Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 10 Mar 2023 12:49 

-- 10 Mar 2023 12:48 --

obibok napisał(a):
Wiesz, po prostu wiedziałem, że chcę na Kavo Gkreko, gdzieś tam zobaczyć ten most skalny i po żadnych Googlach nie szukałem. No to pojechałem (mieszkając w Kapparis) autobusem 101/102 na najpopularniejszy przystanek w okolicy, tam gdzie się idzie na ten cypel. Szukaliśmy, szukaliśmy, w końcu zapytaliśmy jakiegoś typa, co sprzedawał freskos himmos portokaliou i on mówi, że trafiliśmy na właściwą osobę. Wysłał nas tam, gdzie jest ta taka kapliczka. Tam też jest taka formacja skalna na kształt mostu, ale to nie to. Opłaciło się, bo tam jest fajne zejście do morza (ludzie tam skaczą do wody) i mam fajne zdjęcia, jak unoszę się na wodzie na tle wielkich głazów. Ale do właściwego miejsca trafiliśmy dopiero następnym razem, bo to trzeba celować w następny przystanek i teraz już wiem, że trzeba się kierować na thalassies spilies, czyli jaskinie morskie.

Fajnie, że są następne razy:) Ja miałem podobnie z tą niebieską kapliczką - widzę ją i zastanawiam się, czy tam nie podejść, ale jednak odpuściłem... Luty, ale było mega gorąco, rodzina zziajana chciała do kawiarni:) Ale jaskiń nie odpuściłem i tam dospacerowaliśmy:) Warto.

Jako, że to wątek transportowy to podpowiem, że blisko jaskiń są 2 przystanki - 102 i 300m dalej, przy głównej drodze - 711.

-- 10 Mar 2023 12:49 --

piekara114 napisał(a):
rzdrozny napisał(a):
Z tego wszystkiego co wyżej piszesz, to najlepsze jest to, czego ...nie piszesz:) Jaskinie, zwane na mapach google jako Sea Caves to must see. To słynne cypryjskie okno. Z Cape Greco można przejść, albo podjechać autem/autobusem. Warto wziąć kąpielówki.

Dla mnie must see na Cape Greko to punkt widokowy na klifie z ławeczkami i właśnie wideł za zachód ku jaskiniom...

Pełna zgoda. Tam w okolicy jest zresztą wiele takich miejsc i kilka ławeczek. Fajnie się pokręcić, poszukać tej "własnej".
 Profil Relacje PM off  

Kanary czekają❗ Pakiet za 1579 PLN obejmuje loty i pobyt w 4⭐ hotelu z podgrzewanym basenem ♨️🌊 Kanary czekają❗ Pakiet za 1579 PLN obejmuje loty i pobyt w 4⭐ hotelu z podgrzewanym basenem ♨️🌊
Sobota-niedziela na Malcie za 417 PLN 😍 Znakomite godziny lotów i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Sobota-niedziela na Malcie za 417 PLN 😍 Znakomite godziny lotów i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#62 PostWysłany: 10 Mar 2023 14:13 

srebrny
rzdrozny napisał(a):
Fajnie, że są następne razy:)

Na punkcie Cypru mi odbiło i byłem tam już 21 razy.

Cytuj:
Jako, że to wątek transportowy to podpowiem, że blisko jaskiń są 2 przystanki - 102 i 300m dalej, przy głównej drodze - 711.

Tak jest, 711 stamtąd mam przetrenowane.

@rzdrozny: Jeszcze w uzupełnieniu - kiedyś 101/102 przystanku przy jaskiniach nie miało, co nie znaczy, że nie dało się wysiąść.
http://open.phototrans.net/14,728849,0.html
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 11 Mar 2023 19:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Polecam spacer z Ayia Napa do Cyclops Cave i powrót z okolic autobusem. Ja zrobiłem taką trasę spacerowym tempem jednego dnia.

Jest praktycznie cały czas lajtowa ścieżka wzdłuż morza. Najpierw mijamy Glyki Nero Beach, potem jest ten most ze skał i dochodzimy do Sea Caves, tej obfotografowanej małej jaskini. Potem polecam wejść na szczyt góry gdzie jest świetny widok, na google maps "Monument of Peace". Schodząc można podejść w stronę latarni morskiej na Cape Grecko (niestety pod latarnie morską nie da się podejść).

Następnie mijamy kolejny skalny most (czyli są dwa na trasie), na google maps: "Kamara Tou Koraka Stone Arch Monarchus Arch "Love Bridge" i dalej mamy kościółek przy morzu "Agioi Anargiroi",
Potem można podejść na plażę "Konnos Beach" i na końcu jest jaskinia Cyclops Cave. Całośc to około 12-15 km ale naprawdę idzie się fajnie. W miejscowości Protaras jest przystanek autobusowy którym można wrócić do Ayia Napa.

Co do samego Ayia Napa to dawno nie byłem w tak brzydkim miejscu. Poza klasztorem praktycznie brak atrakcji, Jeszcze praktycznie w jednym miejscu MC D, KFC, Pizza Hut i Big Mac. Zero jakiegoś klimatu. Do tego w marcu miejsce wygląda na wymarłe ale domyślam się że w wakacje są tłumy. Natomiast jest to świetna baza wypadowa w stronę Cape Grecko.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 13 Mar 2023 10:02 

Ayia Napa mnie się wydało scenografią filmową do jakiegoś horroru:) Miało się wrażenie, że aktorzy, statyści i cała ekipa jest na obiedzie, za chwilę wyjdą z tych wszystkich ukrytych kamperów i jadłobusów i zaczną dalej kręcić:) Czyli przed sezonem straszno, bo pusto, a w sezonie pewnie straszno, bo ...pełno:)
 Profil Relacje PM off
piekara114 lubi ten post.

