Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Sty 2013 18:53 
Site Admin

Też polecam BD
tak jak pisano wcześniej - free konto, free wypłaty na całym świecie, karta free przy jednej transakcji na dowolną kwotę na miesiąc
i wypłacasz kiedy chcesz, 3 czy 20 razy w miesiącu, nie musisz się zastanawiać ile wybrać gotówki by Ci starczyło na x dni wyjazdu

Ferie na Sardynii 💚🤍❤️ Loty oraz noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Holiday Inn za 1079 PLN Ferie na Sardynii 💚🤍❤️ Loty oraz noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Holiday Inn za 1079 PLN
Relaks na Lanzarote 😍 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 1999 PLN 😎 Relaks na Lanzarote 😍 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 1999 PLN 😎
#22 PostWysłany: 11 Sty 2013 18:15 

Nie żartujcie z tym DB. Te niby darmowe wypłaty na całym świecie wcale nie są darmowe. W DB płaci się 7% prowizji ukrytej w bankowym kursie sprzedaży euro. Podobnie, lecz jeszcze gorzej (tzn. drożej) jest w mbanku.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Sty 2013 18:25 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
No właśnie ostatnio po wyjeździe do Chorwacji (pażdziernik) robiłam gruntowne rozliczenie - w sumie wszystkich kosztów bo jechaliśmy ze znajomymi i czasem wypłacało się kasę 'grupowo' - płatności kartą i wypłat z bankomatów, porównywałam rozliczone już transakcje z kursem walut w dniu transakcji (NBP) i nie wychodziło najgorzej. Nie powiem teraz ile dokładnie - musiałabym rzucić okiem do dokumentów, ale zdaje się że może 3% na górkę.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Sty 2013 22:27 

Deutsche Bank ma duze spready wiec raczej w ostatecznosci.
Bede testowac konto CitiOne w Citi Handlowy.
Po zalozeniu 2 miesiace bez oplat, pozniej po spelnieniu warunkow rowniez.
Bezprowizyjne wyplaty z bankomatow na calym swiecie, darmowe konta walutowe i mozliwosc przepinania karty pod rozne konta.
W polaczeniu z kontem w kantorze walutowym Aliora wydaje sie byc niezla alternatywa.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 12 Sty 2013 13:08 

niebieski
opo napisał(a):
mm0512 napisał(a):
Do wypłat z bankomatu walut innych niż PLN, EUR, USD i GBP najlepsza karta to Alior Kantor USD. Brak prowizji za przewalutowania z lokalnej waluty na USD.

po jakim kursie następuje przewalutowanie z USD na jakiegoś egzotyka? Czy tabela kursów jest dostępna?

Potwierdzam. Mowa ogólnie o kartach Aliora w USD, nie tylko kantorowej. Przewalutowanie z lokalnej waluty na USD po kursie Mastercard. Sprawdzone w Australii, Azji, Maroku, Gruzji etc.:) tak więc najlepiej przed wyjazdem kupić dolary w kantorze aliora (minimalny spread), a potem albo wypłacić raz i porządnie (pierwsza darmowa wypłata w kantorze), albo przeliczyć czy nie wygodniej będzie wypłacić kilka razy z karty głównego aliora (5zł za wypłatę).

#26 PostWysłany: 15 Sty 2013 16:46 

Loty: 83
Kilometry: 153 899
niebieski
Czy w Allior Kantorze* przewalutowanie EUR->egoztyki (głównie CNY, CZK, HUF) będzie równie opłacalne co wspomniane przez Was USD->egzotyki?
* - mam na myśli wypłatę kartą Mastercard za granicą

#27 PostWysłany: 15 Sty 2013 16:55 

kalinowski5 napisał(a):
Czy w Allior Kantorze* przewalutowanie EUR->egoztyki (głównie CNY, CZK, HUF) będzie równie opłacalne co wspomniane przez Was USD->egzotyki?
* - mam na myśli wypłatę kartą Mastercard za granicą

Mastercard zdaje się przewalutowuje wszystko na USD (poza oczywiście PLN-EUR) potam na PLN, tak więc najlepszym rowiązaniem jest operowanie kartą w tej walucie.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 16 Sty 2013 14:32 

Loty: 83
Kilometry: 153 899
niebieski
Mam jeszcze pytanie odnośnie tej 9-złotowej prowizji za drugą i kolejne wypłaty w miesiącu.
Czy dotyczy ona każdej karty osobno czy wszystkich łącznie?
Chodzi mi o to, czy wypłacając w styczniu np. 100 USD z karty dolarowej i 100 EUR z karty euro, pobiorą za tę drugą wypłatę prowizję.

#29 PostWysłany: 16 Sty 2013 15:48 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Dotyczy to każdej karty osobno

#30 PostWysłany: 18 Sty 2013 10:37 
Awatar użytkownika

mm0512 napisał(a):
Do wypłat z bankomatu walut innych niż PLN, EUR, USD i GBP najlepsza karta to Alior Kantor USD. Brak prowizji za przewalutowania z lokalnej waluty na USD.

wybieram sie do Szwecji, rozumiem ze rowniez w takim wypadku lepiej jest placic karta kantora alior w $ niz € ?

Ostatnio edytowany przez p14c3k, 18 Sty 2013 11:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 18 Sty 2013 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Mam konto w Inteligo typowo internetowe opłata 4 zeta na msc. wszystkie bankomaty na całym świecie bez prowizji ,sprawdzone w Europie,Azji i Australii . przelicza średni kurs bankowy ,nigdy nie brałem kasy tylko operowałem kartą Visa elektron.

#32 PostWysłany: 18 Sty 2013 11:50 

http://polbank.pl/bankowosc-osobista/ka ... istej.html
http://polbank.pl/karty-kredytowe/index.html
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 17 Lut 2013 00:11 

również jestem na etapie remanentu w moich kontach i kartach po tym jak niedawno zauważyłem, że mBank w grudniu zmienił swój regulamin :-/

od lat wypłacam w Azji Mastercard Aliora, ale kursy i spready mają coraz gorsze, przykładowo w porównaniu z mBankiem kurs sprzedaży USD z 15.02.2013: 3,2192 (mBank) vs. 3,2762 (Alior). przy wypłacie równowartości 500 USD już na podanej różnicy to niecałe 30 PLN w plecy, ale nadal to minimalnie taniej niż 2% mBanku dla wypłaty w walucie innej niż rozliczeniowa. ogólnie syf się porobił, a najbardziej denerwuje przy płatnościach internetowych blokowanie "wstępnej" kwoty wg kursu Mastercard, a rozliczanie kwoty końcowej. dosłownie kilka dni temu płaciłem za transakcję w walucie NZD (dolar nowozelandzki), kwota wyniosła 165 NZD i po przewalutowaniu wg Mastercard wyszło jakieś 432 PLN. kilka dni później okazało się, że sorry ale końcowa wersja to 460 PLN - gruba przesada :-/ najlepiej było by chować wszystko w skarpecie a w podróży nosić wszyte w brudne gacie...

no ale - wracając do realiów. jakieś podpowiedzi odnośnie kont i kart do wypłat w dalekim świecie? dB z tego co widzę kursy bardzo minimalnie korzystniejsze niż Alior, więc szkoda fatygi z przenosinami. Polbank połknięty przez Raiffeisen i też chyba regulaminy pozmieniane. co jest z tymi bankami do licha?

dodatkowe pytanie: skąd czerpać info na temat waluty rozliczeniowej karty? przecież zasada USD dla Mastercard i EUR dla Visy już nie obowiązuje i zależy to od banku, a podobne pytanie zadane w placówce partnerskiej Aliora wywołuje mega konsternację...
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 28 Mar 2013 06:44 

Witam,

Wybieramy się za 2 miesiące po raz pierwszy w samodzielną podroz, mamy kartę mastercard Aliora do konta PLN i planowalismy nią placic za hotele, w sklepach itd. Tu po przeczytaniu tego wątku mam pytanie czy powinnam wyrobic sobie drugie konto dolarowe w Aliorze, wplacic tam wymienione dolary i tą kartą placic? Pomóżcie please
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 28 Mar 2013 10:25 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Jeśli chcesz to zrobić w Aliorze to załóż konto oraz kartę do niego w kantorze Alior Banku.
Będziesz mogła kupować walutę po kursach " kantorowych" a jeśli chodzi o funkcjonalność to konto w kantorze niczym nei odbiega od konta w "normalnym" Aliorze.
Z tym ze jeśli chodzi o kantor to obostrzeniem jest tylko jedna darmowa wypłata gotówki w bankomacie na miesiąc. Kolejne to 9 pln.

#36 PostWysłany: 28 Mar 2013 10:45 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 776 306
niebieski
Ja polecam konto w mBanku, mam konto w EUR od 3 lat, wypłaty bez prowizji i nigdy nie miałem problemu. No i zasilając konto poprzez e-Kantor zaoszczędzam na przewalutowaniu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 28 Mar 2013 14:13 

Gio napisał(a):
Wybieramy się za 2 miesiące po raz pierwszy w samodzielną podroz, mamy kartę mastercard Aliora do konta PLN i planowalismy nią placic za hotele, w sklepach itd. Tu po przeczytaniu tego wątku mam pytanie czy powinnam wyrobic sobie drugie konto dolarowe w Aliorze, wplacic tam wymienione dolary i tą kartą placic? Pomóżcie please

Gdzie się wybieracie? Jeśli do strefy euro, to zrób kartę w euro, może być Alior Kantor, może być mbankowa. Jeśli do UK, to zrób kartę Alior Kantor w funtach. Do wszystkich innych krajów zrób kartę Alior Kantor w USD.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 28 Mar 2013 16:53 

mm0512 napisał(a):
Gio napisał(a):
Gdzie się wybieracie? Jeśli do strefy euro, to zrób kartę w euro, może być Alior Kantor, może być mbankowa. Jeśli do UK, to zrób kartę Alior Kantor w funtach. Do wszystkich innych krajów zrób kartę Alior Kantor w USD.

Wybieramy sie do Dubaju a potem do Singapuru i stamtąd do Malezji, myśle ze karta alior w USD. W takim razie musze kupic dolary w kantorze i wplacic na to konto ?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 28 Mar 2013 18:49 

Jak bardzo chcesz, to możesz kupić dolary w tradycyjnym kantorze i wpłacić na konto dolarowe w Aliorze. Ale skoro mówimy o Aliorze to prościej, szybciej i taniej jest kupić dolary tu: https://kantor.aliorbank.pl. Przy rejestracji w tym kantorze ewentualnie możesz podać kod promocyjny RO225IJESL5D :)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 28 Mar 2013 19:20 

mm0512 napisał(a):
Jak bardzo chcesz, to możesz kupić dolary w tradycyjnym kantorze i wpłacić na konto dolarowe w Aliorze. Ale skoro mówimy o Aliorze to prościej, szybciej i taniej jest kupić dolary tu: https://kantor.aliorbank.pl. Przy rejestracji w tym kantorze ewentualnie możesz podać kod promocyjny RO225IJESL5D :)

No to masz mały prezencik ode mnie :)
Właśnie zarejestrowałam się na Kantorze Alior Banku i dokonałam przelewu, nie wiem jak to dokładnie działa i kiedy będziesz miał bonus-pieniążki, może po zaksięgowaniu wpłaty, albo dopiero po zakupie przeze mnie waluty ale prędzej czy później będą :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości