Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Mar 2024 14:33 

Cześć wszystkim, podczas pobytu w Maroku planuję ok. 2-dniowy pobyt na wybrzeżu - głównie w celu wypoczynkowym (przydałaby się ładna plaża), zwiedzanie w mniejszym zakresie. W związku z tym mam pytanie, czy lepiej kierować się do Agadiru czy Essaouira? O Agadirze czytałam, że nie jest zbyt ciekawy, ewentualnie wioski obok może byłyby bardziej klimatyczne (Tamraght i Tagzahout). Może zatem skupić się tylko na Essaouira? Czy tam w pobliżu są ładne plaże? Bo samo miasto jest polecane przez wielu, więc chyba i tak warte odwiedzenia.

Dodam, że będę jechać z i do Marrakeszu, więc Agadir i jego okolice mogłabym całkowicie odpuścić.

Będę wdzięczna za podpowiedzi 🙂
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 09 Mar 2024 14:52 

niebieski
Zalezy czego szukasz - Agadir to kurort z tysiącami hoteli pod turystów, Essa to miasteczko gdzie zyją zwykli ludzie.
Co do plażowania to nie oczekuj rajskich plaż ala Karaiby czy nawet Morze Śródziemne - zazwyczaj jest to piaszczyste wybrzeże, woda raczej chłodna całym rokiem (19-20 stopni), często wzburzona bo wieje wiatr. W Essie standardowy widok na plaży to surferzy w piankach.
 Relacje PM off
anianow uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 09 Mar 2024 15:19 

niebieski
Essaouira ma ładne plaże, nawet zaraz pod miastem, ale nie są one nadmiernie zagospodarowane "pod turystów": mało knajpek, wypożyczalni itd. Faktycznie jest to spore, tętniące życiem miasto, a nie tylko kurort z usługami dla turystów. W starej części są ładne miejsca, ale też są ruiny domów (nawet całkiem sporo) i śmietniska. Jest też dzielnica hotelowa przy plaży, hoteli co najmniej kilkanaście, więc jak wybierzesz fajny hotel w tej okolicy to i tak będziesz tam spędzać większość czasu, na stare miasto chodząc tylko na spacer. Podsumowując: w Agadirze pewnie będzie większy komfort wypoczynku i więcej atrakcji typowo turystycznych, w Essie mamy to w mniejszym zakresie, ale za to połączone z urokiem (i wadami) tradycyjnego starego miasta zaraz obok. Z Marrakeszu na 2 dni jechałbym raczej do Essy, przede wszystkim ze względu na ten klimat autentycznego miasta, ale również z uwagi na trochę krótszą podróż.
 Relacje PM off

#4 PostWysłany: 09 Mar 2024 15:30 

srebrny
Ja bym powiedział, że te 19-20° w oceanie to raczej max i to w lipcu-sierpniu. Na wiosnę to bliżej 16-17°.
Zimny prąd kanaryjski daje się we znaki w zasadzie na całym atlantyckim wybrzeżu Maroka, więc jeśli przez plażowanie rozumiesz także kąpiele w oceanie, to zwłaszcza teraz, może być z tym kiepsko. I jeśli już to pod kątem kąpieli bardziej Agadir lub nawet miejscówki na południe od tego miasta.
 Relacje PM off

#5 PostWysłany: 09 Mar 2024 15:58 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂

Widziałam po zdjęciach, że plaże nie są spektakularne, ale sam fakt, że są czyste i piaszczyste jest ok 😉 Na 1- max. 2-dniowy wypoczynek nie chciałabym jechać bardzo daleko, żeby nie przesiedzieć ostatecznie dwóch dni w samochodzie...

Woda w ocenie chyba zawsze zimniejsza, może chociaż będzie podobna temperatura do tej na Teneryfie w marcu lub nieznacznie niższa...

A sama Essaouira jako miasto robi faktycznie wrażenie? Widziałam, że sporo osób umiejscawia ją w swojej liście najpiękniejszych miejsc w Maroku, a nie chciałabym przeżyć nadmiernego rozczarowania 🙂
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Mar 2024 16:12 

Loty: 95
Kilometry: 159 043
niebieski
Sam Agadir to typowy kurort, nastawiony an turystów. Dobre miejsce dla odpoczynku, ale niezbyt autentyczne. Ja byłem w Agadirze przejazdem bo odstraszyła mnie turystyczność.
Byłem w Essaouira i Tamraght, oba miejsca mogę polecić, oba są autentyczne i mało turystyczne. Tamraght to wioska surferska, z fajnym klimatem, dobra na 2 dni żeby pochilować i spacerować po plaży. Jeśli nie będzie dużych fal warto spróbować surfingu - na plaży powinien być człowiek wypożyczający sprzęt i instruktor w jednym. Jak tam byłem w 2019 budowało się kilka kurortów, wygląda na to że powinno trochę się zmienić, ale nadal powinien zachować się lokalny charakter.
Do Tamraght można dojechać autobusem miejskim z Agadiru za grosze - tylko sprawdź z jakiego przystanku jedzie autobus.

Essaouira jest większa od Tamraght, można bardziej poczuć się jak w mieście. W Essaouira ciekawy klimat ma port - typowo afrykański, mi się podobało, do tego malownicze stare miasto (może bardziej niż starego miasta i souku) połączone z nastawianiem na turystów. Plaża jest ale, trochę bardziej zatłoczona niż w Tamraght.
Gdybym ponownie miał 2 dni i miałbym skupić się na plazy i odpoczynku, wybrałbym Tamraght.
 Relacje PM off

#7 PostWysłany: 09 Mar 2024 18:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Essaouira pozostaje moim ulubionym miastem w Maroku - ale to może tylko mi akurat tak wszedł klimat starówki nie za dużej miejscowości. Imho na dwa dni najlepszy wybór. I jak już ktoś zauważył - trasa o wiele krótsza.

#8 PostWysłany: 09 Mar 2024 19:04 

złoty
To jeszcze polecę Sofitel Essaouira. Jeśli macie auto, bo jest jakieś 10 min od miasta. Samo miejsce jest fantastyczne. Wielki prywatny teren i spacerek 20 minut do plaży. Ceny jak na Sofitela nie są wygórowane.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

[ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości