Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 130 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 31 Sty 2016 20:29 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 137 758
niebieski
Byłem jeden wieczór i drugie popołudnie w Amsterdamie ale wybrałem się do muzeum Marihuany. Ciekawa sprawa :)
Jak ktoś lubi sobie od czasu do czasu przypalić to polecam.

PS. Zgadnijcie z czego jest zrobione wnętrze tego oto skuterka :)
Image

Obowiązkowo wstąpić do sklepu z serami. Można sobie podjeść :)
Image

Muzeum sexu ktoś nie polecał, a jak ktoś nie ma dużo czasu to można sobie szybko obejść i obejrzeć bajkę o krasnoludkach(hardkorowa)

Moje relacje:
Filipiny | Indonezja
 Profil Relacje PM off  

Urlop na greckiej wyspie Leukada ☀️🌊 Tydzień w hotelu blisko plaży (ze śniadaniami) za 2075 PLN ☕ Urlop na greckiej wyspie Leukada ☀️🌊 Tydzień w hotelu blisko plaży (ze śniadaniami) za 2075 PLN ☕
Zimowy city break na Malcie 🇲🇹☀️ Loty z Warszawy i hotel z widokiem na zatokę za 569 PLN ✨ Zimowy city break na Malcie 🇲🇹☀️ Loty z Warszawy i hotel z widokiem na zatokę za 569 PLN ✨
#82 PostWysłany: 02 Lut 2016 11:40 

Muzeum Sexu... Hmm może nic nadzwyczajnego, ale nie żałuję, śmiesznie było momentami. ;)
Polecam Science Center NEMO, zwłaszcza jak ktoś wybiera się z dzieckiem.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 06 Lut 2016 06:08 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Co do sklepów z serami - jasne, TRZEBA wstąpić! Radziłabym jednak wyjść troszeczkę poza ścisłe centrum, gdzie sery sprzedawane turystom są "na jedno kopyto", a do tego megadrogie. Dwa świetne sklepy są 5 minut od Dam, na Haarlemerstraat / Haarlemerdijk, oba "sieci" Kaasland: pierwszy na samym początku ulicy, przy kanale Singel, drugi tuż za kanałem Prinsengracht. Ceny nadal może nie tak niskie, jak w dalekim, "lokalnym" Amsterdamie, ale już wyraźnie sensowniejsze niż w centrum; duży wybór serów i dodatków do nich, no i wszystkiego można posmakować :D A jeśli jakiś ser nie jest już pokrojony do skosztowania, nie wstydźcie się prosić o plasterek na próbę - to zupełnie normalne :D
Takie bardziej typowe, ale i pyszne sery (choćby Old Amsterdam) można kupić w zwyczajnych supermarketach takich jak Albert Heijn; ceny będą zdecydowanie niższe niż na lotnisku lub w sklepach dla turystów. W Albercie można też czasem kupić zagraniczne sery (włoskie, hiszpańskie, francuskie) w cenach dużo przyjaźniejszych niż w Polsce, tak więc serożercy - polecam!
Polecam zajrzeć też do sklepu firmowego Reypenaer - sery dość drogie, ale fantastycznej jakości i o wyjątkowym smaku; sklep mieści się przy Singel 182 (przy Oude Leliestraat).
 Profil Relacje PM off
metia lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#84 PostWysłany: 06 Lut 2016 10:40 
Awatar użytkownika

niebieski
W sklepach z serami sprzedają też całe mnóstwo różnego rodzaju smarowideł do chleba i sera, m.in. różne musztardy i pikle.
Jeżeli ktoś trafi na to cudo, można brać w ciemno :D
Załącznik:
Baslsamico_Mosterd_nieuw.jpg
Baslsamico_Mosterd_nieuw.jpg [ 53.47 KiB | Obejrzany 9031 razy ]

#85 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:29 

Witam

W dniach 15-19 luty wybieram się z kolegą do Amsterdamu na krótki urlop.
Poczytałem sobie wasze posty i mam już nakreślony wstępny plan co odwiedzić, także dziękuję ;]

Mam jednak pytanie. Czy akurat w tych dniach odbywa się coś co warto by było zobaczyć, odwiedzić?
Jakaś cykliczna impreza itp? Nie interesują nas muzea itp, chyba że jakieś tanie ;p
Jesteśmy samochodem także w razie czego możemy gdzieś podjechać.

Poza tym czy gdzieś w centrum/pobliżu jest jakiś w miarę tani parking?
Byłem w Amsterdamie dwa lata temu więc wiem że z parkingiem jest problem.
Planujemy się poruszać pieszo, przynajmniej w samym Amsterdamie, kilkanaście kilometrów spacerkiem to nie problem ;]

Śpimy w centrum Amsterdamu, barka VitaNova czy coś takiego. Tani nocleg ponieważ wiadomo, zarabiamy w z złotówkach nie w euro ;)
Dodatkowo we wtorek i środę są mecze Ligi Mistrzów. Możecie polecić jakiś pub lub inne miejsce gdzie można by w miłej atmosferze obejrzeć mecz?

PS. Co to jest ten Balsamic Mustard? ;p
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 20 Kwi 2016 22:16 

Nikt nie wspomniał o pierwszym na świecie interaktywnym Zoo z mikroorganizmami :
http://www.micropia.nl/nl/
 PM off
xladystarrrdustx lubi ten post.

#87 PostWysłany: 26 Kwi 2016 01:07 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Micropia jest suuuper! @singielka_1976
Nie polecam tylko ludziom z wszelakimi obsesjami / schizami / kompulsjami - bardzo powiększony widok tego, co nosimy na codzień na sobie może zrobić komuś niezły bałagam w głowie ;)

A przy okazji: 9.04 otwarto w Amsterdamie nowe muzeum - MOCO. Mieści się ono wielce wygodnie przy Museumplein, w bezpośrednim sąsiedztwie takich gigantów jak Rijksmuseum czy Van Gogh Museum. Muzeum skupia się na sztuce nowoczesnej, obecnie można tam zobaczyć dzieła Banksy'ego i Warhola.
http://www.mocomuseum.com/exhibitions/
 Profil Relacje PM off
metia lubi ten post.
metia uważa post za pomocny.

#88 PostWysłany: 26 Sie 2016 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 137 758
niebieski
Mam 5h przesiadki w Amsterdamie. Jest szansa na zobaczenie czegokolwiek w okolicy lotniska?

Moje relacje:
Filipiny | Indonezja
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 26 Sie 2016 14:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Taras widokowy, Polderbaan.
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

Temat postu: Re: AMSTERDAM w 4h :)
#90 PostWysłany: 13 Wrz 2016 09:23 

Loty: 55
Kilometry: 83 455
niebieski
A Amsterdam w 1 dzień z małą przerwą na mecz? :-) Chcę właśnie polecieć na Ajax, mogę zwiedzać i od 5-6 rano, do tego cała noc. Da radę zobaczyć chociaż połowę miasta? :-)

Temat postu: Re: AMSTERDAM w 4h :)
#91 PostWysłany: 13 Wrz 2016 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 209 093
niebieski
Kilkanaście godzin w Amsterdamie to dużo czasu, gdyż historyczne centrum miasta jest dość kompaktowe. To okręg o mniej więcej 2 km średnicy. Dobra mapka najfajniejszych atrakcji jest tutaj: http://static.lovetotravel.pl/galery/23 ... bytkow.jpg
Ja spędziłam w Amsterdamie ok. 14 godzin, z czego jakieś 3 w Rijksmuseum, a większość miejsc z tej mapki udało mi się zobaczyć. Dodam, że głównie poruszałam się pieszo, a tylko dwa razy przejechałam tramwajem z centrum do Rijksmuseum właśnie i z powrotem. Niestety nie udało mi się wybrać na trwający ok. godziny rejs kanałami, ale nie ze względu na brak czasu, a brak biletów. W Amsterdamie spędziłam dzień i wieczór sylwestrowy, dlatego zabrakło biletów :(
 Profil Relacje PM off
maczup lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#92 PostWysłany: 19 Sty 2017 22:27 

Będę wdzięczny za radę odnośnie miejsc do zobaczenia z dzieckiem (7lat). Będę pod koniec stycznia i mam do dyspozycji cały dzień, na razie myślałem nad kupieniem biletów do Nemo Science i Micropia. Jakie są jeszcze atrakcje dla dzieci, które są OK do zwiedzania zimą.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 19 Sty 2017 23:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Madame Tussauds? Rejs po kanałach w wersji z jedzeniem pizzy? Oddział dziecięcy w Tropen Museum?
Natomiast Nemo to jest sprawa na kilka godzin, Micropia podobnie. Pomiędzy możesz odwiedzić taras widokowy w bibliotece publicznej i zjeść lunch z widokiem.
nucyk uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 05 Mar 2017 08:31 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 63 056
Na stronach niektórych muzeów jest napisane, ze osoby mające 18 lat i poniżej mają bilety za darmo, na innych tylko poniżej 18 roku życia. Wiecie jak to w końcu jest? I czy uda mi się w ostatnim tygodniu mojego 18-letniego życia przyoszczędzić :D ?
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 05 Mar 2017 09:27 

srebrny
Missimo napisał(a):
I czy uda mi się w ostatnim tygodniu mojego 18-letniego życia przyoszczędzić :D ?

W ostatnim tygodniu to wręcz warto poszaleć, a nie oszczędzać :P Wnioskuję,że osiemnastkę świętowałeś w ubiegłym roku i w tym roku prawnie, niestety już bez taryfy ulgowej ;)
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 19 Lip 2017 22:41 

Bede w Amsterdamie pelne 4 dni wiec pomyslalem zeby wyskoczyc moze w jakies inne miejsca oprocz stolicy. Ale co wybrac? Jakas okolice reprezentatywna z wiatrakami, warto udac sie na wybrzeze, a moze jeszcze jakies inne klimatyczne miasteczko?
Pomyslalem zeby tez wypozyczyc i przemieszczac sie rowerem bo dystanse nie sa zbyt duze. Czy pomiedzy miastami tez sa sciezki/trasy rowerowe i czy da rade wypozyczyc przyzwoity rower crossowy/trekkingowy w AMS?
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 19 Lip 2017 22:56 

srebrny
polecam Zandvoort, pociagiem z Amsterdamu, na miejscu morze i kanapka z matjasem
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 20 Lip 2017 07:27 

niebieski
@alamar - jak chcesz reprezentacyjnej okolicy z wiatrakami w pobliżu Amsterdamu to właściwie masz jeden wybór - Zaanse Schans. Przy dworcu centralnym są autobusy, które tam dojeżdżają, można też pociągiem, rowerem też powinno dać radę, ale to dłuższa wyprawa wtedy. To skansen, ale najlepsze jest to, że wiatraki dalej działają i można je (za opłatą lub na kartę I AmSterdam) zwiedzać. Wycieczka tak na pół dnia, przy dobrym tempie na krócej.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 20 Lip 2017 09:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Zaanse Schans to może być jakiś pomysł, aczkolwiek to jest atrakcja zrobiona pod turystów, więc bywają tam tłumy, podjeżdża autokar za autokarem :) Z okolicznych atrakcji zdecydowanie polecam Haarlem i potem dalej nad morze do Zandvoort (ten sam pociąg). Rowerem to jest kilkanaście km, spokojnie do zrobienia, ścieżki są.

Ewentualnie możesz jeszcze rozważyć Volendam, ale to już jest taka typowa przesłodzona Holandia dla turystów, z małymi budyneczkami i idealnym porcikiem. Ja nie gustuję, ale zawsze, jak zabieram tam znajomych, to są zachwyceni Tuż nam Volendam masz jeszcze Edam (miasta właściwie w siebie przechodzą), też świetne, bardzo stare miasteczko, skąd pochodzi ser Edam. Najlepiej podjechać pociągiem do Purmerend i stamtąd rowerem przez polder, kilka kilometrów w jedną stronę, albo lokalnych autobusem.

#100 PostWysłany: 10 Wrz 2017 21:09 

Mam pytanie odnośnie Amsterdam Arena. Czy stadion jest codziennie otwarty i za opłatą można wejść, czy w jakieś konkretne dni można zwiedzić?
Druga kwestia, czy znacie może jakieś puby (zapewne polskie) gdzie jest szansa na obejrzenie meczu Polska - Czarnogóra, bo będę w AMS akurat 08.10, a takiego meczu nie można pominąć :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 130 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości