Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Maj 2012 09:40 

mercpan napisał(a):
Nasza para (30+) lecimy15-18.06.Plan może ulec zmianie jak ciekawsze miejsca są w kierunku Balos.Więc chętnie 2 osoby zabierzemy :D Czekamy na propozycje wycieczek

jeśli planujecie wycieczkę na Balos to ja się jak najbardziej piszę (!) (jeśli chodzi o drogę/dojazd do laguny,to trochę informacji zebrałam/ oglądałam też kilka filmików), jak dobrze pójdzie to może też uda mi się przekonać jeszcze kogoś od nas :)
rozumiem, że wy macie wynajęty hotel <w jakiej miejscowości i za ile ? (jeśli można spytać)> więc jeśli chodzi o zwiedzanie to raczej objazdowo i zamierzacie za każdym razem wracać na noc do hotelu? chcecie tylko zwiedzać, czy też plażować?

P.S. jakie autko wynajęliście?

Noclegi na legendarnym liniowcu w Dubaju 🚢✨ 4* Queen Elizabeth 2 za 2786 PLN (z wyżywieniem) 🍴 Noclegi na legendarnym liniowcu w Dubaju 🚢✨ 4* Queen Elizabeth 2 za 2786 PLN (z wyżywieniem) 🍴
Azja w najlepszym wydaniu 😍🌴 Tajlandia w sezonie od 2813 PLN 😎 Loty z 5 miast ✈ Azja w najlepszym wydaniu 😍🌴 Tajlandia w sezonie od 2813 PLN 😎 Loty z 5 miast ✈
#22 PostWysłany: 24 Maj 2012 15:47 

Jak będziecie jechać na Balos to wiedzcie, że wypożyczonym autem tam niby nie można wjeżdżać (umowa zabrania poruszania się po drogach innych niż asfaltowe nawet jak wynajmiesz sobie "terenówkę", odpowiadacie za wszelkie uszkodzenia opon i podwozia) ALE trzeba zagryźć zęby i śmiało jechać nawet jak będzie na dziurach bujało jak na morzu albo będziecie myśleli, że się na jakiejś górce zawiesicie lub coś urwiecie;-) Generalnie wjazd małą osobówką dostarcza w pewnych miejscach (pofalowana droga z głębokimi dziurami) niezłych wrażeń, jeśli nie czujesz się pewnie za kółkiem lepiej łapać stopa ;-)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 28 Maj 2012 22:08 

Loty: 68
Kilometry: 173 164
Co do Balos to jak nabardziej wypożyczony citroen c1 świetnie się spisał i bez strachu można nawet takim maluchem pojechać:)

#24 PostWysłany: 28 Maj 2012 23:15 

Jechaliśmy w 5 , citroenem c3 i muszę przyznać, że było trochę obaw,bo chwilami droga nie jest zbyt przyjazna. Za to powrót już normalnie. Po drodze jechały takie auta, że byłem trochę zdziwiony,że się odważyli, ale z drugiej strony, nasze też nie było wysokiej klasy i poradziło sobie z dojazdem. Przejechaliśmy 1tys km w 7 dni, ale nie zobaczyliśmy wąwozu. Więc postanowiłem, że na Kretę jeszcze powrócę i stąd moje pytanie. Jak zorganizować dojazd i powrót do wąwozu z Chanii? Jakie to są koszta? Co myślicie o autostopie?? Z góry dzięki za odp.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 28 Maj 2012 23:52 

pio5 nie do końca jest tak jak piszesz, są wypożyczalnie w których płacisz za przebitą oponę, w niektórych nawet płacisz do 500 euro w razie szkody (auto motor i sport) ale są też takie, które oferują pełne ubezpieczenie (galaxy, euro24). Należy czytać warunki umowy.

Jeżeli chodzi o balos to byłem raz kią picanto i raz suzuki vitarą. W obu przypadkach bez większych problemów, jednak kią kilka razy dość mocno przytarliśmy i myślę że mieliśmy duże szczęście że nie przedziurawiliśmy np. miski olejowej. Dlatego właśnie za drugim razem wzięliśmy vitarę, tak polecam zrobić. Lepiej zapłacić nieco więcej i się nie stresować. Na balos wybierzcie się rano, będziecie sami na plaży. Później przypływa prom z Gramvousy i robi się bardzo tłoczno. Nie polecam Elafonissi, jest bardzo tłoczne i przereklamowane, po balos nie zrobi wrażenia. Warto zajechać na Falassarne, my byliśmy z samego rana, sami na plaży. Ciekawym miejscem jest wyspa Chrysi na którą można dopłynąć z Irapetry, tropikalny klimat, wygląda jak nieeuropejskie miejsce. Kolejne to wyspa Gavdos, gdzie zupełnie nie ma turystów, a "po drodze" można natknąć się na wieloryby. Polecam zwiedzić południowe wybrzeże, małe przybrzeżne miejscowości o których wie niewielu turystów, tj. Amoudi czy Triopetra. Są to bardzo przyjemne miejsca gdzie nie spotkamy tłumów. Piękne było także Preveli ale niestety spłonęło w pożarze. Pracowałem na Krecie 3 sezony więc mogę coś polecić jakby ktoś był zainteresowany.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 29 Maj 2012 00:06 

Słuchaj... ja z kolegami idę pieszo na Balos i mamy jeszcze powiedzmy 1,5 dnia... czy coś w pobliżu (na południe od półwyspu) jest godnego? Mamy 4 dni, więc planujemy tak: Chania, bus do mieściny Kissamos i pieszo na półwysep.. co jeszcze w okolicy jest warte zobaczenia?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 29 Maj 2012 09:55 

Jeżeli chodzi o tamte strony to tak jak napisałem Fallasarna, nic innego nie mogę polecić. Zapomniałem jeszcze o Kourna Lake, przepiękne jezioro niedaleko Giorgioupoli, kolor wody przyjmuje różne odcienie, nie przyjeżdża tam zbyt wielu turystów.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 07 Cze 2012 15:48 

Czy ktoś może polecić wypożyczalnię samochodów, która podstawi auto ok. 22.00 na lotnisko w Chanii? Macie jakieś doświadczenia? Greckie wypożyczalnie raczej nie pracują dłużej niż do 21.00.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 07 Cze 2012 17:28 

acipitter napisał(a):
Czy ktoś może polecić wypożyczalnię samochodów, która podstawi auto ok. 22.00 na lotnisko w Chanii? Macie jakieś doświadczenia? Greckie wypożyczalnie raczej nie pracują dłużej niż do 21.00.

www.economycarrentals.com sensowne ceny, ubezpieczenie pelne w cenie i o 22 mozna wziac auto.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 11 Cze 2012 11:06 

niebieski
Robin napisał(a):
cześć

jak tam krecianie, lecicie? :)

ostatnio brakuje mi czasu żeby się przygotować do wyjazdu,
ma ktoś może jakiś przewodnik o krecie w pdf coś polecić?

Lecimy,lecimy...

Tu masz wszystko tylko nie pdf:
kreta-chania-plan-zwiedzania,153,13997 :D
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Cze 2012 17:57 
Awatar użytkownika

W których liniach jest ta promocja?

#32 PostWysłany: 13 Cze 2012 22:36 

Ja byłem na Krecie w zeszłym tygodniu (co było świeyto Boże Ciało). Fajnie było 29-32st w cieniu, co nieco opisałem
w linku jak dojechac na lotrnisko -Bałkany, Grecja, Kreta viewtopic.php?f=53&t=8943
Tak że pdróżowałem troche autobusami po wyspie wzdłuż i w szerz. Te autobusy z central bus station w Chani co jada na zachód do Kasteli i Palaiochora na pld przejezdzaja wszystkie po koleji obok kolejnych plaż Kato Stalos, Agia Marina, Platainos (autobusy widac jada lokalna droga co jest dużo turystów i na żadanie sie zatrzymuja wszedzie. Jest opisane w powyższym linku.

Trochę moich zdjeć z Krety czerwiec 2012, jak sie ktoś wybiera to mozna zobaczyć co was może czekać na Krecie,
jak juz ktoś był to pewnie znajdzie znajome miejsca i powspomina....
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 048c7d9b02
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... f781ee3877
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 76bd9b706f
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... e9752c5e34
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 14 Cze 2012 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 134 504
Wrocilem z Krety. Przejechalem ponad 1000 km. m.in. drogę na Balos. Można smialo jechac i wcale nie jest taka niebezpieczna wystraczy tylko troche uwazac.
Nie polecam za to drogi z Pelachory do Ellafonisi to jest dopiero jazda. To tylko 17 km ale po takiej drodze jeszcze nie jechalem. Cala droga szutrowa przez gory. Lepiej pojechac dookola. Najsmieszniejsze jest to ze byly drogowskazy co wedlug mnie oznaczalow miare dobra droge ale to tylko pozory ;)

#34 PostWysłany: 14 Cze 2012 20:33 

to mój pierwszy post a więc witam Wszystkich,
Jak z pogodą na Krecie w październiku warto pojechać? może był ktoś w tym okresie ?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 15 Cze 2012 00:58 

Pogoda na Krecie w Chani wg statystyk rocznych jest na
http://www.weatheronline.pl/weather/map ... NOREGION=1
Wynika z tego ze w październiku jest troche zimniej max 24stopnie. Dla czerwca jest 28st (jak byłem to było nawet 29-34stopnie w czerwcu) w nocy tylko ok 17 stopni na październik (w czerwcu było ok 20-21stopni)
Czas dnia dramatycznie maleje w czerwcu było ok 12-13 godzin, w październiku tylko 7-8 godzin. Co ciekawe na Krecie jest dzień krótszy niż w Polsce. A nawet gdzieś bardziej na północy np Petersburg sa białe noce, a na Krecie jedynie gwiazdy i Księżyc ewentualnie świeci. Ale jak słoneczko już wyjdzie na Krecie to potrafi dogrzać latem i mozna nawet wodę w zbiornikach na dachach dogrzewać do mycia sie, słońce świeci bardziej prostopadle do ziemi przez co temperatura w słoncu jest wysoka rzedu 40-50stopni.
Wilgotność wzrasta o ok 20% na październik przez co może sie wydawać jeszcze chłodniej niż na 24stopnie max
Srednia temperatura wody w październiku na Krecie może byc jednak az 24stopnie (max w sierpniu jest 26, a w czerwcu 22)
http://www.weatheronline.pl/weather/map ... NOREGION=1
Z tym, że jak byłem w czerwcu to na płyciznach w zatoczkach w słońcu woda była bardzo ciepła dosłownie takie było wrażenie, że jak w zupie, miała chyba ze 26-28stopni. Jak słoneczka nie było to wrazenie było że woda jest jednak dużo chłodniejsza.
W paźdzerniku jak wynika z wykresu może być troche zachmurzenia i opadów (dla czerwca prawie tego nie ma).
Bodaj 6 dni jest z zachmurzeniem srednio w październiku, podczas gdy dla czerw-wrzes jest praktycznie bez zachmurzenia.

Tak, że sa róznice, październik to już nie jest sezon jak dla mnie, wrzesien jeszcze ok i czerwiec tez
Zdjecia dla Krety w róznych porach roku wg połozenia na mapie sa na
http://www.panoramio.com/map/#lt=35.240 ... 69&z=9&k=2
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 15 Cze 2012 06:29 

almal napisał(a):
Wrocilem z Krety. Przejechalem ponad 1000 km. m.in. drogę na Balos. Można smialo jechac i wcale nie jest taka niebezpieczna wystraczy tylko troche uwazac.
Nie polecam za to drogi z Pelachory do Ellafonisi to jest dopiero jazda. To tylko 17 km ale po takiej drodze jeszcze nie jechalem. Cala droga szutrowa przez gory. Lepiej pojechac dookola. Najsmieszniejsze jest to ze byly drogowskazy co wedlug mnie oznaczalow miare dobra droge ale to tylko pozory ;)

Ja byłem w marcu, było po jakiejś ulewie bo droga na Balos byla mioejscami mocno wymyta, a miejscami naniesione były całe sterty kamieni, co zwężało ją o połowe. Być może do tego czasu trochę ją podremontowali, bo w samochodzie, który wypożyczyłem podłoga była do malowania a kołpaki do wymiany :D

#37 PostWysłany: 15 Cze 2012 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 134 504
Jezeli chodzi o temp w pazdzierniku. Bylem na rejsie po Cykladach w pazdzierniku 16-23 w 2008 roku i powiem ze tak jak wtedy sie opalilem to nigdy nie bylem opalony :) temp byla ok 30C

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: katka256, Raku90, rattaman oraz 13 gości