Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Hong Kong
#121 PostWysłany: 20 Cze 2024 18:00 

Loty: 754
Kilometry: 1 308 767
srebrny
benedetti napisał(a):
Z wielu wypowiedzi w wątku wynika, że optymalną lokalizacją na nocleg jest Tsim Sha Tsui. Mam jednak opcję w Causeway Bay, która nieco bardziej mi odpowiada i podobno też jest fajnie. Zawracać sobie tym głowę i szukać czegoś na Tsim Shan Tsui czy zostać prze Causeway? Zdaję sobie sprawę, że ew. odpowiedzi będą subiektywne.
Moim zdaniem nie ma to znaczenia, bo i tak będziesz kursował na drugą stronę promami, co jest jedną z lepszych atrakcji w HK.
benedetti lubi ten post.
benedetti uważa post za pomocny.

Majówka na Costa Dorada 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2619 PLN Majówka na Costa Dorada 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2619 PLN
Widoki jak z filmu 🎬🌊 Przedłużony weekend na Sycylii 🇮🇹🤌 Loty i 4⭐ hotel za 809 PLN 💛 Widoki jak z filmu 🎬🌊 Przedłużony weekend na Sycylii 🇮🇹🤌 Loty i 4⭐ hotel za 809 PLN 💛
#122 PostWysłany: 20 Cze 2024 21:02 

złoty
Też uważam, że to bez znaczenia, bo to nie tak, że wszystkie atrakcje Hong Kongu są w jednym miejscu. Według mnie do dobre miejsce na nocleg. Mam wątpliwości na ile rzeczywiście będziesz kursował w jedną i drugą stronę promem. Na pewno co najmniej raz warto, ale mimo wszystko metro pewnie będzie zazwyczaj bardziej optymalne. Co do pływania to polecam popłynąć sobie wieczorem repliką tradycyjnego statku. Na kkday jest promocja 2 w cenie 1 https://www.kkday.com/en-us/product/129026, więc taka atrakcja to jakieś 50 PLN od osoby, według mnie warto.
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.
benedetti uważa post za pomocny.

#123 PostWysłany: 09 Sie 2024 17:14 

niebieski
Ocean Inn zajęty, a mało tu polecajek ostatnio w budżecie 200-250 za dwójkę. Jakieś aktualne rekomendacje na Tsim Sha Tsui w podobnym budżecie +- albo cokolwiek innego blisko metra i w miarę czysto bez luxusow?
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 12 Paź 2024 08:08 

Loty: 26
Kilometry: 92 529
Czy ktoś ma jakiś nocleg wart polecenia dla rodziny 2 + 2 w Hongkongu ( dzieci 4 i 6 lat). Myślałam że The Royal Garden będzie strzałem w dziesiątkę ale niestety mamy możliwość rezerwacji tylko pokoju Family za 1800 zł za dobę. Niestety nie przewiduję takiego budżetu na nocleg w Hongkongu ;)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Hongkong na jedną noc
#125 PostWysłany: 19 Paź 2025 16:11 

Witam.
Przylatuję w styczniu 2026r. z Paryża do Hongkongu o 18:30 i mam kolejnego dnia wylot o 16 godzinie do Wietnamu.
Potrzebuję porady gdzie przenocować - jaka dzielnica - aby był dobry dojazd z/do lotniska i w miarę przystępne jedzenie.

Czy Kowloon i okolice to byłby dobry wybór?
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 19 Paź 2025 16:32 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Raczej dobry wybór. W Hongkongu byłem zaledwie raz i mieszkałem niedaleko metra Tsim Sha Tsui. Stamtąd można łatwo metrem (dwie stacje) dojechać do stacji kolejki lotniskowej.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 19 Paź 2025 16:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wszędzie jest blisko dzięki metro i autobusom na lotnisko.
Ja ostatnio spałem w Ibisie North Point - do przystanku autobusowego na lotnisko (A12) jest 2 minuty spacerem.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#128 PostWysłany: 20 Paź 2025 07:22 

Loty: 60
Kilometry: 122 279
Garmond napisał(a):
Wszędzie jest blisko dzięki metro i autobusom na lotnisko.
Ja ostatnio spałem w Ibisie North Point - do przystanku autobusowego na lotnisko (A12) jest 2 minuty spacerem.

Też spałem 3 noce w tym ibisie. Opinie są różne, lecz jak za tą cenę w HK warunki i lokalizacja są bardzo dobre. Można śmiało go polecać, przy odrobinie szczęścia można dostać pokój z widokiem na zatokę, oraz koło lobby są dystrybutory wody (tak, woda w HK jest bardzo droga, a tej z kranu raczej nie zalecają pić).
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 21 Paź 2025 16:22 

srebrny
czarny napisał(a):
Czy Kowloon i okolice to byłby dobry wybór?

Zdecydowanie dobry - łatwy dojazd z lotniska metrem lub busem.
My zatrzymaliśmy się Holiday Guest House (假日賓館)

Holiday Guest House (假日賓館) jest w kompleksie Chungking Mansion (40 Nathan Road, Tsim sha Tsui, Kowloon). To dość zwariowane (specyficzne) miejsce. Kilka wieżowców połączonych na parterze labiryntem korytarzy wypełnionych drobnym handlem i tanim jedzeniem (w tym indyjskimi garkuchniami). Na piętrach są drobne hotele i guesthouse'y. Pokoje (z łazienkami) są bardzo małe - takie przestrzenie na 7-9 m kw., ale dobrze urządzone, a w przypadku naszego lokum także bardzo czyste. Za jedną noc w dwuosobowym pokoju płaciliśmy 560 HKD (ok. 290 zł). W tym kompleksie są też tańsze guesthouse'y, np. Premium Lodge (dwójka z łazienką - 380 HGK).

Przystanek autobusowy ( na lotnisko) jest prawie obok wyjścia z Chungking Mansion (po drugiej stronie ulicy Nathan Road). Do nabrzeża z widokiem na wyspę Hongkong jest 150 m. Wokół mnóstwo sklepów, knajpek, itd.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 21 Paź 2025 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Też mieszkałem pod tym adresem - potwierdzam, że miejsce zdecydowanie specyficzne.
Ale jak już się odnajdzie właściwą windę to później spoko.

Lokalizacyjnie super !

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 21 Paź 2025 20:51 

Dziękuję wszystkim za fajne podpowiedzi odnośnie noclegu.

Czyli szukam czegoś ciekawego i przystępnego cenowo dla 3 osób.

Jeszcze kilka krótkich pytań:
Z racji przyjazdu o 18:30 będę musiał skorzystać z metra bo będzie dosyć późno jak dotrę na miejsce noclegu.
Czy nocleg z późnym zameldowaniem nie jest tam problemem?
Czy jest bezpośrednia linia metra z lotniska do Kowloon?

Na drugi dzień chciałbym coś po drodze zobaczyć jadąc do lotniska (za dnia).
Czy jest bezpośredni autobus z Kowloon do lotniska?
Jeśli tak, to jaki orientacyjny czas przejazdu.
Pytam bo mam tylko podręczny bagaż i nie wiem czy wystarczy być 2 godziny wcześniej na lotnisku czy zdecydowanie więcej czasu będę potrzebował?

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 21 Paź 2025 21:51 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Zadaj sobie trud i przeczytaj w wątku o lotnisku i dojeździe.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 21 Paź 2025 21:54 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@czarny
Jeśli Twój samolot przyleci o czasie, to powinieneś dotrzeć do hotelu o godzinie, która nie będzie późnym zameldowaniem. Ale jeśli znacznie później, to juz indywidualna kwestia hotelu i jego zasad.
Co do metra, to na stronie MTR Hongkongu (można tę frazę wpisać w wyszukiwarkę)
https://www.mtr.com.hk/en/customer/serv ... m_map.html
znajdziesz schemat linii i różne informacje.
Na i z lotniska jeździ kolejka Airport Exprress zintegrowana z metrem w ten sposób, że zatrzymuje się na stacji Kowloon i Honkong-Central. Popatrzysz na schemat i w mapę i drogę do hotelu z pewnością łatwo zaplanujesz.
 Profil Relacje PM off
czarny lubi ten post.

#134 PostWysłany: 21 Paź 2025 22:28 

-- 21 Paź 2025 21:22 --

Tomo14 napisał(a):

pytam bo szukałem i nie znalazłem

-- 21 Paź 2025 21:23 --

Przemm napisał(a):
@czarny
Jeśli Twój samolot przyleci o czasie, to powinieneś dotrzeć do hotelu o godzinie, która nie będzie późnym zameldowaniem. Ale jeśli znacznie później, to juz indywidualna kwestia hotelu i jego zasad.
Co do metra, to na stronie MTR Hongkongu (można tę frazę wpisać w wyszukiwarkę)
https://www.mtr.com.hk/en/customer/serv ... m_map.html
znajdziesz schemat linii i różne informacje.
Na i z lotniska jeździ kolejka Airport Exprress zintegrowana z metrem w ten sposób, że zatrzymuje się na stacji Kowloon i Honkong-Central. Popatrzysz na schemat i w mapę i drogę do hotelu z pewnością łatwo zaplanujesz.

dziękuję, krótko i rzeczowo

-- 21 Paź 2025 21:28 --

Tomo14 napisał(a):

jedyne co wiem od
@jaszon
to, to że jest autobus nr 21 ale z lotniska do Kowloon, także wolałem zapytać bo może na lotnisko jest inna trasa.

A co do czasu jaki powinien mi starczyć na przejście wszystkich procedur na lotnisku nikt nie pisał tylko same info o przesiadkach.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 22 Paź 2025 09:20 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, jedynie czas przejścia to zagadka, resztę samemu powinieneś poszukać, poglądowo, jak wylądowałem pierwszy raz to kolejka do immigration była na godzinę, za drugim razem praktycznie przeszedłem bez czekania, więc różnie może się zdarzyć
Nocleg tylko w okolicy tsim sha tsui, i dobry bezpośredni dojazd i wszystko w pobliżu
 Profil Relacje PM off
czarny lubi ten post.

#136 PostWysłany: 22 Paź 2025 10:36 

srebrny
@czarny
Cytuj:
Jeśli tak, to jaki orientacyjny czas przejazdu.

z lotniska autobusem 21 do Tsim sha Tsui w godzinach wzmożonego ruchu samochodowego ok. 80 minut , wczesnym rankiem i wieczorem ok 1 godziny (przy Chungking Mansion wysiada się na przedostatnim 14 przystanku). Trasa jest widokowo ciekawa.

Cytuj:
czy wystarczy być 2 godziny wcześniej na lotnisku czy zdecydowanie więcej czasu będę potrzebował?

w tym roku leciałem z Hongkongu 2x i nie zauważyłem jakiś szczególnych problemów. 2 godziny moim zdaniem wystarczą.
 Profil Relacje PM off
czarny lubi ten post.

#137 PostWysłany: 22 Paź 2025 11:42 

złoty
jaszon napisał(a):
... w kompleksie Chungking Mansion (40 Nathan Road, Tsim sha Tsui, Kowloon). To dość zwariowane (specyficzne) miejsce. Kilka wieżowców połączonych na parterze labiryntem korytarzy wypełnionych drobnym handlem i tanim jedzeniem (w tym indyjskimi garkuchniami). Na piętrach są drobne hotele i guesthouse'y. Pokoje (z łazienkami) są bardzo małe - takie przestrzenie na 7-9 m kw. ... .

Przy szukaniu noclegu w tej okolicy warto wiedzieć, że tuż obok na Nathan Road jest nieco mniejszy i trochę mniej chaotyczny, ale bardzo podobny z charakteru kompleks Mirador Mansion. Też jest w nim sporo tanich guesthousów. Tanie oferty w tej okolicy będą ze sporym prawdopodobieństwem albo w Chungking albo w Mirador Mansion.
Pod względem skomunikowania to chyba najlepsza lokalizacja w HK.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 22 Paź 2025 12:35 

HON fly4free
Jeśli ktoś chce spać w samym HK a nie Kowloon to polecam np. Ibis HK Central lub te okolice - pętla autobusowa z busem na lotnisko dosłownie 300 m od hotelu albo krótki spacer do stacji (ok. 15 min) i pociąg.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 22 Paź 2025 12:42 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
HON fly4free
@meczko Jednak jak hardkor to lepiej full niż light.

Ja sobie chwalę Chungking maisons. Jak pisałem w relacji jedyny problem to czas dojazdu windą
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#140 PostWysłany: 22 Paź 2025 12:56 

złoty
Ja z kolei polecam ten hotel: The Bauhinia Hotel (Tsim Sha Tsui). Cena była naprawdę niewiele większa niż tutaj kolega podawał za Chungking Mansion (590 vs 750 HKD) a pokoje i łazienki gigantyczne jak na miejscowe warunki, blisko do Nathan Road, ale jednak w cichutkim zaułku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości