Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Gru 2023 09:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jestem właśnie w Tunisie. Wypłata gotówki wczoraj na lotnisku - sprawdziłem kilka bankomatów. Jedynie Al-Baraka dał TND bez prowizji (Revolut Visa).
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2 PostWysłany: 28 Gru 2023 20:48 

niebieski
@nelson 1974 A sprawdzałeś może innymi kartami w innych bankomatach?
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Gru 2023 07:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@dajkamienia Nie sprawdzałem, w pierwszej kolejności wypłacam właśnie z Revoluta.
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.

#4 PostWysłany: 29 Gru 2023 08:40 
Awatar użytkownika

srebrny
W listopadzie wylądowałem z poślizgiem o 1 w nocy
Bankomat STB Bank w hali odbioru bagażu nie chciał współpracować.
Na landside wszystko zamknięte, bankomat STB Bank pobrał sobie 10 TND prowizji z Revoluta oczywiście bez żadnej informacji na ten temat :)

#5 PostWysłany: 31 Gru 2023 16:00 

Loty: 57
Kilometry: 124 010
niebieski
Ja wypłacałem w bankomacie STB przez Visa Infinite i też pobrało 10 TND bez informacji. Wydaje się tylko, że bez względu na kwotę. Brałem 300, więc te 10 TND idzie przełknąć, a przy większych kwotach w zasadzie niezauważalne.

Wybierałem też z bankomatu Al-Baraka i tu nie było prowizji z Visa Infinite.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Lut 2024 18:47 

Loty: 50
Kilometry: 65 501
srebrny
Bardzo miła niespodzianka spotkała mnie w mieście Monastyr.
Nie płaciłem prowizji za wypłatę z bankomatu w banku
Cytuj:
https://tsb.com.tn/en/agences
w TEJ lokalizacji (na google jeszcze nie jest oznaczony). Wypłacane kartą Master Card Curve
Załącznik:
IMG_20240223_174526.jpg

Załącznik:
Screenshot_2024-02-23-14-31-54-151_com.imaginecurve.curve.prd.jpg

Załącznik:
IMG_20240215_151233.jpg

Najlepsze, że bankomat tego banku jest na lotnisku. Trzeba wyjść do landsidu, pójść na piętro na odloty i sobie stoi:
Załącznik:
IMG_20240217_202721.jpg

Załącznik:
Screenshot_2024-02-23-18-17-12-423_com.imaginecurve.curve.prd.jpg

Czyli wypłacałem z tej firmy dwa razy i moja karta była obciążona bez opłat ze strony banku. Jedynie "Foreign ATM Withdrawal Fee" od Curve, o którym się dowiedziałem przy okazji :lol: Mam plan standard

W airsidzie przy karuzelach są dwa bankomaty, oba pobierają prowizję 10 TND oraz kantor.
Załącznik:
IMG_20240210_132021.jpg

Załącznik:
IMG_20240210_132413.jpg

Znacznie więcej bankomatów (z 10 firm) oraz kantorów jest na przylotach oraz odlotach w landsidzie. Przykładowe kursy wymiany:
Załącznik:
IMG_20240210_134146.jpg

Załącznik:
IMG_20240210_134248.jpg

Załącznik:
IMG_20240217_230012.jpg

Po przylocie za bardzo nie szukałem bankomatu bez prowizji, więc wypłaciłem Revolutem Visa w tym STB Bank (jest na zdjęciu powyżej), który nie ostrzega o pobraniu prowizji. Łatwo go poznać, bo na monitorze widzimy grafikę rodem z komputerów Spectrum albo Commodore. Podczas pobytu w Tunezji sprawdzałem co jakiś czas różne bankomaty i praktycznie każdy miał opłatę minimum 10TND

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Mar 2024 10:21 
Awatar użytkownika

Loty: 224
Kilometry: 386 805
złoty
wersus79 napisał(a):
Najlepsze, że bankomat tego banku jest na lotnisku. Trzeba wyjść do landsidu, pójść na piętro na odloty i sobie stoi:
Załącznik:
TSB.JPG

Tego bankomatu na lotnisku w TUN nie polecę, może i jest bezprowizyjny, ale także nie wydaje pieniędzy i ściąga kasę z konta.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#8 PostWysłany: 10 Kwi 2024 09:38 

Loty: 423
Kilometry: 729 217
niebieski
Potwierdzam wpis @nelson 1974 - w TUN bankomat Al-Baraka, zlokalizowany na hali przylotów, za budką informacji turystycznej, nie pobiera żadnej prowizji.

Dodatkowo taka uwaga - zostało mi kilkadziesiąt dinarów w gotówce i żeby je wymienić na EUR/USD musiałem pokazać kwit z kantoru, potwierdzający wymianę waluty (po wylądowaniu część kasy wymieniłem w kantorze, a część wypłaciłem revolutem z bankomatu).

Ogólnie z płatnościami kartą straszna bieda w Tunezji. Większość terminali płatniczych nie działa - nawet w restauracjach na lotnisku i sieciowych marketach w mieście. Właściwie jedynym miejscem, gdzie udało mi się zapłacić kartą, było Muzeum Narodowe w Kartaginie.

#9 PostWysłany: 11 Cze 2024 18:43 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 330 703
srebrny
Dodam od siebie;

Na Lotnisku NBE - Enfidha jest JEDEN bankomat i to schowany; opisane tutaj: lotnisko-enfidha-infrastruktura-opis,380,176686

Bezprowizyjne:

TSB (Tunis Saudi Bank) - 0 Prowizji /Znaleziony tylko w mieście Monastir o tutaj: https://maps.app.goo.gl/AojDh1zg4GSzrD4c7 obok Zitouna Bank/

Z prowizją:

BNA - 11,90 TND (NIE OSTRZEGA O PROWIZJI)
ATB - 10 TND (NIE OSTRZEGA O PROWIZJI)
BIAT - 12 TND (NIE OSTRZEGA O PROWIZJI) /Na Lotnisku NBE/
Banque de Tunisie - 10 TND (NIE OSTRZEGA O PROWIZJI)
Attijari Bank - 10 TND (Ostrzega o prowizji)
BH BANK - 10 TND (Ostrzega o prowizji)
AMEN BANK - 14 TND (Ostrzega o prowizji)

1 TND - 1,29 PLN

Pierwszy kraj na ponad 50 odwiedzonych, gdzie spotkałem tak bezczelnie ustawione bankomaty aby nie informowały o prowizji :evil:

Jestem karciany i przyznaję, w tym kraju jest naprawdę ciężko dokonać płatności kartami. Gdzie mi się udało to oficjalny salon Orange w centrum Monastir, Sklep z pamiątkami "feancy" w centrum Monastir i Supermarket "Monoprix" w centrum Monastir i to tyle...a no i Duty Free na lotnisku + Bistro Lotniskowe. (Po kontroli na wylocie płatność tylko zagranicznymi walutami lub kartą - obciążają w TND mimo podanych cen w EUR. Nie przyjmują TND w gotówce, przed wylotem kontrola portfeli aby nie wywozić waluty krajowej :shock: )
Tam gdzie udało mi się zapłacić kartą to zbliżeniowo.

Testowane na karcie mBank Visa Świat i Revolut / Testowane w Maju 2024
 Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 23 Gru 2024 20:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Niestety bankomat TSB na lotnisku pobiera już prowizje 10 TND (informacja jest na ekranie).
Wypłata karta Zen Mastercard.
Warto sprawdzić jeszcze VISA, bo może być inaczej.
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Gru 2024 17:44 
Awatar użytkownika

platynowy
Na powrocie wymiana wypłaconej waluty TND z bankomatu TSB na EUR lub USD nie była możliwa w okienku banku TSB (brak potwierdzenia wymiany waluty po przylocie. Potwierdzenie z bankomatu nie pomogło).

Ale Pan był pomocny i przekierował mnie dwa okienka dalej, gdzie taka wymiana była możliwa aczkolwiek bez żadnego potwierdzenia.
 Relacje PM off  

[ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości