Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 20 Wrz 2018 15:43 

Rejestracja: 20 Gru 2011
Posty: 2390
platynowy
Hose napisał(a):
PodróżnikMoll napisał(a):
Zatem nie będę miał żadnego dowodu na dwa wjazdy (wloty) do Chin, tylko jeden bilet lotniczy do Guangzhou i z Guangzhou. Czy to starczy do wizy dwukrotnego wjazdu?


Nie potrzebujesz żadnego dowodu, wystarczy, że we wniosku zaznaczysz "2 wjazdy w ciągu 3-6 miesięcy od złożenia wniosku".


Jest to prawda na 90%. Wizę dwukrotną wyrabiałem kilka razy i raz zdarzyło mi się, że przyczepili się do braku dowodu drugiego wjazdu. Szybkie obejście w takim wypadku to zarezerwowanie 1 noclegu np. w Hong Kongu (bilet nie jest potrzebny) i mamy 2 pobyty w Chinach. Potem nie ma to już znaczenia.
Góra
 Relacje PM off  
 
#302 PostWysłany: 20 Wrz 2018 16:01 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 Maj 2011
Posty: 7354
U mnie wystarczyło odpowiedź, że będąc w CAN zamierzam wyskoczyć do HK, jak już jestem obok na pytanie czemu chce dwukrotna wizę I przeszło. Ale nocleg na pewno nie zaszkodzi klepnac

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
_________________
Odpoczynek od forum
Góra
 Relacje PM off  
 
#303 PostWysłany: 21 Wrz 2018 01:42 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 Sie 2015
Posty: 57
Wszyscy piszą o wyskokach z Chin do HK.
A co jeśli ja zamierzam przylecieć z Polski do Hong Kongu w którym będę siedzieć 10 dni i wyskakiwać na 1-day tripy do Shenzhen, Kantonu i Makau? Do Shenzhen i Makau nie potrzebuję wizy chińskiej? Wystarczy mi jedna do Kantonu? Mimo, że zamierzam wrócić tego samego dnia to znaczy, że i tak lepiej klepnąć jakiś nocleg na bookingu i pokazać im jako dowód?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#304 PostWysłany: 21 Wrz 2018 11:20 

Rejestracja: 25 Sie 2011
Posty: 5065
Loty: 788
Kilometry: 741 471
platynowy
Nie potrzebujesz do Makao, do Kantonu i Shenzen musisz mieć.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#305 PostWysłany: 21 Wrz 2018 13:28 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 Sie 2015
Posty: 57
-- 21 Wrz 2018 14:27 --

Czy muszę im powiedzieć ile razy dokładnie tam będę?

-- 21 Wrz 2018 14:28 --

Rozumiem, że HK i Makau nie mają swoich wiz?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#306 PostWysłany: 21 Wrz 2018 13:33 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Lis 2011
Posty: 13438
Loty: 344
Kilometry: 446 066
Google is our friend
_________________
Podróże małe i duże! -> www.lata.my
Góra
 Relacje PM off  
 
#307 PostWysłany: 21 Wrz 2018 17:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 Maj 2011
Posty: 7354
Bardziej poleciłbym stronę msz „Polak za granica”, tam wszystkie kraje maja ładnie rozpisane co i jak


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
_________________
Odpoczynek od forum
Góra
 Relacje PM off
Bart Funk-cho lubi ten post.
 
 
#308 PostWysłany: 22 Wrz 2018 08:50 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 Cze 2014
Posty: 61
Loty: 74
Kilometry: 140 991
Czy teraz jesienią nadal są długie kolejki, aby złożyć wniosek o wizę w ambasadzie w Warszawie?
Góra
 Relacje PM off  
 
#309 PostWysłany: 03 Paź 2018 17:49 

Rejestracja: 10 Sty 2014
Posty: 453
platynowy
Czy ktoś stanął przed problemem niewystarczających pustych kartek w paszporcie w momencie ubiegania się o wizę? Pytam, ponieważ niektóre informacje w necie mówią, że:
Cytuj:
Oryginał paszportu ważny co najmniej 180 dni po dacie zakończenia podróży ( posiadający 6 wolnych stron: 3 kartki - obok siebie lub obustronnie puste )
co wydaje mi się dość dziwne. Zakładam, że sama wklejka zajmuje 1 stronę i możliwe, że chcąc mieć pewność, że jest miejsce na wstawienie pieczątki, mogą żadąć jeszcze jednej wolnej. Ale 6? :shock:
Strona ambasady niezbyt pomaga :D
Cytuj:
Original passport with at least six months of remaining validity and blank visa pages, and a photocopy of the passport's data page and the photo page if it is separate.
Podejrzewam, że "six" odnosi się tylko do ważności, a jest interpretowane przez niektórych jako wymóg do stron. Correct?
Góra
 Relacje PM off  
 
#310 PostWysłany: 03 Paź 2018 19:05 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Kwi 2016
Posty: 3635
platynowy
bugs napisał(a):
Pytam, ponieważ niektóre informacje w necie mówią, że:
Cytuj:
Oryginał paszportu ważny co najmniej 180 dni po dacie zakończenia podróży ( posiadający 6 wolnych stron: 3 kartki - obok siebie lub obustronnie puste )
co wydaje mi się dość dziwne.

To jakies brednie i nie wiem co za idiotyczne strony rozpowszechniaja takie informacje, jedna wolna strona na wize wystarczy, ale lepiej miec 2 wolne obok siebie, aby mieli miejsce na pieczatki. ;)

bugs napisał(a):
Strona ambasady niezbyt pomaga :D
Cytuj:
Original passport with at least six months of remaining validity and blank visa pages, and a photocopy of the passport's data page and the photo page if it is separate.
Podejrzewam, że "six" odnosi się tylko do ważności, a jest interpretowane przez niektórych jako wymóg do stron. Correct?

Yep. ;)
_________________
Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe, obróci się p. tobie oraz nie bądź tchórzem, kłamcą!
Brak ochoty i szkoda czasu na forum, nie odpowiadam na pw.

Z Kiruny na Socotrę / zorze polarne
Afryka / Gorilla Trekking
Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda / Polska Stacja Arctowski, Czarnobyl
Góra
 Relacje PM off
bugs lubi ten post.
bugs uważa post za pomocny.
 
 
#311 PostWysłany: 05 Paź 2018 09:20 

Rejestracja: 09 Lut 2014
Posty: 3
Loty: 81
Kilometry: 164 826
Ponawiam pytanie wyżej, wie ktoś jak z kolejkami ostatnio jesienią? Mam zamiar iść w poniedziałek i nie wiem o ile wcześniej stanąć w kolejce. Standardowo o 8 wystarczy??
Góra
 Relacje PM off  
 
#312 PostWysłany: 13 Paź 2018 20:22 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 Lip 2011
Posty: 597
Loty: 125
Kilometry: 288 984
srebrny
Ktoś jest w stanie potwierdzić jak to jest z gniazdkami elektrycznymi w Chinach? W internecie jedni piszą, że takie jak w Polsce, inni że potrzebne przejściówki..

edit:
ups, nie zauważyłem że to temat poświęcony wizie chińskiej :P będę wdzięczny za przeniesienie do odpowiedniego tematu
_________________
Image
Relacja z Malawi
Góra
 Relacje PM off  
 
#313 PostWysłany: 13 Paź 2018 20:39 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Kwi 2013
Posty: 131
niebieski
Odpowiem już:
gniazdka są stosowane na wtyczki chińskie i polskie, ale nie odwrotnie. Czyli, jeżeli kupujesz coś w Chinach, wtyczki nie pasują do gniazdek polskich.
_________________
Gdyby Paryż miał morze, to małym Bari byłby
stare przysłowie z Bari, Włochy Południowe

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
Góra
 Relacje PM off
gecko uważa post za pomocny.
 
 
#314 PostWysłany: 13 Paź 2018 20:56 

Rejestracja: 31 Sty 2014
Posty: 1832
złoty
Chińczycy postanowili nas uszczęśliwić centrum wizowym - rusza od poniedziałku.
http://pl.china-embassy.org/pol/lsyw/t1602620.htm

Oznacza to , że do opłaty za wizę należy doliczyć min. 185 zł haraczu dla centrum.

Obecnie najtańsza wiza wydana w trybie standardowym z opłatą centrum to 445 zł
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#315 PostWysłany: 16 Paź 2018 15:01 

Rejestracja: 07 Sty 2015
Posty: 1178
srebrny
Rozumiem, że nie ma możliwości ominięcie tego centrum? Oj to chyba moja kolejna wizyta w Chinach się odwlecze.
Góra
 Relacje PM off  
 
#316 PostWysłany: 16 Paź 2018 18:42 

Rejestracja: 31 Sty 2014
Posty: 1832
złoty
Wydaje mi się, że nie da się ich ominąć - ale pewnie okaże się w ciągu najbliższych dni.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#317 PostWysłany: 17 Paź 2018 09:47 

Rejestracja: 10 Sty 2014
Posty: 453
platynowy
Muszę się dogadać z jakąś ambasadą i samemu otworzyć takie "centrum" :D Ewentualnie malutkie, regionalne "centerka", w każdej gminie, do których to petenci będą musieli się zgłaszać. Koszt +/- 200PLN. Zadanie: wysłanie dokumentów do "centrum" w Wawie (tam oczywiście nadal 185 + 260)...

A na poważnie: bilety MF GVA-SHA skasowane. Fuck U! :twisted:
Góra
 Relacje PM off  
 
#318 PostWysłany: 18 Paź 2018 12:11 

Rejestracja: 09 Lut 2014
Posty: 3
Loty: 81
Kilometry: 164 826
Byłem dzisiaj w Centrum Wizowym na Siennej. Placówka jest czynna od 9 do 16, jednak do 16 są tylko odbiory, jeśli chcecie złożyć wniosek to do 15. Niestety panuje tam jeszcze bałagan, ochroniarz wpuszcza do środka najpierw osoby ubiegające się o ekspres (składa się do 11.30) a potem normalne (ja byłem w kolejce bo normalny tryb, więc pomimo wcześniejszego przybycia czekałem dłużej). Ogólnie przyszedłem tuż przed 9 wyszedłem 10:30. Są 3 punkty, w 1 sprawdzają wasze dokumenty i skanują paszport i tu ważna uwaga, nie przyklejajcie zdjęcia na wniosek wizowy tak jak jest na nim napisane bo muszą je i tak odkleić i zeskanować i bylem świadkiem odrzucenia wniosku ze względu na zdjęci w okularach. Następnie czeka się do kolejnego okienia, gdzie juz bardzo skrupulatnie sprawdzane są wszystkie dokumenty i potem 3 okienko czyli płatność. Do 31 grudnia jest promocja (hehe) 20% na opłatę za usługę centrum wizowego więc w trybie zwykłym wiza wychodzi 408zł, a będzie 445zł. Ekspres to wydatek grubo ponad 500zł. Na wizę w trybie zwykłym czeka się 4 dni na ekspres 3 dni :/ tak więc jedyny plus ekspresu to tak naprawdę szybsze wejście do centrum. Wiza chińska stała się tym samym jedną z najdroższych jakie są biorąc pod uwagę ich krótką ważność i 1/2 krotność. Pozdrawiam wszystkich aplikujących. Musicie się uzbroić w cierpliwość i przeboleć koszta. Niedługo już nikt nie będzie pamiętał, że kiedyś się płaciło mniej :D
Góra
 Relacje PM off
SPLDER uważa post za pomocny.
 
 
#319 PostWysłany: 22 Paź 2018 17:19 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 Cze 2014
Posty: 61
Loty: 74
Kilometry: 140 991
Czy poza wnioskiem, potwierdzeniem rezerwacji hoteli i biletu trzeba mieć inne dokumenty? Pytam, bo piszesz, że tak skrupulatnie sprawdzają.
Góra
 Relacje PM off  
 
#320 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:55 

Rejestracja: 09 Lut 2014
Posty: 3
Loty: 81
Kilometry: 164 826
Bardzo skrupulatnie miałem na myśli, dużo bardziej niż na 1 stacji :) Wniosek, rezerwacja hotelu, bilety lotnicze i kopia paszportu (strona ze zdjęciem). Zwróć uwagę, że jeśli składasz dla kilku osób to każdy wniosek powinien mieć kopię tych dokumentów, żeby był zawsze komplet. Byłem świadkiem jak 1 osoba musiała kserować rezerwację hotelu x ilość wniosków i potem to samo z biletami lotniczymi. Na miejscu jest ksero 1zł/strona. Ja dzisiaj odebrałem wizy czyli równo 4 dni robocze w trybie zwykłym.
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 359 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group