Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Buty trekkingowe
#161 PostWysłany: 02 Sty 2022 01:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Patrykar napisał(a):
Witam, szukam butów, które sprawdza się w długich wędrówkach w górach, jak i na krótszych dystansach w lesie.

Polecam marke Lowa, kupuje od wielu lat, wygodne i nie zawiodly. :D

Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez Washington, 03 Sty 2022 01:13, edytowano w sumie 1 raz
ciach link
 Profil Relacje PM off  

Zatańcz salsę w jej ojczyźnie 💃🍹 Tanie loty na Kubę od 2162 PLN ✈☀️ Zatańcz salsę w jej ojczyźnie 💃🍹 Tanie loty na Kubę od 2162 PLN ✈☀️
3 miejsca uwielbiane przez Polaków szykują drastyczne podwyżki podatków turystycznych. Wiza zdrożeje o ponad 70 zł! 3 miejsca uwielbiane przez Polaków szykują drastyczne podwyżki podatków turystycznych. Wiza zdrożeje o ponad 70 zł!
#162 PostWysłany: 30 Maj 2022 12:44 

Cześć,

szukam porady dot. obuwia, które idealnie sprawdzi się na 2tyg wyjazd na Sao Miguel w czerwcu.
przegląd butów trekkingowych jest tak szeroki że trudno się zdecydować, a może macie jakieś modele, które idealnie Wam się sprawdziły :)

Dzięki za podpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 30 Maj 2022 13:25 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Polecam scarpa mohito, podejściówki, i jack wolfskin.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 14 Cze 2022 23:57 

Cześć

Obecnie użytkowałem buty salomona:
- SALOMON ELIOS 2
- SALOMON X Ultra 3 LTR Goretex
Jeden i drugi model wytrzymały. Minus wydzierające zapietki i po długim użytkowaniu przetarła sie podeszwa.

Obecnie zastanawiam się nad butami:
- mammut (bardzo mało informacji),
Alnasca II Low GTX
Mercury IV Low GTX
- meindl,
Ontario GTX
Caracas GTX
- ecco
Exohike

Buty tego tupu pomimo, że są trekingowe planuje używać na codzień. Aczkolwiek trochę się obawiam, że mogą być mnie komfortowe w porównaniu do salomonów.

Z góry dziękuje za rady.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 16 Cze 2022 07:51 

niebieski
Scarpa monito na codzień.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 26 Wrz 2022 11:21 

Cześć!
Co myślicie o firmie Trespass a konkretnie o modelu FINLEY MID TRESPASS Coffe. Do tej pory chodziłem w góry (Beskidy + Tatry) w wysokich butach skórzanych bez membran itp. (coś jak glany) i 2 skarpety (gruba i cienka) ale po wielu latach w końcu podeszwa "umarła". Zazwyczaj chodzę maj-czerwiec i wrzesień -październik (więc czasami jest mokro). Buty mają być budżetowe, jednak na trochę dłużej niż sezon zwłaszcza, że ostatnio chodzę dosyć rzadko i jak mają się rozpaść po 3-5 wypadach a będzie już po okresie gwarancji to trochę słabo.
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 26 Wrz 2022 12:25 

srebrny
Czesc!

To taka najtańsza chińszczyzna i fejkowe promocje. Te buty to najgorsze połączenie czyli plastikowa skóra i membrana typu foliatex. Obserwuj promocje na Zalando np na Lowa Renegade GTX i nie pożałujesz zakupu
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 24 Paź 2022 21:04 

Loty: 8
Kilometry: 16 686
srebrny
Przychodze zeby wspomniec o rzeczy ktora potrafi odmienic zycie: ✨ ortopedyczne wkladki do butow
Jasna sprawa, buty (marka, model) dobrze dopasowane do stopy to sprawa bazowa. Ale od momentu gdy do pasujacych mi butow, dorzucilam zrobione pode mnie wkladki u podologa, roznica w komforcie (przede wszystkim przy dluuuugim lazeniu) jest ogroooomna!
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#169 PostWysłany: 26 Lip 2025 21:45 

niebieski
Pewnie dostanę złotą łopatę...

Jakie polecacie buty trekkingowe w ciepły klimat (do 30 stopni)? Wiem, że odpowiednie skarpety do tego, wkładki, ale jakie buty?
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 27 Lip 2025 07:56 

niebieski
Pytanie pojemne. Podejściowe, po skale, po równych szlakach.
Scarpa mohito, ecco z siateczką nazwy nie podam.
Wolfskiny czy Salomony są kiepskie.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 27 Lip 2025 08:26 

niebieski
Miasto, czasem nierówny teren, czasem równe szlaki. Nie do biegania po górach. A w tych Scarpa to się nie ugotuję?
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 27 Lip 2025 09:31 
Awatar użytkownika

platynowy
FUX napisał(a):
[...] Salomony są kiepskie.

Protestuję :)
Mam od kilku lat parę lekkich Salomonów z materiałem siateczkowym od góry i bardzo dobrą, grubą podeszwą (niestety, nie kojarzę nazwy modelu). Proste, bez fajerwerków, a kosztowały (o ile dobrze pamiętam) lekko poniżej stówki. Sprawdzają się bardzo dobrze w różnych warunkach i szukam na zapas kolejnych (choć na razie trzymają się bardzo dobrze).
Mam też 2 pary Salewa (wysokie i niskie), ale jeśli nie idę gdzieś w bardziej wymagający teren, preferuję właśnie Salomona.
Jedna uwaga, niezależnie od butów - warto kupić sobie wkładki ortopedyczne, bo to bardzo poprawia komfort chodzenia, a i stopy będą wdzięczne :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#173 PostWysłany: 27 Lip 2025 11:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

A te wkładki ortopedyczne to na miarę, czy mogą być takie z apteki?

#174 PostWysłany: 27 Lip 2025 12:03 
Awatar użytkownika

srebrny
od jakiegoś czasu używam sandałów KEEN Newport
jedne buty na cały wyjazd, doskonała podeszwa nadaje się w góry - w swoich byłem na 5 k mnpm
polecam

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#175 PostWysłany: 27 Lip 2025 12:16 
Awatar użytkownika

Loty: 239
Kilometry: 450 552
srebrny
elpatafiano napisał(a):
Pewnie dostanę złotą łopatę...

Jakie polecacie buty trekkingowe w ciepły klimat (do 30 stopni)? Wiem, że odpowiednie skarpety do tego, wkładki, ale jakie buty?

Nie dostaniesz złotej łopaty. Od poprzedniego posta minęły dwa długie lata. Technologie też się zmieniają, modele etc. To temat aktualny w sumie zawsze.

Co to znaczy trekkingowe dla ciebie? Jak na ciepło, to tzw podejściowe, czyli poniżej kostki. Wibram konieczny.
Moim zdaniem najlepiej iść do sklepu i kilka modeli przymierzyć. Zobacz co ci dobrze na stopie leży. Ludzie też mają różne stopy i różny komfort przy tym. Nie dostaniesz złotej rady na konkretny model. W takim sklepie np "górskim" ludzie tez mają dużą wiedze na ten temat. Popytaj.

Ja mam podejściowe Salewy a wysokie mam La Sportiva. Czy to cos zmieniło i pomogło? To tylko nazwy firm. Nikt nie wie tez jaki masz budżet i częstotliwość trekingów czyli eksploatacji. To trochę jak z pytaniem który samochód osobowy kupić. No.. to zależy.
skrzat lubi ten post.

#176 PostWysłany: 27 Lip 2025 12:44 

niebieski
To może konkretny przykład: mam w tym biegać jednakowo po Kabulu, Tbilisi, czy Erywaniu (nierówne chodniki, popękana nawierzchnia), żeby była amortyzacja i bezpieczeństwo, jak i czasem wyjść poza miasto: swobodnie przejść po jakimś szutrowym szlaku. I nie mają to być buty ocieplane, wodoszczelne tylko właśnie mega oddychające, bo na sezon letni. Poniżej kostki. Do tej pory świat zwiedzałem w butach do biegania (siateczka, przewiewność, amortyzacja), ale chciałbym coś bardziej odpowiedniego. Budżet do 500 stów.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 27 Lip 2025 15:43 

niebieski
@elpatafiano to jednak będziesz biegać, czy nie? O jakie bezpieczeństwo w butach chodzi?

W polskich miastach też masz nierówne chodniki i w parkach znajdziesz żwirowo-szutrowe alejki czy kupujesz na spacery specjalne buty? Kup wygodne buty dobrej firmy np. trailowe ale z mniej agresywnym bieżnikiem i będzie ok.
 Profil Relacje PM off
elpatafiano lubi ten post.

#178 PostWysłany: 27 Lip 2025 15:49 
Awatar użytkownika

platynowy
Japonka76 napisał(a):
A te wkładki ortopedyczne to na miarę, czy mogą być takie z apteki?
Ja akurat dostałem gratis od fizjoterapeuty, ale na pewno nie były robione na miarę. Dobrał mi po prostu wg numeru obuwia, które noszę i przyłożył do stopy, żeby sprawdzić, czy pasują. Mam 3 pary różnych producentów i wszystkie świetnie się sprawdzają. Trzeba jedynie usunąć (o ile się da) wkładki, które są już w butach, żeby nie było zbyt ciasno.

Edit: jeszcze a propos tych moich Salomonów, to chodzi dokładnie o te:

Image

Niestety, widzę, chyba ciężko je już dostać, ale gdybyście gdzieś takie widzieli (są też chyba w innych kolorach), to polecam.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#179 PostWysłany: 27 Lip 2025 17:12 

niebieski
W przenośni biegać. Podczas trzytygodniowych wyjazdów robię 10-20 km dziennie, a bywa i więcej, dlatego zależy mi na czymś stabilnym, bo poprzednie buty dobiłem i akurat teraz muszę coś kupić. Właśnie myślałem, żeby kupić coś trailowego ewentualnie. Dzięki za uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 27 Lip 2025 18:36 

niebieski
Poprzednie scarpy miałem z 8 lat. Dziennie chodzę raczej nie mniej niż 5-8 km (oczywiście nie tylko w nich), niech będą bite 4 miesiące. Z rok temu czy dwa kupiłem kolejne. Ecco mam drugi sezon i nie narzekam.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości