Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Lip 2012 16:02 

niebieski
Wyszło mi, że teoretycznie z Warszawy najdalej na południe, za dnia, pociągiem można dojechać do Ljubljany. Wyjazd z Eurocity z Warszawa Centralna 6:25 do Villach w Austrii 18:44 i przesiadka na pociąg Villach 19:25 - Belgrad. W Ljubljanie jest o 21:06. Z powrotem to samo pociąg z Belgradu do Villach: Ljubljana 7:28 - Villach 9:08. Eurocity Villach 9:14 - Warszawa Centralna 21:36. Ciekawi mnie, czy połączenie to ktoś trenował w praktyce, czy w ogóle realne są tak krótkie przesiadki w Villach, no i czy ten bilet na pociąg Villach-Ljubljana można jakoś zdalnie kupić
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
Majówka w 5* resorcie z aquaparkiem w Turcji 🌊🏝️ 7 dni z all inclusive za 2661 PLN Majówka w 5* resorcie z aquaparkiem w Turcji 🌊🏝️ 7 dni z all inclusive za 2661 PLN
#2 PostWysłany: 16 Lip 2012 16:29 

niebieski
=> OBB na bilet do ljublinany, koszutuje 19 euro

a noca sie boisz podrozowac do wiednia? 2 razy jechalem i nie narzekam
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Lip 2012 17:29 

niebieski
Jechałem ostatnio na trasie z Warszawy do Bratysławy i opóźnienie w Bratysławie było 30 minut.
Następnego dnia z kolei łapałem pociąg do Budapesztu (jechał z Berlina bodajże) i w Bratysławie miał 10 minut opóźnienia.

Podsumowując - moim zdaniem - dajesz sobie zbyt małe marginesy.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Lip 2012 18:38 

niebieski
to ja ze swojej strony jeszcze dodam, że do wiednia zawsze mi przyjeżdzały na czas
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Lip 2012 08:41 

niebieski
Hetman napisał(a):
=> OBB na bilet do ljublinany, koszutuje 19 euro

a noca sie boisz podrozowac do wiednia? 2 razy jechalem i nie narzekam

nie, i chyba tak jest lepiej, przynajmniej z powrotem; dzięki za tę podpowiedź z OBB, bo wcześniej szukałem na stronie słoweńskich kolei, a tam nie można było kupować biletów przez internet :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Gru 2012 21:47 

czy ktoś wie gdzie można sprawdzić cenę biletu powrotnego z Wiednia do Lublany lub lepiej do samej Rijeki? 9stycznia, powrót 1 lutego. Szukałem na stronie OBB ale ceny wychodzą astronomiczne, słyszałem o biletach za 29euro. Będę wdzięczny za pomoc. Ewantualnie inny sposób aby dostac się tanio do Rijeki z Warszawy na początek stycznia i powrót na początku lutego.

#7 PostWysłany: 11 Gru 2012 22:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
xpictianoc napisał(a):
czy ktoś wie gdzie można sprawdzić cenę biletu powrotnego z Wiednia do Lublany lub lepiej do samej Rijeki? 9stycznia, powrót 1 lutego. Szukałem na stronie OBB ale ceny wychodzą astronomiczne, słyszałem o biletach za 29euro. Będę wdzięczny za pomoc. Ewantualnie inny sposób aby dostac się tanio do Rijeki z Warszawy na początek stycznia i powrót na początku lutego.

na 9 stycznia najtańszy do ljubljany masz po 15 euro z tym, że chyba nie kupisz go przez internet.

wątpie żeby jakakolwiek inna strona miała inne ceny niż te podane na OBB

po za tym, promocyjnie chyba można nawet za 19euro do ljubljany ale rzadko widuje takie ceny, częściej po 29.
poszukaj na stronie kolei chorwackich

#8 PostWysłany: 11 Gru 2012 23:50 

to czemu mi na obb pokazuje ceny od 70euro w górę?

#9 PostWysłany: 12 Gru 2012 01:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
xpictianoc napisał(a):
to czemu mi na obb pokazuje ceny od 70euro w górę?

a) zostały już wykupione
b) nie zostały jeszcze wstawione do systemu
c) źle szukasz...;)

po za tym, ostatnio często nie można kupić biletów na pociągi zagraniczne w OBB, nie wiem dlaczego.

tego za 15euro też nie widzisz?

#10 PostWysłany: 13 Gru 2012 02:12 

nie, możesz zrobić zdjęcie ekranu i wrzucić?

#11 PostWysłany: 13 Gru 2012 20:25 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
oczywiście!

Załączniki:
obb.JPG
obb.JPG [ 66.18 KiB | Obejrzany 13518 razy ]

#12 PostWysłany: 23 Kwi 2015 17:19 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 205 856
Witam,

Odkopię trochę temat, planuję multitripa po europie i potrzebuję dojechać/lecieć do Lublany z Warszawy, konkretnie 19 albo 20 sierpnia.

Czy ktoś przerabiał dojazd pociągiem - z tego co się dowiedziałem to bilety tylko od 60 dni przed wyjazdem i tylko w kasach.
Jak online kupić bilety na odcinek Wiedeń - Lublana?

P.S. Wątek chyba powinien być przeniesiony do Słowenii :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Kwi 2015 17:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
a czy przedstawione tu pomysły uległy przedawnieniu?
Sorvali lubi ten post.

#14 PostWysłany: 23 Kwi 2015 17:31 

złoty
będę przerabiać tę trasę w sobotę
biletów nie trzeba kupować w kasach, można kupić wcześniej online przez stronę czeskich kolei bilet na odcinek Bohumin - Villach za ok 190 PLN w dwie strony.
do tego bilet Katowice (lub Warszawa) - Bohumin w przypadku Katowic powrotny kosztuje 66 PLN.
w Villach w kasie planuję kupić bilet do Bled Jezero lub Ljubljany.
w ten sposób w cenie poniżej 350 można dojechać z Katowic do Lublany przesiadając się w Wiedniu i Villach.
cała podróż powinna zająć mniej jak 9 godzin.
 Profil Relacje PM off
koncentrator lubi ten post.

#15 PostWysłany: 23 Kwi 2015 23:32 
Awatar użytkownika

namteH napisał(a):

Genialna odpowiedź wnosząca wiele do wątku...

Przez grubo ponad 2 lata jak najbardziej mogło się coś zmienić w temacie.
Zmieniło się np. to że PKP Intercity nie jeździ już do Villach tylko kończy we Wiedniu.

Poza tym zadałem pytanie - myślę, że dość konkretne na które nie ma odpowiedzi w tym wątku - tym bardziej Ty w swoim wylewnym wpisie też jej nie podałeś.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Kwi 2015 01:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 335 642
Pomijając autostop to najtańszym chyba możliwym sposobem dotarcia do Lublany (tak się piszę nazwę tego miasta po polsku) jest lot Wizzairem WAW-BUD bądź autobus Orangeways z Krakowa do Budapesztu i dalej znowu autobus Orangeways na trasie Budapeszt-Lublana. Ewentualnie można jeszcze kombinować loty z przesiadką np w CRL, bywają czasem w bardzo dobrych cenach: LINK
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Kwi 2015 10:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
pablo79 napisał(a):
namteH napisał(a):

Genialna odpowiedź wnosząca wiele do wątku...
...
Poza tym zadałem pytanie - myślę, że dość konkretne na które nie ma odpowiedzi w tym wątku - tym bardziej Ty w swoim wylewnym wpisie też jej nie podałeś.

zadałeś pytanie i teraz mamy ładnie i szybko szukać na nie odpowiedzi? to nie tak działa, kolego!

#18 PostWysłany: 24 Kwi 2015 12:51 
Awatar użytkownika

Przeczytaj ze zrozumieniem moją wypowiedź a nie tniesz kontekst i wyciągasz beznadziejne wnioski.
Masz coś związanego z tematem do dodania (już drugi post - nic nie wnoszący do tematu piszesz) - jeśli nie proszę nie udzielaj się tu więcej.

Orangeways - patrzyłem już wcześniej ale nie pasuje do mojego planu (tylko środy, piątki i niedziele) - generalnie dobra i dość tania opcja 21 EUR 06:00 Budapeszt - 13:30 Lublana
Tylko, żeby o 06:00 wyjechać z Budapesztu to potrzebny nocleg itp. - dodatkowe koszty.

Mi pasuje idealnie PolskiBus + FlixBus
18:00-06:35 PolskiBus - Warszawa, Wilanowska - Wiedeń, ÖBB Postbus
08:50-14:47 FlixBus - Wien Erdberg (Busterminal VIB) → Ljubljana Busbahnhof | 29 EUR

Preferuję jednak połączenie kolejowe ze względu na wygodę.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 24 Kwi 2015 12:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nigdy nie planujcie wypady za pomocą orangeways, szczególnie jak są na stik. Ta linia uwielbia być spóźniona, albo w ogóle nie przyjedzie. O stan autokarów to lepiej nie wspominać
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Kwi 2015 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 223 787
W uzupełnieniu tego co napisał Sorvali:
1. Aby zaoszczędzić nieco na bilecie Bohumin-Villach warto na stronie www.cd.cz kupić dwa bilety: pierwszy z Bohumina do Otrokovice i drugi Otrokovice-Villach. Oczywiście jedziemy tym samym pociągiem, nigdzie nie trzeba się w Otrokovicach przesiadać. Ja za taki bilet płaciłem ok 90 PLN OW.
2. W Villach w hali dworca stoi biletomat, w którym można zakupić bilet "ÖBB Slovenia ticket" do Ljubljany za 24 euro. Ten bilet upoważnia do podróży w obie strony, ale ważny jest 4 dni. Jeżeli nie planujesz tak szybko wracać korzystniej będzie kupić w taryfie "SparSchiene Slowenien" za 19 euro.

Drugi wariant to:
1. Pociąg z Bohumina do Breclavia za 265 CZK
2. Pociąg z Breclavia do Ljubljany (z przesiadką we Wiedniu i Villach) za 600 CZK
Ten wariant jest chyba tańszy ale do wyboru jest tylko jedno połączenie dziennie.

3. Bo Bohumina jeździ nocy Chopin oraz dzienne: Polonia i Sobieski (do Wiednia). Można się także dostać z Krakowa (i Katowic) autobusami: Leo Express, TigerExpress i CzeskimiDrahami (ale on chyba zatrzymuje się w Ostravie?).
pablo79 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości