Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lis 2025 21:56 

niebieski
Lece w styczniu, jest rozkminka kupować teraz lewy, czy euro?

Wysłane z mojego RMX3370 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Sporo taniej niż ostatnio 🔥😲 Wyspy Świętego Tomasza i Książęca (+ zwiedzanie Lizbony) za 1517 PLN❗🌴 Sporo taniej niż ostatnio 🔥😲 Wyspy Świętego Tomasza i Książęca (+ zwiedzanie Lizbony) za 1517 PLN❗🌴
Grudniowa ucieczka do Tunezji 🌴☀️ All inclusive w 4* hotelu nad morzem za 1399 PLN 😎 Grudniowa ucieczka do Tunezji 🌴☀️ All inclusive w 4* hotelu nad morzem za 1399 PLN 😎
#2 PostWysłany: 27 Lis 2025 22:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Do końca stycznia lewy będą jeszcze w obiegu.
Może kupisz w kantorze teraz parę % taniej.
bronek40 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 27 Lis 2025 22:41 

złoty
Euro będą od 1 stycznia prawnym środkiem płatniczym i będą od razu wszędzie przyjmowane. Wymiana waluty będzie przeprowadzona dość szybko, tzn. generalnie lewy będą jak najszybciej ściągane z obiegu.
Lewy warto kupić tylko wtedy, gdybyś miał możliwość kupienia ich ze sporym dyskontem - taniej niż kurs wymiany na euro. W innym wypadku nie widzę żadnego sensu. Jak zostaną ci euro, to zawsze wydasz gdzie indziej, a z końcówką lewów możesz zostać jak przysłowiowy Himilsbach z angielskim :)
 Profil Relacje PM off
bronek40 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 28 Lis 2025 00:09 

niebieski
A jak się okaże że zacznie wszystko drożeć? Nie ma chyba obowiązku przeliczania po 1.95, może być tak że sklep nie będzie miał euro to może wydać w lewach. Choć raczej liczę że będą dla uproszczenia wydawać po parytecie 2. Zastanawiam się czy nie wziąć trochę moników, bo mogą narzucać jakieś niekorzystne przeliczenia
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Lis 2025 00:21 

złoty
Jak zacznie drożeć, to nie od razu :) Jest obowiązek przeliczania dokładnie według kursu wymiany ok. 1.95 i jakiekolwiek kombinacje będą karalne. Ceny już są pokazywane w dwóch walutach równocześnie i ma tak być przez 12 miesięcy od wprowadzenia euro. Kombinacji z przeliczaniem bym się nie obawiał, raczej problemem może być, że niektórzy mogą sobie podnieść ceny za jakiś czas, jak już wszyscy przestaną patrzeć im na ręce.
A wydawanie reszty ma być co do zasady już wyłącznie w euro. Jasne, że jak w małym sklepiku komuś braknie euro, to może wydać w lewach, ale operacja wymiany gotówki polega na tym, że przez miesiąc wszędzie zapłacisz w lewach, ale resztę masz już dostać w euro, a lewy sprzedawca ma wpłacić do banku.
 Profil Relacje PM off
bronek40 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 28 Lis 2025 00:31 

niebieski
Ale jak będzie to zobaczymy, moim zdaniem to nie będą mieć, ale zobaczymy

Dwa, mam rezerwacje na booking płatność w styczniu w lewach, mam zabezpieczyć euro czy lewy ;) powinienem zobaczyć cenę w Eur a nie widzę na rezerwacji
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Lis 2025 07:59 

niebieski
Euro
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Lis 2025 08:20 

srebrny
bronek40 napisał(a):

Dwa, mam rezerwacje na booking płatność w styczniu w lewach, mam zabezpieczyć euro czy lewy ;) powinienem zobaczyć cenę w Eur a nie widzę na rezerwacji

Jeśli płatność przez booking to możesz dostać informację o konieczności zapłaty do końca roku Nie wiem czy obejmuje to styczeń ,ale o wakacyjnych rezerwacjach już taką informację rozesłali informując, że po tym terminie jeśli nie będzie zapłacona to anulują bo w lewach nie będzie można pobrać ..Nie wiem tylko czemu automatycznie nie skorygują tego na euro po oficjalnym kursie.
 Profil Relacje PM off
bronek40 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość