Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Maj 2015 11:38 

złoty
wróciłem więc mogę dodać kilka informacji.
Railjet Wiedeń - Villach średnio komfortowy - tzn czysto, przyjemnie, duże przeszklone okna, wi-fi oraz ładowarki przy każdym siedzeniu jednak dość ciasno - ogólnie komfort jak w Lufthansie.
podróż Eurocity Polonia 102 na trasie do/z Wiednia dużo bardziej wygodna jednak tutaj z kolei mamy od razu inny standard - herbata lub "napój kawopodobny" serwowany jest za darmo tylko na polskim odcinku, wi-fi przerywa co chwilę, prądu w gniazdkach brak, do toalety strach wejść...

jeśli ktoś podrózuje do Słowenii to bilety na odcinek Villach - Lesce Bled można kupić w kasach OBB w Austrii. bilet w jedną stronę niestety tylko w punkcie stacjonarnym, ponieważ w biletomatach można wybrać tylko bilet powrotny który jest ważny tylko 4 dni (15 EUR RT)
ponieważ wybierałem się tam na tydzień musiałem zakupić bilet w jedną stronę za 13,80 EUR.
ten sam bilet kupiony w Ljubljanie kosztował już 'tylko' 12,20 EUR.
kasy zarówno w Bled Jezero jak i Lesce-Bled w okresie w którym byłem były zamknięte. można zakupić bilety u konduktora jednak za wyższą cenę 16 EUR w jedną stronę.
standard w pociągach słoweńskich taki jak u nas w PKP w latach 90-tych.

pociągi są dobrze skomunikowane, 6 minut w rozkładzie pomiędzy Wien-Villach i Villach-Ljubljana jest wystarczające ponieważ składy podjeżdżają na ten sam tor - wystarczy więc przejść tylko kilkadziesiąt metrów.
przed wyjazdem zasięgłem informacji w OBB i w przypadku opoźnienia na trasie Bled - Villach można nawet w taryfie SparSchiene jechać kolejnym pociągiem do Wiednia i dalej do Polski potrzebna jest jednak stosowna informacja o opóźnieniu i pieczątka od kontrolera w pociągu z Bled.

taxi z Lesce-Bled do Bled kosztuje 12 EUR co za odcinek 3 km jest ceną norweską.
panuje niestety zmowa cenowa i wszyscy kasują tyle samo (nie ma taxówek na dworcu, trzeba wysyłać sms lub dzwonić)

przy okazji mogę polecić wynajem samochodów w Avantcar w Bled - nowiutki vw polo (przebieg 90 km :-)) na tydzień wraz z winietą na słowenię i możliwością wjazdu do Włoch i Chorwacji to niecałe 150 EUR.

Słowenia jest piękna nawet w deszczu i mgle - polecam zboczyć trochę z utartego szlaku i zamiast np. do Postojny wybrać się do jaskiń Skocjańskich, po drodze do Lublany odwiedzić Kranj i Skofja Loka (taka słoweńska Pszczyna - bardzo kameralne średniowieczne miasteczko) oraz zamek w Predjamie i Piran.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Grzegorz40 uważa post za pomocny.

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość