Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 26 Maj 2015 19:40 

@kredka dzięki i właśnie o takie informacje mi chodziło.

Jeżeli chodzi o Fori Imperiali to powód jest bardzo prosty, na necie znalazłem że 8min od Koloseum znajduje się jedna z najlepszych lodziarni i pomyślałem, że jak wyrobie się z czasem to zajdę do niej i wracając od niej wybrałem po prostu bliższą trasę, i już teraz wiem że lepiej wrócić do Koloseum i wybrać. Więc małe poprawki na pewno naniosę.

nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z Colle Oppio ?? Rozumiem że chodzi o park Parco Del Colle Oppio nic ciekawego tam nie ma?? Czy zła trasa na zwiedzanie ??

Planowanie z street view jeszcze do tego trasy nocnej mija się z celem, bo nie mam pewności czy te obiekty mają dobra iluminację czy w ogóle ją mają. Dodatkowo owszem da mi to jakieś zielone pojęcie o miejscu, ale z drugiej strony może się okazać że prześledzę z 15km na street view a tego dnia będzie tak mocno padało, że będę i tak siedział w barze aby nie koczować na lotnisku.

Co do tego, że nie ma tutaj balangi i życie nocne wcześnie się kończy już mnie tutaj wyprowadzili poprzednicy z błędu. Niestety jak się już ruszę z lotniska to będę musiał coś porobić w tym czasie. Także mam rozumieć że jeżeli knajpy mają na stronach informacje że są otwarte w ten dzień do 3:00 to mam założyć, że jak mało ludzi będzie to po prostu obsługa skończy wcześniej pracę i zamknie lokal?? o_O

@Higflyer mógłbyś napisać pełną nazwę bo nie mogę tego ogarnąć na google maps . ..... rozumiem że chodzi Via del Corso ??? Wybrałem drogę Corso Vittorio Emanuele II ponieważ jakaś z wycieczek nocnych rekomendowała to (oraz Via Giulia), więc zakładałem że ciekawa jest tam iluminacja.

Jeżeli chodzi o Via del Corso to do jakiego momentu ?? .. może takie coś zrobić że przykładowo przejść się Via del Corso do Palazzo Chigi .. później lekko cofnąć się i wejść w Piazza Colona i skierować się w stronę Pantheonu ... tam znalazłem 1 lokal posilić się tam, a później skierować się na Corso Vittorio Emanuele II i iść w stronę zamku św. Anioła bo mnie on ciekawi. Mam nadzieje że jak dotrę tam nawet o 3:00 w nocy to iluminacja będzie jakaś :P
 Profil Relacje PM off  

City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸 City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸
Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎 Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎
#22 PostWysłany: 26 Maj 2015 20:07 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Z Colle Oppio chodzi o to, że to niezbyt ciekawa trasa na nocny spacer. A do samego parku nie wejdziesz, bo na noc jest zamykany, musiałbyś więc iść pod płotem.

Z Via del Corso, owszem, to może być dobry pomysł, idąc od Piazza del Popolo będziesz mijał kolejno Ara Pacis (i mauzoleum Augusta) po prawej, Schody Hiszpańskie (Via dei Condotti) po lewej, dalej Montecitorio (Parlament) po prawej, Piazza di Pietra (budynek Giełdy ze starożytnymi kolumnami na fasadzie, zwykle ładnie oświetlony), Fontanna Di Trevi mniej więcej na tej samej wysokości, ale po lewej, później możesz iść prosto do Piazza Venezia, a stamtąd do Koloseum. Lub z Piazza di Pietra podejść do Pantheonu, a później przejść na Piazza Navona (Fontanna czterech rzek) i kontynuować w stronę Watykanu.
Ja bym sobie Corso Vittorio Emanuele II odpuściła i raczej szła równolegle do tej ulicy, ale małymi uliczkami. Mniejszy ruch, a więcej uroku. Co do niskiego centrum historycznego (mam na myśli to położone niżej, czyli właśnie od Via del Corso do Watykanu), ta okolica akurat jest bardzo bezpieczna i możesz się śmiało zagłębiać w najmniejsze zaułki, tam cię nic złego nie spotka.
Nie wiem czemu się tak uparłeś na tę lodziarnię za 1,80 euro... Zapewniam Cię, że lodziarni w Rzymie jest mnóstwo i ogromna większość z nich ma w ofercie lody od 2 euro. Osobiście muszę przyznać, że ja nigdy większych nie biorę, bo po prostu nie umiem większej porcji zjeść - ta zupełnie wystarcza. Jeśli wybrałbyś się trasą, którą opisałam, to z Piazza Navona idąc w stronę Watykanu ulicą Via del Governo Vecchio masz po drodze Frigidarium, które ma bardzo dobre tradycyjne lody, a i jest otwarte do późna. To jest też uliczka uroczych małych knajpek, nawet niedrogich. Tu też znajduje się słynna pizzeria Da Baffetto, późnym wieczorem w poniedziałek myślę, że nie będzie problemu z miejscem jak w inne dni.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 26 Maj 2015 20:30 

Kredka pięknie Ci to opisała o co mi chodziło, ja już nie muszę się wysilać :)

Via Corso (ulica wyścigów konnych) jest główną ulicą historycznego centrum Rzymu.

Kredka napisała: " idąc od Piazza del Popolo będziesz mijał kolejno Ara Pacis (i mauzoleum Augusta) po prawej, Schody Hiszpańskie (Via dei Condotti) po lewej, dalej Montecitorio (Parlament) po prawej, Piazza di Pietra (budynek Giełdy ze starożytnymi kolumnami na fasadzie, zwykle ładnie oświetlony), Fontanna Di Trevi mniej więcej na tej samej wysokości, ale po lewej, później możesz iść prosto do Piazza Venezia, a stamtąd do Koloseum. Lub z Piazza di Pietra podejść do Pantheonu, a później przejść na Piazza Navona (Fontanna czterech rzek) i kontynuować w stronę Watykanu."
 PM off  

#24 PostWysłany: 26 Maj 2015 21:10 

@kredka teraz to mi namieszałaś :P

Jeżeli chodzi o Schody Hiszpańskie (Via dei Condotti) to chciałem zwiedzać w drodze powrotnej, aby wiedzieć czy się wyrobie w czasie.
Wtedy bym od Watykanu poruszał się właśnie w stronę Via dei Condotti do Repubblica tam jest fontanną z iluminacją.

Jeżeli chodzi o Colle Oppio pamiętaj, że bym po nim sie poruszał w okolicach 21:00-22:00 (byłby także zamknięty wtedy??) , a wracał przykładowo powrotną trasa obok tych Hiszpańskich schodów w okolicach ~6:00-7:00. Proponujesz odwrotną kolejność??

Co do lodów włoskich czytałem różne opinie , tylko, że jedne były za daleko a inne zamykane wcześnie dlatego wybrałem Gelato Fantasia.

opis jaki znalazłem.. szkoda że nie ma tagu dla spoilera :P

Cytuj:
I’d have to nominate Claudio Torcè’s divine ices as the best in Rome (they're also among the best value, with cones and tubs starting at €1.80). There are eight different chocolate flavours alone, plus savoury forays like gorgonzola. But for me nothing beats the salted peanut flavour. The Torcè HQ in the suburb of EUR (Il Gelato, Viale dell'Aeronautica 105) is a bit of a schlep, so I've listed a franchise here in more central Viale Aventino, which is just a five-minute walk from the Via di San Gregorio entrance of the Forum and Palatine hill, and eight minutes from the Colosseum. But rest assured: all the ices come direct from the Torcè mothership.

Znalazłem tą Frigidarium znajduje się na Via del Governo Vecchio, 112 i jest otwarta do 2:00, niestety jakbym obrał trasę taka jaka proponujesz byłbym w tych okolicach z drogi powrotnej z Watykanu i kierował się na przystanek autobusowy na powrót na lotnisko, czyli byłoby to jakaś 5:00 rano. Ta propozycja jest dobra jakbym zwiedzał właśnie od koloseum i kierował się na Watykan.

Ta co znalazłem lodziarnia znajduje się na Viale Aventino, 59 dlatego już wiesz czemu taką trasą przy koloseum wyznaczyłem.

Musisz pamiętać że zwiedzanie moje będzie raczej w godzinach ~21:00-6:00 rano.

Jeżeli przykładowo jest propozycja zwiedzenia po trasie Piazza Venezia do Piazza del Popolo to muszę to jakoś połączyć z punktem początkowym i końcowym czyli okolicami Termini skąd będę brał autobus z i na lotnisko (TERRAVISION autobus prawdopodobnie) dodatkowo połączyć z panteonem , zamkiem świętego Anioła oraz Watykanem + coś zjeść do godziny 2:00-3:00 zanim wszystko zamkną.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 27 Maj 2015 10:25 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Park będzie zamknięty od ok. 19:00, natomiast droga, którą wybrałeś znajduje się jakby poza nim (przedziela park na pół) i tak jak wspomniałam, będziesz szedł wzdłuż płotu. Na mój gust jest to po prostu nieciekawa trasa i ciemna, ale sam musisz zdecydować.

Co do lodów, wiadomo, de gustibus non est disputandum, ale broniłabym się od nazwania jakiejkolwiek lodziarni "najlepszą". Śmieszą mnie te osoby, które wykłócają się, że to właśnie ta lodziarnia, a nie inna jest najlepsza. Ja mam swoje ulubione, ale nie mogę powiedzieć czy któraś jest najlepsza. Myślę, że wszystkie (lub przynajmniej znakomita większość) lodziarni w Rzymie prezentuje dość wysoki standard i trzeba naprawdę źle trafić, żeby lody nie smakowały. Nawet taka sieciówka jak lody Blue Ice jest bardzo dobra.

Musisz wiedzieć, że ja tę drogę, którą Ci opisałam w mojej propozycji, w dzień powszedni, tzn. kiedy miasto jest zatłoczone, pełne samochodów i turystów, robię w około godzinę (oczywiście bez nadmiernego zwiedzania, ale czasem mam jakieś sprawunki i zatrzymuję się w niektórych miejscach). Oczywiście robię to w dużym pośpiechu, natomiast chcę ci zwrócić uwagę, że w nocy, bez żadnego tłoku prawdopodobnie trasa zajmie ci mniej czasu niż to planujesz.
Na mapie odległości wyglądają zupełnie inaczej, bo nie uwzględniają np. trasy pod górę czy jakichś innych niespodzianek.
Nie wiem też dlaczego z mostu św. Anioła na mapie wybierasz się do Watykanu jakimiś pobocznymi trasami, kiedy przed tobą masz szeroką, specjalnie wybudowaną na rozkaz Mussoliniego majestatyczną Via della Conciliazione (przez co wyburzono cały rząd starych budynków, który się tam znajdował. Zwróć uwagę też na charakterystyczne kolumny z oświetleniem, typowe dla czasów faszyzmu). Z takim widokiem przed oczami nie warto sobie odpuszczać Watykanu, bo jest po prostu o rzut beretem. Choć na sam Plac Św. Piotra nie wejdziesz, bo jest zamykany o 23:00, a otwierany ok. 7:00 (w zależności od planów na dany dzień). Ale i tak warto chociażby dla zrobienia zdjęcia, bo akurat Bazylika św. Piotra to jeden z najładniej oświetlonych budynków w Rzymie w nocy.

Jeśli ci namieszałam, to przepraszam, chciałam jedynie zwrócić uwagę, że pewnych rzeczy nie da się zaplanować z góry, szczególnie jeśli nie zna się miasta i jego charakterystyki. Nie ufaj na ślepo przewodnikom, Rzym ma swoje prawa. Niekoniecznie przestrzega godzin otwarcia i zamknięcia na przykład.
Moim zdaniem powinieneś jedynie mieć przygotowane jakieś główne punkty, które chcesz zobaczyć czy odwiedzić, a resztę pewnie zmodyfikujesz w trakcie wędrówki. Sam zobaczysz, że jedno miejsce niejako pociąga za sobą drugie i być może będziesz chciał pójść inną uliczką niż ta, którą sobie zaplanowałeś.
Po drodze też sam zobaczysz co będzie otwarte, a co nie. To chyba najważniejsze - nie nastawiaj się na sztywny plan, a dostosuj się do sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości