramy" Ale z ceną benzyny jaka jest na miejscu to raczej nie stanowi problemu ;)
Po zakończeniu najmu przyjeżdżamy w to samo miejsce pracownik spisuje raport , kopia dla nas i do widzenia.

#19 PostWysłany: 01 Lut 2023 00:18 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 278 530
złoty
Czy brał ktoś z "platynowych" Sixt w RUH? Ceny nieco niższe są u pośredników, natomiast ciekaw jestem czy dają upgrade, czy też trzeba się dopominać. Poza tym planuję ponad 3000 km trasę w 8 dni i bardziej opłaca się dokupić większy limit, niż płacić wg przelicznika/km.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Lut 2023 02:03 

Update informacji: Key zablokował na KK 2000 SAR i już po powrocie typek z wypożyczalni napisał do mnie maila z prywatnego gmaila, że dostałem mandat za korzystanie z telefonu podczas jazdy i chce uwaga - żebym mu wysłał zdjęcia obu stron KK na tego maila :mrgreen: Odpisałem, żeby nie żartował sobie i wysłał jakieś potwierdzenie wykroczenia i sobie potrącił z depozytu. Nic z tych rzeczy nie zrobił i cały czas nalegał żebym wysłał te zdjęcia na oficjalny adres wypożyczalni. Po n-tej próbie w końcu przestał pisać a dzisiaj blokada na KK zwyczajnie wygasła i teraz nie wiem czy chciał coś wyskamić, czy lepiej nie wracać do Arabii Saudyjskiej :?
 Relacje PM off  

[ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości