Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 344 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 29 Cze 2014 10:35 

Rejestracja: 29 Cze 2014
Posty: 1
Witam,

Mam kilka pytań odnośnie ubiegania się o wizę i mam nadzieję, że pomożecie :) Wyjeżdżam do Chin, do pracy, na rok. Pracodawca wysłał mi zaproszenie do wizy turystycznej (będę ubiegać się o pracowniczą już podczas pobytu w Chinach). Pracodawca "zaprasza" mnie od sierpnia 2014 do sierpnia 2015. Czy to nie wyda się podejrzane? Jak długo mogę przebywać na wizie turystycznej w Chinach? Czy konsul od razu nie domyśli się, że coś jest nie tak? Czy konieczne jest posiadanie biletu w dwie strony? Jeśli na wizie turystycznej mogę przebywać np. 30 dni, musiałabym mieć bilet powrotny, którego nie wykorzystam, bo przecież zostanę dłużej po uzyskaniu wizy pracowniczej. Nie chcę żeby przepadło mi kilkaset zł... Będę wdzięczna za wszelkie rady, wskazówki. :)
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#42 PostWysłany: 29 Cze 2014 12:11 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 Gru 2013
Posty: 574
Loty: 205
Kilometry: 495 383
srebrny
bartas8891 napisał(a):
Washington napisał(a):
Dzięki za odpowiedź :)
A rezerwacje/plan podróży klepaliście na cały pobyt czy kilka przypadkowych żeby coś było? ;)


Miej na uwadze ze jak jedziesz do Chin pierwszy raz mozesz dostac maksymalnie wize dwukrotnego wjazdu , wielokrotnego jest niedostepna. Aplikowalem o wize jakies 2 miesiace temu i na formie do wypelnienia byla opcja zaznaczenia multiply entry (wielokrotnego wjazdu). Problem sie zaczal jak pojechalem do konsulatu (Manchester) zlozycz aplikacje i pan mi grzecznie powiedzial ze wiza wielokrotnego wjazdu nie zostanie mi wydana z dwoch powodow:
- jade do Chin pierwszy raz.
- na wizie turystycznej nie daja wielokrotnego wjazdu.
Mialem juz wszystkie bilety na samolot wykupione wiec troche mi pokrzyzowali plany. Z pierwszej reki wiem (od Chinczyka) ze jest mozliwosc uzykania dodatkowego wjazdu na posterunku policji w Chinach w wiekszych miastach , aczkolwiek zadnych informacji na ten temat w internecie nie moglem znalezc.


Z tym wielokrotnym wjazdem na wizę biznesową tez nie jest tak rózowo.
Ja w tym roku rowniez ubiegałam sie o wize wielokrotną biznesową (miałam zaproszenie od kontrahenta z CRL). Dostałam biznesowa ale tylko na dwukrotny wjazd. Bardzo prawdopodobne, że to dlatego iż jechałam tam po raz pierwszy :( Więc radze uważać i nie rezerwować zbyt wielu lotów bez wizy wielokrotnej w łapce :)

-- 29 Cze 2014 11:11 --

bartas8891 napisał(a):
Washington napisał(a):
Dzięki za odpowiedź :)
A rezerwacje/plan podróży klepaliście na cały pobyt czy kilka przypadkowych żeby coś było? ;)


Miej na uwadze ze jak jedziesz do Chin pierwszy raz mozesz dostac maksymalnie wize dwukrotnego wjazdu , wielokrotnego jest niedostepna. Aplikowalem o wize jakies 2 miesiace temu i na formie do wypelnienia byla opcja zaznaczenia multiply entry (wielokrotnego wjazdu). Problem sie zaczal jak pojechalem do konsulatu (Manchester) zlozycz aplikacje i pan mi grzecznie powiedzial ze wiza wielokrotnego wjazdu nie zostanie mi wydana z dwoch powodow:
- jade do Chin pierwszy raz.
- na wizie turystycznej nie daja wielokrotnego wjazdu.
Mialem juz wszystkie bilety na samolot wykupione wiec troche mi pokrzyzowali plany. Z pierwszej reki wiem (od Chinczyka) ze jest mozliwosc uzykania dodatkowego wjazdu na posterunku policji w Chinach w wiekszych miastach , aczkolwiek zadnych informacji na ten temat w internecie nie moglem znalezc.


Z tym wielokrotnym wjazdem na wizę biznesową tez nie jest tak rózowo.
Ja w tym roku rowniez ubiegałam sie o wize wielokrotną biznesową (miałam zaproszenie od kontrahenta z CRL). Dostałam biznesowa ale tylko na dwukrotny wjazd. Bardzo prawdopodobne, że to dlatego iż jechałam tam po raz pierwszy :( Więc radze uważać i nie rezerwować zbyt wielu lotów bez wizy wielokrotnej w łapce :)
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#43 PostWysłany: 01 Paź 2014 16:13 

Rejestracja: 01 Paź 2014
Posty: 8
Loty: 10
Kilometry: 33 232
Hej, wybieram się do Chin w listopadzie na praktykę studencką, ale dochodzą do mnie niepokojące sygnały, że sporo osób dostaje odmowy. Ktoś słyszał, ma jakieś informacje w temacie?
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#44 PostWysłany: 10 Gru 2014 01:48 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 Paź 2014
Posty: 61
Loty: 4
Kilometry: 16 000
bartas8891 napisał(a):
Z pierwszej reki wiem (od Chinczyka) ze jest mozliwosc uzykania dodatkowego wjazdu na posterunku policji w Chinach w wiekszych miastach , aczkolwiek zadnych informacji na ten temat w internecie nie moglem znalezc.


Na Posterunku Policji, a dokładniej w "The Exit and Entry Administration of Public Security Bureau", które to rzeczywiście znajduje się tylko w większych miastach, możesz ubiegać się jedynie o przedłożenie wizy (czyli faktycznie musisz złożyć takie papiery, jakbyś starał się o nowa wizę). Modyfikacja ilości wjazdów niestety nie jest możliwa.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#45 PostWysłany: 07 Mar 2015 21:46 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 Mar 2015
Posty: 104
niebieski
To ja mam takie pytanie.

Lecę w kwietniu do Chin. Wyrobiłem wizę 1 krotnego wjazdu. Niestety okazało się, że otworzyli granicę z Koreą Północną, do której chciałbym się udać.
Lot mam do Pekinu, formalności z wjazdem do Korei załatwiam w Pekinie i mogę po 2 dniach z Pekinu lecieć do Korei.
Czy ktoś korzystał z bezpłatnej 72 godzinnej wizy do Pekinu?

Czy zadziała to w momencie gdy mam loty z innymi liniami i nie na jednym bilecie?

Nie wiem czemu ale jak zakładam osobny temat to jest on kasowany.

Nico
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#46 PostWysłany: 16 Cze 2015 11:30 

Rejestracja: 28 Lis 2012
Posty: 21
Loty: 37
Kilometry: 52 979
Czy potwierdzenie rezerwacji w KLM, które dochodzi na maila bez dokonywania wpłaty nadal przechodzi podczas ubiegania się o wizę?

Pozdrawiam
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#47 PostWysłany: 24 Sie 2015 13:40 
Król Ż
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Paź 2014
Posty: 2688
Loty: 160
Kilometry: 414 063
Czy to aktualny wniosek, na stronie ichniejszej znalazłem tylko taki z 2013 lub 2011 roku
http://pl.china-embassy.org/pol/lsyw/qzsq/P020130918787227902858.pdf
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#48 PostWysłany: 26 Sie 2015 13:17 

Rejestracja: 26 Sie 2015
Posty: 7
Cześć, chciałam się zapytać jak to jest z tą wizą 72h. Jak to wygląda? Przylatuje to Pekinu o 6:00, a wylot do Manili mam 20:00 tego samego dnia. Muszę się gdzieś zgłosić na lotnisku, potrzebne są jakieś dokumenty, zdjęcia? ; ;)
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#49 PostWysłany: 26 Sie 2015 16:02 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 Lip 2013
Posty: 568
niebieski
Niepotrzebne są zdjęcia ani dokumenty. Wypełniasz zwykły arrival card tak jak Ci którzy lecą do Chin.

To nie jest wiza tylko system TWOV (transit without visa). Miej wydrukowane wszystkie bilety lotnicze.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#50 PostWysłany: 16 Wrz 2015 12:48 

Rejestracja: 18 Sty 2012
Posty: 291
Planuję polecieć do Chin na kilka dni, a później odwiedzić jeszcze kilka azjatyckich państw, wracając planowałem zostać w Chinach jeszcze kilka dni. Zależy mi na wizie z dwukrotnym wjazdem, jest jakiś sposób ,żeby to zagwarantować ? z tego co widzialem to pośrednicy nie dają takiej gwarancji.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#51 PostWysłany: 16 Wrz 2015 14:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 Lip 2013
Posty: 568
niebieski
Kopia rezerwacji lub biletów do Twojego wniosku wizowego w którym widać, że wlatujesz i wylatujesz z Chin a w międzyczasie udajesz się też do państwa trzeciego.
Nie wiem jak jest z pośrednikami - w konsulacie w Warszawie nie powinno być z tym żadnego problemu.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#52 PostWysłany: 16 Wrz 2015 15:28 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Lis 2010
Posty: 5419
Loty: 228
Kilometry: 534 135
Eryk87 napisał(a):
Planuję polecieć do Chin na kilka dni, a później odwiedzić jeszcze kilka azjatyckich państw, wracając planowałem zostać w Chinach jeszcze kilka dni. Zależy mi na wizie z dwukrotnym wjazdem, jest jakiś sposób ,żeby to zagwarantować ? z tego co widzialem to pośrednicy nie dają takiej gwarancji.


A to lepiej samemu załatwić wizę lub przez kogoś z Warszawy? Mi dwa razy przy wyrobieniu wizy pomagali ludzie z WAW. Za 2 razem normalnie wybrałem wizę na 2 wjazdy i taką też otrzymałem.
_________________
Image

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/ | Serduszka i piwo :D
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#53 PostWysłany: 17 Wrz 2015 16:21 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 Cze 2013
Posty: 212
JIK, możesz dać znać kiedy wyrabiałeś tę podwójną?
W 2013 były zmiany, m.in. wytyczne z centrali aby nie przesadzać z dłuższymi niż 30dni i chyba też 2krotnymi...
Nie twierdzę, że nie jest możliwe dostać 60dniówki, ale wiem ,że wiele konsulatów, po prostu przestało je wydawać, mowa o turystyczniych oczywiście.
Jest jakiś konkretny powód dlaczego biura pośredniczące nie składają papierów na 2x?
pzdr
_________________
http://www.chiny-info.pl
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#54 PostWysłany: 17 Wrz 2015 16:43 

Rejestracja: 28 Lip 2015
Posty: 74
Loty: 23
Kilometry: 58 104
JIK napisał(a):
Eryk87 napisał(a):

A to lepiej samemu załatwić wizę lub przez kogoś z Warszawy? Mi dwa razy przy wyrobieniu wizy pomagali ludzie z WAW. Za 2 razem normalnie wybrałem wizę na 2 wjazdy i taką też otrzymałem.


Czy tylko w Warszawie można wyrobić wizę? W Gdańsku jest też ambasada
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#55 PostWysłany: 17 Wrz 2015 16:50 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Lis 2010
Posty: 5419
Loty: 228
Kilometry: 534 135
chiny-info.pl napisał(a):
JIK, możesz dać znać kiedy wyrabiałeś tę podwójną?
W 2013 były zmiany, m.in. wytyczne z centrali aby nie przesadzać z dłuższymi niż 30dni i chyba też 2krotnymi...
Nie twierdzę, że nie jest możliwe dostać 60dniówki, ale wiem ,że wiele konsulatów, po prostu przestało je wydawać, mowa o turystyczniych oczywiście.
Jest jakiś konkretny powód dlaczego biura pośredniczące nie składają papierów na 2x?
pzdr


Papiery na wizę składał mój znajomy jakoś w październiku tamtego roku.
_________________
Image

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/ | Serduszka i piwo :D
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#56 PostWysłany: 18 Wrz 2015 09:15 
Król Ż
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Paź 2014
Posty: 2688
Loty: 160
Kilometry: 414 063
Trochę świeżego info
Ambasada otwarta w Pon i śr.
Nieczynna 1-9.10.2015
No nieźle, w moim przypadku pośrednik zarobi, a tak idealnie miałem zaplanowane :oops:
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#57 PostWysłany: 29 Paź 2015 16:00 

Rejestracja: 28 Lip 2015
Posty: 74
Loty: 23
Kilometry: 58 104
Eryk87 napisał(a):
Planuję polecieć do Chin na kilka dni, a później odwiedzić jeszcze kilka azjatyckich państw, wracając planowałem zostać w Chinach jeszcze kilka dni. Zależy mi na wizie z dwukrotnym wjazdem, jest jakiś sposób ,żeby to zagwarantować ? z tego co widzialem to pośrednicy nie dają takiej gwarancji.


Na zgłoszeniu o wizę mam 2 symbole L-B tak się zastanawiam ,
czy to oznakowanie na 2-krotny wjazd .
Panu który przyjmował wniosek w głowie się nie mieściło
że żona sama jedzie (a nie z biurem podróży) Rodzaj wizy B znalazłem(turystyczna)
ale co oznacza L?
Chce odwiedzić Macao .
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#58 PostWysłany: 29 Paź 2015 16:25 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 Gru 2013
Posty: 574
Loty: 205
Kilometry: 495 383
srebrny
L oznacza, że jest to wiza standardowa turystyczna. Z symbolem B w ogóle się nie spotkałam, ale z pewnością nie jest to zgoda na dwukrotny wjazd.
Liczbę wjazdów na tej wizie masz zaraz obok kategorii wizy pod hasłem ENTRIES.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#59 PostWysłany: 29 Paź 2015 16:34 

Rejestracja: 01 Lut 2012
Posty: 54
TrąbałaGd napisał(a):
Eryk87 napisał(a):
Planuję polecieć do Chin na kilka dni, a później odwiedzić jeszcze kilka azjatyckich państw, wracając planowałem zostać w Chinach jeszcze kilka dni. Zależy mi na wizie z dwukrotnym wjazdem, jest jakiś sposób ,żeby to zagwarantować ? z tego co widzialem to pośrednicy nie dają takiej gwarancji.


Na zgłoszeniu o wizę mam 2 symbole L-B tak się zastanawiam ,
czy to oznakowanie na 2-krotny wjazd .
Panu który przyjmował wniosek w głowie się nie mieściło
że żona sama jedzie (a nie z biurem podróży) Rodzaj wizy B znalazłem(turystyczna)
ale co oznacza L?
Chce odwiedzić Macao .

(L) to standardowa wiza turystyczna. Załatwiałem w kwietniu dla 4 osób i prócz tego że swoje trzeba odstać i trzeba mieć kopię paszportu (strony ze zdjęciem i danymi) przy składaniu dokumentów, o której rzadko kto pisze to reszta to formalność.
Byłem w Hong Kongu i Macao. Hong Kong traktowany jest jako wyjazd z Chin, ale z Hong Kongu do Macao już normalnie przedostajesz się. Miałem turystyczną dwukrotnego wjazdu i zrobiłem na niej trasę: WAW-VIE-PEK-SHA-HKG-(HKG-Macao-HKG promem)-PEK-VIE-WAW.
_________________
Nowy blog: http://podrozujese.blogspot.com
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#60 PostWysłany: 29 Paź 2015 20:45 

Rejestracja: 28 Lip 2015
Posty: 74
Loty: 23
Kilometry: 58 104
(L) to standardowa wiza turystyczna. Załatwiałem w kwietniu dla 4 osób i prócz tego że swoje trzeba odstać i trzeba mieć kopię paszportu (strony ze zdjęciem i danymi) przy składaniu dokumentów, o której rzadko kto pisze to reszta to formalność.
Byłem w Hong Kongu i Macao. Hong Kong traktowany jest jako wyjazd z Chin, ale z Hong Kongu do Macao już normalnie przedostajesz się. Miałem turystyczną dwukrotnego wjazdu i zrobiłem na niej trasę: WAW-VIE-PEK-SHA-HKG-(HKG-Macao-HKG promem)-PEK-VIE-WAW.[/quote]


Ja mam do odbioru wizę w poniedziałek 2.11. Staliśmy max 20 min w ambasadzie w Gdańsku :lol:
U nas trzeba było wydrukować dane miejsca pobytu (hostel z bookingu) oraz bilet lotniczy.
Obawiam si ę jednak ,że mimo kilkakrotnego powtórzenia ,że chcemy wizę 2 krotnego wjazdu
to możemy otrzymać nie to czego oczekujemy.
Nie mam jeszcze biletów do Macao ,kupię je chyba w poniedziałek i z nimi udam się po odbiór visy.
Pracownik ambasady znał minimalnie angielski,stąd zapytanie o to oznakowanie
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 344 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Przeszukaj temat:
  
phpBB® Forum Software © phpBB Group