Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 16 Kwi 2025 09:58 

złoty
Jaki z tego morał? Nie ufaj obcej inteligencji. Stawiaj na swoją

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

City break w Salonikach 🏛️🌞 Odkryj grecki klimat na wiosnę za 719 PLN City break w Salonikach 🏛️🌞 Odkryj grecki klimat na wiosnę za 719 PLN
Weekend w Mediolanie za 375 PLN 😍 Loty (sobota-niedziela) i hotel 😎 Weekend w Mediolanie za 375 PLN 😍 Loty (sobota-niedziela) i hotel 😎
#102 PostWysłany: 16 Kwi 2025 10:37 

niebieski
@brzemia wiesz jaki z tego morał? Mają tam burdel.

Bo wracając ostatnio na tej samej trasie (ogólnie startowałem z AKL, przez SYD i HGH), dostałem sms info, że odlot miał być z T5. Po dłuższej modlitwie przy tablicy odlotów, bo nigdzie nie mogłem znaleźć mojego lotu do BUD, zgarnął mnie jakiś pan z obsługi i po konsultacji z inną panią z obsługi, zaprowadzili mnie na transfer na T3, bo stamtąd był ten lot do BUD.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 16 Kwi 2025 10:50 

srebrny
Nawet jeśli mają burdel to sprawdzanie terminala z którego odlatuje dany lot przy użyciu AI jest po prostu... crazy. :o
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#104 PostWysłany: 27 Maj 2025 20:30 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 315 023
Tydzień po powrocie z Japonii postanowiłem napisać recenzję mojego lotu.

Trasa: Budapest – Shanghai – Osaka, powrót dokładnie tą samą trasą.

W dniu wylotu z Budapesztu przybyłem na terminal trzy godziny przed planowanym wylotem i zauważyłem, że kolejka zaczyna się tworzyć, więc poszedłem od razu tam. Dwie i pół godziny przed wylotem otworzyli check-in. W międzyczasie pracownicy linii lotniczej pytali każdego pasażera, czy ma przesiadkę międzynarodową lub krajową, i wręczali odpowiedni formularz do wypełnienia.

Mimo że miałem bilet na China Eastern Airlines, to leciałem z Shanghai Airlines. Udało mi się tydzień wcześniej, przez telefon, załatwić miejsce na wszystkie loty w niemieckim dziale, więc nie miałem żadnej niespodzianki z przydzielonym miejscem. Bagaż został nadany bezpośrednio do Osaki.

Bramki otworzyły się dokładnie o podanej godzinie. Na początku zaproszono pasażerów z priority i business class, a później całą resztę. Nie sprawdzano, jakie masz miejsce w samolocie, wszyscy szli razem. Leciałem Dreamlinerem, który był zadbany, czysty i wygodny. Samolot był pełny, a w jego wnętrzu przeważali pasażerowie chińscy.

Po dwóch godzinach lotu podano pierwszy posiłek. Był to ryż z kurczakiem w sosie, owoce, sałatka z wędliną, bułka, sok pomarańczowy, małe biscotti oraz piwo, o które poprosiłem.

Załącznik:
IMG_20250510_134040395_HDR.jpg
IMG_20250510_134040395_HDR.jpg [ 436.21 KiB | Obejrzany 851 razy ]

Posiłek nie był zły, zjedzenie go było przyjemne, bo był ciepły.

W międzyczasie sprawdzałem dostępne filmy w systemie rozrywki pokładowej. Nie było ich zbyt wiele – około 20 filmów, z czego 8 to były filmy zachodnie, a reszta pochodziła z Chin.

Drugi posiłek podano około dwóch godzin przed lądowaniem. Tym razem był to ryż z wieprzowiną i warzywami, sałatka z dodatkiem czegoś przypominającego schabowego, owoce, małe biscotti i sok pomarańczowy. Ryż był gotowy, nagrzewany, ale mięso było naprawdę dobre.

Załącznik:
IMG_20250510_202116409_HDR.jpg
IMG_20250510_202116409_HDR.jpg [ 247.35 KiB | Obejrzany 859 razy ]

Po krótkim międzylądowaniu przesiadłem się na lot do Osaki. Wejście do samolotu przebiegło sprawnie.

Pół godziny po starcie podano śniadanie, które nazwałem „fałszywym” angielskim śniadaniem. W skład wchodziły fasolka, dziwna jajecznica, parówka, gotowane ziemniaki, arbuz, kawałek ciasta (które było naprawdę dobre), dwa słone przekąski oraz kwaśne mleko smakowe.

Załącznik:
IMG_20250511_083516814_HDR.jpg
IMG_20250511_083516814_HDR.jpg [ 304.21 KiB | Obejrzany 859 razy ]

Jedyną rzeczą, którą zostawiłem, była fasolka – nie chciałem ryzykować problemów żołądkowych. Reszta była całkiem smaczna.

Powrót
Wieczorny lot z Osaki do Szanghaju. Lot miał lekkie opóźnienie, ale za to udało się nadrobić czas w trakcie lotu, mimo mocnych turbulencji.

Kolacja była bardzo prosta i składała się z makaronu z kurczakiem, owoców i małej słodkiej przekąski.
Załącznik:
IMG_20250520_203114438_HDR.jpg
IMG_20250520_203114438_HDR.jpg [ 216.68 KiB | Obejrzany 859 razy ]

Po przesiadce w Szanghaju, lot do Budapesztu przebiegł punktualnie. Pasażerów wydzielono w grupy, boarding przebiegł szybko i sprawnie. Samolot był pełny.

Jak wcześniej wspomniałem, około dwóch godzin po starcie podano posiłek. Kiedy stewardesa dotarła do mnie, oznajmiła, że nie ma już opcji wyboru i otrzymam coś w rodzaju ryżu, kiełbasy i boczku. Do tego były jeszcze dobre ciastko, bardzo dziwna sałatka, woda i słone przekąski.

Załącznik:
IMG_20250521_031704946_HDR.jpg
IMG_20250521_031704946_HDR.jpg [ 179.61 KiB | Obejrzany 859 razy ]

To było zdecydowanie najgorsze danie w całej podróży. Było ciężkie, brakowało jakiegoś sosu, żeby je przełamać. W trakcie lotu stewardzi przechodzili i rozdawali świeże, ciepłe bułeczki.

Po krótkiej drzemce w samolocie, na dwie godziny przed lądowaniem podano śniadanie. Tym razem był to makaron z cukinią i wieprzowiną, ciasteczko (jeszcze nie otworzyłem, mam je obok siebie), fermentowane mleko oraz coś, co przypominało zupę/kompot z czerwonej fasoli (pokazałem to znajomej, która zna chiński, i ona również nie wiedziała, co to dokładnie jest).

Załącznik:
IMG_20250521_104159110_HDR.jpg
IMG_20250521_104159110_HDR.jpg [ 224.94 KiB | Obejrzany 859 razy ]

Posiłek był naprawdę smaczny i chyba najlepszy w całym wyjeździe. Jadło się go z przyjemnością. Po jedzeniu rozdano jeszcze ciepłe rogaliki.

Podsumowanie
Ogólnie jestem zadowolony z linii lotniczych. Za cenę biletów, które zapłaciłem, nie mam nic do narzekania. Samoloty były czyste, zadbane, a stewardzi mili (z wyjątkiem tych na trasie Osaka – Szanghaj).

Dla osób, które są weganami, warto wiedzieć, że znajoma, która leciała z Anglii do Osaki, musiała skontaktować się z głównym biurem China Eastern na dwa tygodnie przed wylotem, aby potwierdzić i poprosić o wegańskie jedzenie. Otrzymała dania bogate w warzywa, a do tego słodkości, batoniki i podobne dodatki.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 15 Cze 2025 12:56 

Za mną loty:
BUD - PVG - CKG
ICN - PKX - PVG - BUD

2 loty odbywały się pod szyldem china eastern, 3 (w tym longi) shanghai airlines. Ustawienie ogólnie bardzo wygodne, Drimki nowe, rozrywka pokładowa słabo, ale w porównaniu do CA chociaż wyświetlacze są porządnej jakości. W pierwszą stronę albo nie bylo albo wyłączyli kible na ogonie - 4 toalety na cały economy to była MA SA KRA. Czysto, ale kolejki nie z tej ziemi. Dostajemy wyłącznie kocyk z podusią.

Jedzenie - niestety wege bardziej przypomina paszę :(. Ale to już chyba standard niestety. Jedzenie rozdawane nawet na krótkich (2h) przelotach, czasem pełnoprawne danie, czasem burger, a czasem przekąska. Alkoholu w economy brak.

Ale chyba najważniejsza sprawa - w ICN 3 razy się dopytywałam czy faktycznie bagaż leci prosto do BUD. Pomimo lotu domestic w Chinach - faktycznie nie musiałam go przerzucać i doleciał za jednym nadaniem. Ja zaś niestety oczywiście musiałam przechodzić immigration i security check (niech was broni na powrocie w miejscu wylotu kupować płyny w bezcłówce).

Limit kg na podręczny to niby 5kg, ale mają to w dupie. Sprawdzali poszczególne walizki i jak ktoś naprawdę mial srogo przegiętą (kilkanaście kilo), albo kilka toreb zamiast jednego podręcznego to kazali wywalać. Dotyczyło również bezcłówki. Ale fakt faktem, że niektórzy naprawdę przeginali.

Na ICN check in bardzo długi i wolny, ale obsługa wyciągała z kolejki tych ktorym się zbliżał lot.

Ogólnie w porównaniu do tego co puszcza CA z Waw (lecialam we wrześniu) mocno na plus.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 14 Sie 2025 18:52 

niebieski
Ktoś się orientuje jak wygląda kwestia zakupu upgrade do business class? Niby w internecie piszą, że jest opcja licytacji ale mam lot za kilka dni a nic nie przyszło. Na stronie linii nie ma żadnej informacji o upgrade czy innej formie przejścia z economy do NC.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 14 Sie 2025 18:56 

HON fly4free
@wierciu: znajomi w tym roku robili upa z Y do Y+. Przez telefon nie było żadnej oferty ani do premium ani biznesu poza standardowym przeliczeniem taryf co dawało dopłaty na poziomie $$$$. Natomiast upa można było wykupić na lotnisku przy odprawie, w ich przypadku ok. 200 USD/os. do premium na longu. Ceny do biznesu nie pamiętam, ale nie była jakaś atrakcyjna z tego co mówili. Oczywiście wszystko pewnie zależy od trasy i LF konkretnych rejsów.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
wierciu uważa post za pomocny.

#108 PostWysłany: 13 Paź 2025 20:24 

Czy miał ktoś okazje lecieć trasą BUD-XIY-PKX i czy jest w stanie powiedzieć mi ile orientacyjnie czasu trzeba na XIY czasu?
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 13 Paź 2025 21:20 

HON fly4free
Ale czasu na co? Przesiadkę, zwiedzanie?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#110 PostWysłany: 13 Paź 2025 23:42 

Na przesiadkę. W teorii pisze że brak konieczności odbioru bagażu ale nie mam pewności czy wybrać opcje 2:50h czy 4:50h.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 14 Paź 2025 00:27 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
HON fly4free
Lewy91 napisał(a):
W teorii pisze że brak konieczności

"jest napisane"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#112 PostWysłany: 14 Paź 2025 08:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak następny lot jest krajowym, spora szansa ze odbierzesz w XIY, przejdziesz kontrolę celną i nadasz ponownie. Jeżeli linia oferuje 2:50h to znaczy ze realne
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 12 Lis 2025 23:13 

Może komuś się przyda, dla pasażerów przesiadających się przez PVG. Testowałem 9.11.2025, bardzo fajne wycieczki (ja załapałem się na ten o 18:00 - czyli pływanie statkiem po zmroku), ale miejsc mają tylko po 12osób na każdą, czyli bardzo mało. Zapewniają też darmowy eSIM. Z tego co wiem to organizuje to lotnisko nie linie, więc działa dla pasażerów China Eastern, Air China i Juneyao Airlines (tacy pasażerowie byli ze mną w grupie), ale generalnie nie sprawdzają biletów/kart pokładowych, ale musisz podpisać papier, że nie odpowiadają jak spóźnisz się na lot.

Załączniki:
f4fpvg.jpg
f4fpvg.jpg [ 229.24 KiB | Obejrzany 81 razy ]
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#114 PostWysłany: 12 Lis 2025 23:26 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@piroJack Opisywałem te wycieczki we właściwym wątku:
szanghaj-przesiadka,1003,82682&start=23
piroJack lubi ten post.

#115 PostWysłany: 13 Lis 2025 00:29 

-- 12 Lis 2025 23:15 --

@Sudoku w takim razie można przenieść, jeśli admin uważa za stosowne. Choć uważam, że nie zaszkodzi ta informacja w obu miejscach, bo jednak info o darmowych wycieczkach raczej się szuka w wątku o linii (pierwszy raz się spotkałem, by to nie linia organizowała).

-- 12 Lis 2025 23:29 --

@wierciu jak mają overbooking to sami chętnie dają za free do C i Y+ (wyglądało jakby szczególnie chętnie dawali osobom nie lecącym do/z Chin tylko przesiadającym się do np Korei czy Japonii), a często mają w eco na trasach z Europy.

Jakakolwiek obsługa biletu przez stronę, wliczając upgrade, jest chyba niemożliwa dla zwykłego śmiertelnika, ale chyba to generalnie przypadłość prawie wszystkich Chińskich linii...

Ostatnio podbity przez piroJack, 13 Lis 2025 00:29
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości