Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Wrz 2016 10:11 

Hej
Zaczynamy po mału planować nasz wyjazd na Filipiny w lutym, poczytałem trochę już na forum i poza, ale potrzebuje porady czy lepiej szukać czegoś będąc na miejscu czy lepiej zarezerwować coś przez neta. Całą Sri Lankę zjeździliśmy bez noclegów, ale tutaj czytam zupełnie rozbieżne porady...
Bardziej niż resorty interesują nas guesthousy, które zazwyczaj się nie oferują w necie i łatwiej je znaleźć na miejscu.

Prosiłbym o info od kogoś kto był w sezonie na Filipinach o podpowiedź. Plan jest wstępnie taki: El Nido/Corong Corong plus Bohol/Cebu/Siqiulor plus ewentualnie Boracay.
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 06 Wrz 2016 13:55 

HON fly4free
Byłem w El Nido na początku lutego tego roku. Tam bym zarezerwował, przynajmniej pierwszą noc dla świętego spokoju. Chyba że planujesz tam dotrzeć rano i masz czas chodzić i szukać. My dojechaliśmy bardzo późno z Puerto Princesa, nic nie znaleźliśmy (albo nic wolnego albo zamknięte bo noc) i spędziliśmy pierwszą noc w barze 24h.

Weź pod uwagę że 28 stycznia jest chiński Nowy Rok i robi się tłoczno, bo zarówno Chińczycy jak i Filipińczycy robią sobie urlop. Do tego potem są Walentynki i to też jest powód do zapełnienia się noclegów, szczególnie w miejscach typu El Nido.

Na Boholu byliśmy ok. 10 lutego, bez problemu znaleźliśmy spanie w Danao Adventure Park (spontanicznie, spodobało nam się tam i zostaliśmy na noc - polecam), ale nie odwiedzaliśmy popularnych miejsc jak Panglao czy Carmen (Cholocate Hills).

Na Siquijor (tam byłem w Walentynki) też bez problemu zarezerwowaliśmy spanie online (tego samego dnia, na promie w drodze na wyspę), ale znowu - nie szukaliśmy w popularnych miejscach jak np. San Juan (spaliśmy w Lazi).

W Cebu dojechaliśmy do centrum i szliśmy spontanicznie wg Google Maps - znalazło się spanie "z ulicy".
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Wrz 2016 14:05 

W El Nido zarezerwuj. Przyjechałem w nocy i dobrze, że zaklepałem nocleg wcześniej bo widziałem kartki z informacjami "Brak pokoi".
W PPS znajdziesz z ulicy, na Bohol też.
 PM off  

#4 PostWysłany: 06 Wrz 2016 14:14 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
pierwsza noc klep z Polski reszte na miejscu
 Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#5 PostWysłany: 06 Wrz 2016 14:29 

srebrny
dokladnie. moim zdaniem warto zarezerwowac pierwszy pobyt z Polski zeby sie potem nie bujac z szukaniem noclegu po dlugiej podrozy.
i tak dokladnie zrobilismy, zarezerwowalismy pierwszy nocleg na Panglao i potem juz kolejne sie znalazly :)
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Wrz 2016 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Byliśmy w kwietniu i:
- w El Nido rezerwowaliśmy na miejscu bez problemu, trycyklem zwiedziliśmy kilka miejsc aż nam się spodobało i zostaliśmy. Na sześć odwiedzonych obiektów pięć miało wolne pokoje (ceny od 900php do powyżej 2000php za trzy osoby).
- Bohol/Panglao rezerwowaliśmy na miejscu choć był kłopot ze znalezieniem pokoju trzyosobowego. Na kilka odwiedzonych wolne pokoje (dwuosobowe) były w połowie (ceny tam gdzie były wolne większe pokoje to od 1100php do 1600php za trzy osoby)
- Boracay, Cebu, Manila rezerwowane wcześniej z Polski przez sieć bo to były jedna lub dwie noce wiec szkoda było czasu tracić na szukanie.

Wg nas tak było optymalnie. Szukanie pokoi zajmowało góra do godziny.
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Wrz 2016 07:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Byłem w ubiegłym roku na Palawanie w listopadzie.
W Puerto Princesa nocleg znalazł nas. Kierowca tricykla zawiózł nas do jakiejś chawiry, okazała się rozsądna i zostaliśmy.
W El-Nido było gorzej. Przyjechałem w godzinach około południowych więc miałem dużo czasu na szukanie.
Obszedłem sporo różnych miejsc i powiem, że było słabo. Większość, nawet tu na forum polecanych noclegów w okolicy Corong Corong to zatęchłe nory. Ceny były przyzwoite, ale warunki beznadziejne. Fajniejsze obiekty albo były zajęte albo bardzo drogie.
O samym corong corong szkoda gadać, psy, prosiaki, kury i inna zwierzyna, ścieki z "domostw" lecą prosto do wachy, masa zakotwiczonych łodzi. Plaży nie stwierdzono, znaczy jest, zbity zalewowy skrawek brudnego piachu. Im dalej na południe tym lepiej, ale ogólnie moim zdaniem słabo.
To zdjęcie nie kłamie :mrgreen:
https://www.google.pl/maps/@11.1700659, ... 256!8i4628

Najrozsądniej to chyba wziąć jeden nocleg a później szukać na miejscu.
 Relacje PM off
dziabulek lubi ten post.
tupungato uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 08 Wrz 2016 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 110 566
Byłem w marcu i po przeczytaniu kilku informacji na forum typu 'nie rezerwuj, znajdziesz na miejscu bez problemu i zbijesz cenę' mocno się rozczarowałem. Wymęczeni dotarliśmy do Corong Corong i chyba 3h zeszło żeby znaleźć cokolwiek. Polecane Talindak i Tay Joe etc. zajęte, ostatecznie pierwszą nockę spędziliśmy w Dormitels.ph. Z braku laku mogło być ale było mocno klaustrofobicznie co w połączeniu z często nie działającą klimatyzacją było męczące + bardzo mało miejsca na rzeczy.

Kolejne noce spędziliśmy znacznie lepiej. I tu z całego serca polecam Novie's Tourist Inn - pokoje znacznie większe, łazienka większa z oknem, w pokoju klimatyzacja + wentylator, WIFI przy recepcji. Największy plus tego miejsca to jednak ludzie - bardzo bardzo pomocni i przyjaźni. W awaryjnej sytuacji pomogli zawieźć moją dziewczynę do szpitala własnym transportem i było czuć, że faktycznie się troszczą. Szczególnie miło wspominam syna właściciela, świetny chłopak.

Wrzucę na pewno osobny temat z hostelem. Ceny nie pamiętam ale postaram się przypomnieć. Pokój 4os wychodził w przeliczeniu na osobę lepiej niż 2os. w Dormitels.ph.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off

#9 PostWysłany: 08 Wrz 2016 21:00 

Dzięki wszystkim za podpowiedzi:) pewnie w El Nido będziemy bookowali przez neta a pozostałe na miejscu;)
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Wrz 2016 21:09 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
tez wszystkich noclegow nie rezerwuj od razu. co bedzie jak zle trafisz?

klepnij jedna lub dwie noce. pozniej spacerujac znajdziesz noclegi i zobaczysz gdzie byloby wam najlepiej
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Wrz 2016 21:33 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 131 038
niebieski
A ja wyznaję zasadę, że rezerwuje wszystko z wyprzedzeniem. Jeszcze się nie zawiodłem. Wcześniej oczywiście dużo czytam opinii i zadaje mnóstwo pytań :) Ja zarezerwowałem w El Nidy właśnie 5 nocy w Tay Joe i mam nadzieję, że się nie zawiodę.
Na Bohol(a w zasadzie Pangalo) w Chillout Guesthouse. Nie rezerwuje jedynie w dziczy jak np. Banue :)

Moje relacje:
Filipiny | Indonezja
 Relacje PM off

#12 PostWysłany: 03 Lis 2016 19:58 

Podlacze sie pod temat zeby nie otwierac nowego.

Ktos moze polecic dobre, sprawdzone noclegi na Panglao ? Najlepiej konkrety ale bede tez wdzjeczny za informacje przy ktorej plazy sie najlepiej zatrzymac ?
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Lis 2016 20:41 

Loty: 272
Kilometry: 563 737
złoty
Byliśmy na Palawanie w listopadzie 2014.
Wcześniej zrobiłem sobie listę ciekawszych miejscówek, na miejscu weryfikowałem.
Bez problemy udało mi się dostać to co chciałem w ElNido, tylko jakieś 30-40% taniej i to z śniadaniem w cenie (normalnie było płatne dodatkowo).
Ale zależy co kto chce, jeśli ścisłe centrum to miejsc może nie być. Ja chciałem na uboczu w ciszy.
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Lis 2016 20:50 

Dzieki, taki mam wlasnie wstepny plan tylko boje sie o to czy bedzie na miejsu duzo wolnych opcji. Chcialbym sie zmiescic w cenie ok 200 zl za 2 os
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Lis 2016 12:47 

Witam. Będę w El Nido 29.01-05.02 i zastanawiam się czy w tym okresie warto rezerwować nocleg wcześniej. Dużo tu piszecie, że bardziej się opłaca na miejscu ale te komentarze dotyczą często innych miesięcy np litopad lub grudzień albo wrzesień. Luty to jednak środek sezonu. Interesuje mnie miejscówka w El Nido. Corong Corong odpada. Zależy mi na murowanym pokoju z łazienką i absolutnie bez robactwa. Nie musi być wypas byle było to spełnione. Znalazłem bezpośrednio na stronie hotelu za 1800 PHP za pokój 2 osobowy w INNGO Tourist Inn. Porównując ceny w necie to jest to korzystny stosunek jakości do ceny. Wydaje mi się ta cena jednak dość wysoka do tego co można by na miejscu załatwić po negocjacjach. Zastanawiam się tylko czy w lutym nie będzie tam problemu ze znalezieniem dostępnych noclegów w podobnym standardzie. Proszę o dobrą radę.
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Lis 2016 08:56 

@roobertt, wez pod uwage ze chinski Nowy Rok wypada na 28.01, moze byc problem z noclegami i niska cena w tym okresie.
 Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Lis 2016 15:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Riux napisał(a):

Ktos moze polecic dobre, sprawdzone noclegi na Panglao ? Najlepiej konkrety ale bede tez wdzjeczny za informacje przy ktorej plazy sie najlepiej zatrzymac ?

Pisze właśnie z Panglao z Royal Paradise. Czyściutki obiekt, miła obsługa , pusta plaża w odległości 100 m, dobre śniadanie. Idealne na wypoczynek.
Alona beach i jej okolice to masakra. Jak w Mielnie latem tylko plaża malutka. Do tego drogo.
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Lis 2016 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 405
Kilometry: 918 570
roobertt napisał(a):
Witam. Będę w El Nido 29.01-05.02 i zastanawiam się czy w tym okresie warto rezerwować nocleg wcześniej. Dużo tu piszecie, że bardziej się opłaca na miejscu ale te komentarze dotyczą często innych miesięcy np litopad lub grudzień albo wrzesień. Luty to jednak środek sezonu. Interesuje mnie miejscówka w El Nido. Corong Corong odpada. Zależy mi na murowanym pokoju z łazienką i absolutnie bez robactwa. Nie musi być wypas byle było to spełnione. Znalazłem bezpośrednio na stronie hotelu za 1800 PHP za pokój 2 osobowy w INNGO Tourist Inn. Porównując ceny w necie to jest to korzystny stosunek jakości do ceny. Wydaje mi się ta cena jednak dość wysoka do tego co można by na miejscu załatwić po negocjacjach. Zastanawiam się tylko czy w lutym nie będzie tam problemu ze znalezieniem dostępnych noclegów w podobnym standardzie. Proszę o dobrą radę.

nie wiem dlaczego Corong odpada - tam jest fajna, tania miejscówka - Dormitels.ph - przy samej plaży, murowane, z wodą, mega klimatyczne. W El Nido jest syf, głośno i spaliny, a Corong to 10 min spaceru. Sprawdz ;) tu masz fotki: http://przepodroze.pl/laguny/ - polcema Corong jak cholera

#19 PostWysłany: 21 Lis 2016 13:30 

yaacek napisał(a):
Riux napisał(a):

Pisze właśnie z Panglao z Royal Paradise. Czyściutki obiekt, miła obsługa , pusta plaża w odległości 100 m, dobre śniadanie. Idealne na wypoczynek.
Alona beach i jej okolice to masakra. Jak w Mielnie latem tylko plaża malutka. Do tego drogo.

Dzieki wielkie, wyglada dobrze :) Z ciekawości jaka cene macie (chce porownac z cenami w necie) ?
 Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 17 Lut 2017 14:43 

niebieski
adamian napisał(a):
Byłem w marcu i po przeczytaniu kilku informacji na forum typu 'nie rezerwuj, znajdziesz na miejscu bez problemu i zbijesz cenę' mocno się rozczarowałem. Wymęczeni dotarliśmy do Corong Corong i chyba 3h zeszło żeby znaleźć cokolwiek. Polecane Talindak i Tay Joe etc. zajęte, ostatecznie pierwszą nockę spędziliśmy w Dormitels.ph. Z braku laku mogło być ale było mocno klaustrofobicznie co w połączeniu z często nie działającą klimatyzacją było męczące + bardzo mało miejsca na rzeczy.

Kolejne noce spędziliśmy znacznie lepiej. I tu z całego serca polecam Novie's Tourist Inn - pokoje znacznie większe, łazienka większa z oknem, w pokoju klimatyzacja + wentylator, WIFI przy recepcji. Największy plus tego miejsca to jednak ludzie - bardzo bardzo pomocni i przyjaźni. W awaryjnej sytuacji pomogli zawieźć moją dziewczynę do szpitala własnym transportem i było czuć, że faktycznie się troszczą. Szczególnie miło wspominam syna właściciela, świetny chłopak.

To ja dopiszę swoje zdanie na temat Novie's. Jest to zdecydowanie najgorsze miejsce w jakim bylem od czasu pobytu w Pakistanie w 2004r. Tylko ze tam za takie g... płaciłem 3 dolary a tutaj prawie 30. Rezerwowalem tutaj nocleg przez hotels.com. Mój błąd, że od razu na cały pobyt a płatność wymagana była z góry. Niestety w sezonie nie było za dużo wolnych miejsc dostępnych online a nie chciałem ryzykować przyjazdu wieczorem bez noclegu. Opinia powyżej m.in. skłonila mnie do rezerwacji pomimo bardzo słabych na Tripadvisor (stwierdziłem, że tam to na pewno przesada a na forum u nas polecane).

Niestety, albo przestali się starać albo opinia powyżej pisana była w różowych okularach. Klima ciągle nie działa. Dzisiaj brak wody (nie można nawet do przysłowiowego kibla pójść). Pranie już mi dobę oddają. Obsługa bezczelna (np z tekstem po co tu przyjeżdżałem i że mogłem sobie recenzje przeczytać). Przegięcie.

Nie powiedziałbym złego słowa gdyby to kosztowało max 10 usd, ale nie prawie 30. Odradzam każdemu. Dookoła jest dużo lepszych miejscówek za te same pieniądze. Już nawet odradzane tu Dormitels lepiej wygląda a na pewno jest tańsze.
 Relacje PM off  

[ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości