Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Franki szwajcarskie
#1 PostWysłany: 15 Sty 2017 13:28 

Zastanawiam się gdzie kupujecie walutę we frankach szwajcarskich?Czy kupujecie je przed wyjazdem w Polsce?Czy płacicie karta w Szwajcarii?Czy wymieniacie np euro we Włoszech na franki? Oczywiście wszystko przed udaniem się do tego kraju,gdzie wybieram się w maju.
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
Majówka w 5* resorcie z aquaparkiem w Turcji 🌊🏝️ 7 dni z all inclusive za 2661 PLN Majówka w 5* resorcie z aquaparkiem w Turcji 🌊🏝️ 7 dni z all inclusive za 2661 PLN
#2 PostWysłany: 15 Sty 2017 13:33 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Wypłacamy na miejscu z bankomatu. Zainteresuj się kartami z dobrym przelicznikiem między walutami, jak wielowalutowa w PEKAO, czy walutowa USD z alior kantoru. Zapraszam do działu o płatnościach, tam jest wszystko świetnie opisane.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Sty 2017 16:29 

Dziękuję.Nie znalazłam wcześniej nic o frankach.W moim przypadku jest istotne to,że pracuje w DE i mam walutę euro.W gotówce,nie na koncie.i muszę zmienić.euro na franki właśnie. :ugeek:
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Lut 2017 22:45 

Witam, byłem pare dni temu w Genewie na mieście są kantory wymienisz bez prowizji.
W sklepach przyjmują euro ale 1-1 wydają w frankach.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Lut 2017 23:12 

srebrny
Krysta63 napisał(a):
Dziękuję.Nie znalazłam wcześniej nic o frankach.W moim przypadku jest istotne to,że pracuje w DE i mam walutę euro.W gotówce,nie na koncie.i muszę zmienić.euro na franki właśnie. :ugeek:

nie wiem jakie masz zwiazki z Polska, i jak czesto potrzebujesz frankow. jesli mieszkalbym w Niemczech i potrzebowal frankow wymienialbym
tak:
- przelew Euro na konto walutowe w Euro w Polsce
- wymiana bezposrednio Euro na Franki na www.walutomat.pl
- wyplata CHF na konto walutowe w CHF do ktorego masz karte debetowa

masz wtedy franki CHF wymienione praktycznie bez spreadu i mozesz placic karta w sklepach Szwacjarii lub wyplacac gotowke z bankomatu
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Lut 2017 11:44 

Taki mam związek z Polską że tu mieszkam.tu jest moje życie.A w DE tylko pracuje.Frankow potrzebuję pierwszy raz.Nie dużo mi trzeba bo na atrakcje typu kolej linowa,obiad.magnez na lodówkę.no i pociąg Bernina Express.
Dziękuję za propozycje ,lecz ja chyba ...Starej daty jestem i wolę mieć gotówkę w ręku.

Cieszę się z tego co napisał/a dziadzia 78 ,że można wymieniać na miejscu w kantorze euro na franki,lub płacić euro.przelicznik 1:1.( Jak na Giblartarze)i chyba zostanę przy tej drugiej opcji.
Pozdr.

Pl[RC quote="michcioj"]
Krysta63 napisał(a):

nie wiem jakie masz zwiazki z Polska, i jak czesto potrzebujesz frankow. jesli mieszkalbym w Niemczech i potrzebowal frankow wymienialbym
tak:
- przelew Euro na konto walutowe w Euro w Polsce
- wymiana bezposrednio Euro na Franki na http://www.walutomat.pl
- wyplata CHF na konto walutowe w CHF do ktorego masz karte debetowa

masz wtedy franki CHF wymienione praktycznie bez spreadu i mozesz placic karta w sklepach Szwacjarii lub wyplacac gotowke z bankomatu[/quote]
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lut 2017 17:36 

niebieski
Pamiętam na lotnisku w Zurichu przy wyjściu był jedyny bankomat, który wypłacał tylko banknotami 50 CHF, ale przynajmniej była taka informacja na nim. Często chcę mieć drobniejsze w różnych krajach i np. wpisuję 180 jednostek, a maszyna wypluwa kartę i mówi, że nie może zrealizować transakcji. Wtedy nie wiadomo, czy problem z kartą, czy z zawartością bankomatu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Mar 2020 17:12 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Ostrzegam przed bankomatami w Szwajcarii - ostatnio robią dziwne rzeczy przy wypłatach z zagranicznych kart.
Już kilka razy mi się zdarzyło w bankomatach praktycznie wszystkich banków, że przy próbie wypłaty zagraniczną kartą najpierw pyta o przewalutowanie na walutę karty, gdy wybierze się rozliczenie po kursie wystawcy karty, to nagle bankomat pokazuje, że można wypłacić tylko 50% żądanej kwoty, a po zaakceptowaniu tej pomniejszonej kwoty znowu pyta o przewalutowanie i tym razem jest tylko opcja akceptacji tego przewalutowania albo całkowitego anulowania wypłaty. W praktyce nie da się więc skorzystać z bankomatu bez opłat.

Bezproblemowe są za to bankomaty Credit Mutuel na BSL (to są w praktyce bankomaty francuskie, tylko wypłacające CHF), więc jeśli ktoś tam przylatuje i chce wypłacać CHF, to polecam zaopatrzyć się od razu tam.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Mar 2020 20:56 

Loty: 970
Kilometry: 1 521 937
niebieski
Spróbuj jeszcze zapytać w Polsce w kantorze.
Mam podobną sytuację, gotówkę euro i lecąc do różnych krajów wymieniam euro na lokalną walutę. Już kilka razy okazało się, że najlepszym rozwiązaniem była podwójna wymiana w polskim kantorze. Kupili euro i sprzedali mi $, GBP czy CHF, przelicznik okazał się lepszy niż wymiana euro w kantorze w danym kraju.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Sie 2025 23:12 

Loty: 166
Kilometry: 435 949
srebrny
Bankomaty RAIFFEISEN wypłata kartą Visa (Revolut, PKO BP) bez prowizji (stan na sierpień 2025).
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości