Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
[+] Kontakty do DYS
rodrigo(at)doyouspain.com
insurance(at)doyouspain.com
claire(at)doyouspain.net
jose(at)doyouspain.net

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1649 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83
Autor Wiadomość
#1641 PostWysłany: 19 Mar 2025 16:40 

@Kashpir

a) -> to niestety nieprawda, wystarczy wejść na strone jakiegokolwiek banku (sprawdzone na PKO, Pekao, ING) - roznice sa znaczne, po kilkanascie groszy, przy niskich kwotach to faktycznie nic "strasznego", jednak przy wiekszych roznica robi sie spora. Dodatkowo w Polskich bankach czesto sa dodatkowe oplaty za platnosci za granica.

d) Rozumiem, dzieki bardzo! Czy jakiekolwiek ubezpiecznie powinienem wykupić? Czy mogę jechać po prostu bez i też "nic sie nie stanie"? Jak kupowac to jakie? Tylko na samochod? Prywatne? Nie do konca sie orientuje, to bedzie pierwszy raz jak wypozyczam auto.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 19 Mar 2025 16:51, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Kanary czekają❗ Pakiet za 1579 PLN obejmuje loty i pobyt w 4⭐ hotelu z podgrzewanym basenem ♨️🌊 Kanary czekają❗ Pakiet za 1579 PLN obejmuje loty i pobyt w 4⭐ hotelu z podgrzewanym basenem ♨️🌊
Sobota-niedziela na Malcie za 417 PLN 😍 Znakomite godziny lotów i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Sobota-niedziela na Malcie za 417 PLN 😍 Znakomite godziny lotów i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#1642 PostWysłany: 19 Mar 2025 16:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 576
Kilometry: 885 434
priamus napisał(a):
Cytuj:
d) Rozumiem, dzieki bardzo! Czy jakiekolwiek ubezpiecznie powinienem wykupić? Czy mogę jechać po prostu bez i też "nic sie nie stanie"? Jak kupowac to jakie? Tylko na samochod? Prywatne? Nie do konca sie orientuje, to bedzie pierwszy raz jak wypozyczam auto.

Brak jakiegokolwiek dodatkowego ubezpieczenia to proszenie się o kłopoty. Najdrożej i najprościej - dokupienie w wypożyczalni przy odbiorze, nie martwisz się o depozyty, udział wlasny w szkodzie (lub jest on minimalny). Taniej zewnętrznie (cover4rentals, worldwideinsure, ubezpieczenie od pośrednika w wynajmie) - ale to opcja dla tych, którzy w razie szkody godzą się na potrącenie z karty a potem dochodzą zwrotu kosztów (czasem wysokich, bo udział własny może sięgać kilku tys. euro). Nikt za ciebie nie wybierze, musisz sam zważyć wszystkie za i przeciw danego rozwiązania.

#1643 PostWysłany: 19 Mar 2025 16:56 

Rozumiem, a co z samym depozytem? Warto pchać się w tańsze wypożyczenie, ale z wysokim depozytem, czy lepiej dołożyć do samego wypożyczenia (często dosłownie 2x drożej), ale bez depozytu (zazwyczaj 1000eur+)?
 Profil Relacje PM off  

#1644 PostWysłany: 19 Mar 2025 18:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Będę niebawem rezerwować teściom auto, więc musi być z debetówką. Na szybko widzę Centauro i Wibera - ktoś wie, czy w tych konkretnie wypożyczalniach wymagają wtedy ichniego ubezpieczenia, czy może być pośrednika?

Wiem, że rzecz googlowalna i tak zrobię, ale może ktoś akurat tam brał i wie od ręki.

----
Co do depozytu, to na logikę: masz wystarczająco na karcie (i nie potrzebujesz w zakładanym horyzoncie czasowym), to bierz z większym depozytem, a mniejszym wydatkiem

#1645 PostWysłany: 18 Kwi 2025 11:56 

Opiszę moje doświadczenia z wypożyczalnią Record Go.
Z racji polecanej tu w/w dokonałem w połowie stycznia rezerwacji na majówkę,
a dokładnie ( i to jest bardzo istotne ) od 30 kwietnia godz. 7.00 odbiór i 7 maj 19.30 zwrot, czyli 8 dób.
Z racji tego, że BP 2 kwietnia zmieniło godzinę wylotu na popołudniową, to na miejscu zamiast o 7 rano, pojawimy się wieczorem, około 20.30.
Uznałem, że napiszę mail’a do nich, żeby na mnie rano nie czekali i odbiorę samochód później, a zwrot bez zmian. Jakież było moje zdziwienie, kiedy odpisali, że to tak się nie da i muszę anulować tą rezerwację i dokonać nowej, ponieważ muszę dokupić dodatkowy dzień
„Thank you very much for contacting Record go.
The rates are calculated per 24 hours, so when the hours change, the rate changes and the system does not allow to modify it.
​With the modification you are requesting, an extra day is added to your reservation, so if you want to modify it you will have to cancel and make a new reservation.“
No to myślę, że ktoś na szybko spojrzał i się pomylił z oceną sytuacji, alleeeee nieeee.
Reszty korespondecji Wam oszczędzę, bo próby wyjaśnienia, że w sumie to teraz wychodzi 7 dób i nawet im więcej zapłaciłem i nie chcę żadnego zwrotu, tylko że pisałem informacyjnie, że odbiorę później tego samego dnia itd. ..... nic nie dały.
Skończyło się na anulacji, bo tylko to uważali za jedyne rozwiązanie.
Wielokrotnie w życiu wypożyczałem samochód, ale z taką koniną to się jeszcze nie spotkałem.
Ciekawi mnie tylko, co by było, gdybym tego nie napisał - auta by mi nie wydali ?
Plus dla nich taki, że kasę w dwa dni zwrócili.

Zaczęły się zatem nowe poszukiwania i zgodnie z moimi obawami - ceny najmu drastycznie wzrosły ( w Record Go oczywiście również ) i trochę moja dusza cebulaka nie pozwalała mi na pochopne szastanie peelenami.
Postanowiłem zlecić żółtemu chłopkowi zadania desantowe w okolicy lotniska i raz udało mu się wylądować w okolicy wypożyczalni, której nikt tu jeszcze nie opisywał, a mianowicie:

Autos Mallorca
( https://autosmallorca.com/en/rent-a-car-in-mallorca/ )

Standardowe rozpoznanie nakłoniło mnie do zawierzenia mojego losu tej właśnie wypożyczalni.
Tak na szybko:
- Rodzinna wypożyczalnia od wielu lat
- Ocena 4,9 na ponad 1300 opinii
- Bez excess’u i blokady na karcie
- Pełne ubezpieczenie
- Paliwo pełny/pełny
- Trzech darmowych kierowców
- Anulowanie do 24h, a jeśli krócej, to opłata równowartości tylko 1 doby
- Płatność na miejscu dowolną kartą, albo gotówką ( jedynie weryfikacja karty przy składaniu rezerwacji )

Czyżby to była wypożyczalnia idealna ?
Odpowiem na to pytanie po powrocie ;)
Czuwaj.
 Profil Relacje PM off
vincenz uważa post za pomocny.

#1646 PostWysłany: 18 Kwi 2025 12:32 

Zbanowany
niebieski
Kol. @drt_c
Przeciez normalnie mogles zmodyfikować rezerwację, a nawet jesli tego nie zrobiles, to jesli podales numer lotu, to przeciez wiedza, ze on bedzie pozniej przylatywal i nikt za odebranie 12 h pozniej nie bedzie robil problemow.
No show w Record Go liczy sie dopiero po 24h od oryginalnej godziny, wiec wykazales sie po prostu niepotrzebna nadgorliwoscia, za co zaplaciles swoimi pieniedzmi robiac nowa drozsza rezerwacje...

Jestem tez ciekaw czy ta nowa wypozyczalnia byla tansza od Record Go w tym samym zmodyfikowanym okresie, bo generalnie nie nalezy ona do najtanszych, chociaz opinie na pewno ma bardzo dobre.
 Profil Relacje PM off  

#1647 PostWysłany: 18 Kwi 2025 13:15 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
@drt_c
To pełne ubezpieczenie nie jest takie pełne. Tym bardziej, że pod pierwsze wyłączenie można baaaardzo wiele podciągnąć.
Cytuj:
3.1. The vehicle is covered by FULL COMPREHENSIVE INSURANCE WITH NO EXCESS.
3.2. Exceptions:

Damage to the vehicle and/or third parties caused by negligence, driving under the influence of alcohol or drugs, and/or reckless driving.
Damage caused by driving on poorly paved roads.
Refueling with the incorrect fuel.
Loss or breakage of keys (250€).
Damage to the interior of the vehicle.
Damage to the underside of the car.
Damage, loss, or theft of the vehicle's accessories.
Objects left inside the vehicle by the Lessee.
3.3. Lessee's Responsibility:
In the event of uncovered damages, the Lessee must cover all transportation and repair costs of the vehicle, in addition to the loss of profit and legal costs if they refuse to cover the incurred costs.
Any coverage is subject to the presentation of a friendly accident report or police report within 24 hours of the incident. Otherwise, it will be assumed that the Lessee is acting in bad faith and will be liable for repair costs.
 Profil Relacje PM off  

#1648 PostWysłany: 18 Kwi 2025 13:51 

-- 18 Kwi 2025 12:46 --

flus napisał(a):
Kol. @drt_c
Przeciez normalnie mogles zmodyfikować rezerwację, a nawet jesli tego nie zrobiles, to jesli podales numer lotu, to przeciez wiedza, ze on bedzie pozniej przylatywal i nikt za odebranie 12 h pozniej nie bedzie robil problemow.
No show w Record Go liczy sie dopiero po 24h od oryginalnej godziny, wiec wykazales sie po prostu niepotrzebna nadgorliwoscia, za co zaplaciles swoimi pieniedzmi robiac nowa drozsza rezerwacje...

Jestem tez ciekaw czy ta nowa wypozyczalnia byla tansza od Record Go w tym samym zmodyfikowanym okresie, bo generalnie nie nalezy ona do najtanszych, chociaz opinie na pewno ma bardzo dobre.

Modyfikować nie mogłem ( nie pytaj dlaczego - ja też nie wiem ),
tylko wiecznie info, że jedynie anulowanie i nowa rezerwacja.
Numer lotu podałem.
" ze on bedzie pozniej przylatywal i nikt za odebranie 12 h pozniej nie bedzie robil problemow " - no właśnie zrobili i to mnie najbardziej zdziwiło.
" Jestem tez ciekaw czy ta nowa wypozyczalnia byla tansza od Record Go " - Robiąc w styczniu rezerwację w Record za auto pokroju Toyoty C-HR zapłaciłem 216,63 euro.
Po anulowaniu istniejącej i wklepaniu tych nowych parametrów ( czyli o dobę mniej ) wychodziło ok 120 euro więcej ( dokładnie nie pamiętam )
W ten sam dzień robiąc rezerwację w Autos Mallorca na umowie mam do zapłacenia 217 euro - czyli moim zdaniem baaardzo uczciwa cena, jak za to, co w niej jest zawarte ;)

-- 18 Kwi 2025 12:48 --

Dla jasności w AM wybrałem samochód pokroju VW TAIGO

-- 18 Kwi 2025 12:51 --

boots napisał(a):
@drt_c
To pełne ubezpieczenie nie jest takie pełne. Tym bardziej, że pod pierwsze wyłączenie można baaaardzo wiele podciągnąć.
Cytuj:
3.1. The vehicle is covered by FULL COMPREHENSIVE INSURANCE WITH NO EXCESS.
3.2. Exceptions:

Damage to the vehicle and/or third parties caused by negligence, driving under the influence of alcohol or drugs, and/or reckless driving.
Damage caused by driving on poorly paved roads.
Refueling with the incorrect fuel.
Loss or breakage of keys (250€).
Damage to the interior of the vehicle.
Damage to the underside of the car.
Damage, loss, or theft of the vehicle's accessories.
Objects left inside the vehicle by the Lessee.
3.3. Lessee's Responsibility:
In the event of uncovered damages, the Lessee must cover all transportation and repair costs of the vehicle, in addition to the loss of profit and legal costs if they refuse to cover the incurred costs.
Any coverage is subject to the presentation of a friendly accident report or police report within 24 hours of the incident. Otherwise, it will be assumed that the Lessee is acting in bad faith and will be liable for repair costs.

Zdaję sobie sprawę, bo przeczytałem to również, ale tutaj bardziej oparłem się na opiniach filtrując je kluczem ubezpieczenia właśnie i w sumie nikt o jakichś numerach wypożyczalni nie wspominał
 Profil Relacje PM off  

#1649 PostWysłany: 10 Maj 2025 10:56 

Wróciłem, a więc przekaże krótkie info dla potomnych, szczególnie tych, którzy szukają wypożyczalni bez karty kredytowej.
U mnie nie było to czynnikiem wpływającym na wybór, bo posiadam KK i całoroczne ubezpieczenie udziału własnego, ale to w tym momencie jest bez znaczenia, a więc do rzeczy:
Po odbiorze bagażu z taśmy należy zadzwonić pod wskazany na rezerwacji numer telefonu i udać się na parking ( 39°32'44.7"N 2°43'46.0"E ), z którego chyba wszystkie pozostałe „zewnętrzne“ wypożyczalnie korzystają. Podjeżdża biało-czerwony, dobrze oznaczony busik z wypożyczalni i podwozi nas pod siedzibę firmy. Wcześniej zrobiłem sobie odprawę, podałem dane i skany dowodu osobistego, oraz prawa jazdy. To samo dla drugiego kierowcy. Bardzo sympatyczna Pani zweryfikowała pobieżnie ich prawdziwość przy biurku, dwa podpisy, pytanie o formę płatności ( karta, czy gotówka ), kluczyki proszę i miłego wypoczynku. Na odchodne dodała, że jeśli jutro zauważę ewentualnie jakieś uszkodzenia, to mam się nimi absolutnie nie przejmować. Samochód nowy VW Taigo z przebiegiem 14k kilometrów. Czyściutki z zewnątrz, jak i wewnątrz. Zrobione na miejscu ponad 700 kilometrów bez przygód. Zwrot jeszcze sprawniejszy, ponieważ inna tym razem, ale równie sympatyczna Pani sprawdziła tylko stan paliwa i nawet zwyczajowego obchodu dookoła auta nie zrobiła.
Cześć, miłego powrotu i zapraszamy ponownie, czyli reasumując: pełne ubezpieczenie,żadnych opłat paliwowych, do 3 bezpłatnych kierowców i dowolna forma płatności, co dla niektórych bywa kluczowe. Mogę śmiało polecić.
Joł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1649 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Sogou [Spider] oraz 2 gości