#65 PostWysłany: 13 Mar 2023 11:52 

srebrny
To prawda, to miejsce jest słabe. Zimą wymarłe, że aż smutno, a latem to imprezownia i nic więcej. Cypr ma wiele fajniejszych miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 08 Kwi 2023 06:18 

W kwietniu też nic się tam nie dzieje i większość zamkniete?
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 08 Kwi 2023 14:51 

Byliśmy teraz 1 kwietnia i nie powiedziałbym, że miasto jest wymarłe. Oczywiście nie było zbyt wielu ludzi na ulicach ale dzięki temu można swobodnie zaparkować. Większość knajp otwiera się właśnie od kwietnia. Oczywiście mam porównanie do września i jest przepaść, ale ja tam wole jak jest luźniej ;)
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
dejw uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 08 Kwi 2023 16:22 

srebrny
No tak kwiecień to nie zima. Ja wiem, że mam zboczenie autobusowe i komunikacja to nie wszystko, ale w tym dystrykcie w kwietniu przechodzą na rozkład wiosenny, który w większości jest letnim, a to o czymś świadczy. Byłem rok temu 1. kwietnia i nie był to taki smut, jak w lutym (coś a la Mielno zimą), ale też nie taka tętnicącą życiem imprezownia, jak latem.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 08 Kwi 2023 17:39 
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 434 889
srebrny
Miałem okazję być przez dwie noce w sezonie (Lipiec 2022) i masa ludzi. W dzień jakoś bardzo ich nie widać ale za to wieczorem zastanawialiśmy się gdzie Ci ludzie byli cały dzień :D
Pewnie odsypiali nocne imprezy lub "leżing-pleżing". Takie Polskie Mielno ;)
 Profil Relacje PM off
dejw lubi ten post.

#70 PostWysłany: 08 Kwi 2023 18:12 

srebrny
A, czyli Mielno latem i zimą. Choć w Mielnie ostatni raz byłem 40 lat temu. W każdym razie w tym dystrykcie wolę miejsca takie, jak Kapparis z kameralnymi plażami.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Ayia Napa
#71 PostWysłany: 07 Sie 2023 07:35 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 07 Sie 2023 06:59 --

piekara114 napisał(a):
Polecacie szczególnie jakąś plażę, gdzie będzie można posnurkować (maska+rurka) i coś ciekawego pod wodą pooglądać? Nie wspomnę, że spotkanie z żółwiami byłoby bardzo miłe... Będziemy mieć samochód, więc dojazd nie stanowi problemu (wylot na sam koniec października).

Też chętnie bym się dowiedział... Tylko bez samochodu. W Larnace nic od wodą nie ma, czy w Ayia Napa jest lepiej? Czy trzeba brać wycieczkę statkiem?

-- 07 Sie 2023 07:35 --

I jeszcze chciałem się upewnić. Do tych różnych Dwa Caves, Cape Greco itp trzeba wziąć buty do wody? Czy warto brać matę plażową (żeby można było poleżeć)?
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 07 Sie 2023 08:08 
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 434 889
srebrny
@piotrkr

Jeżeli jesteś nastawiony na plażowanie do lepiej Ayia Napa i Nissi Beach.
Plaża w Larnace też nie jest zła. Wrzucam foto z 07/2022.
Image
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 07 Sie 2023 12:51 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
W mój post wkradła się literówka, która mogła zmienić rozumienie tekstu.

Zamiast "W Larnace nic od wodą nie ma" powinno być "W Larnace nic pod wodą nie ma"
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 07 Sie 2023 13:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Żółwie można zobaczyć w okolicach Green Bay (między Cape Greco a Protaras). Jakieś autobusy przejeżdżały do Protaras w okolicy, ale nie korzystałem.

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-08-7 o 13.41.06.png
Zrzut ekranu 2023-08-7 o 13.41.06.png [ 205.44 KiB | Obejrzany 2874 razy ]
piotrkr uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 04 Gru 2023 15:18 

Loty: 142
Kilometry: 173 538
niebieski
klapio napisał(a):
Polecam spacer z Ayia Napa do Cyclops Cave i powrót z okolic autobusem. Ja zrobiłem taką trasę spacerowym tempem jednego dnia.

To ja polecam trasę w drugą stronę. Wysiadamy z 711 na przystanku Konnou - Grecian Park Hotel 2, idziemy w kierunku Cyclops Cave i potem wzdłuż wybrzeża przez Konnos Beach, obok kościoła, skalnego mostu, przereklamowanej Blue Lagoon do płotu obok latarnii :) Potem na wzgórze, a po zejściu można pójść albo w stronię Ayia Napa, albo na autobus 102.
KL_user lubi ten post.

#76 PostWysłany: 04 Gru 2023 16:25 

srebrny
Ale to nie są oficjalne nazwy przystanków, lecz wymyślone przez autorów strony cyprusbybus. Zresztą angielski nie jest tam urzędowym językiem.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 04 Gru 2023 23:38 

niebieski
W zasadzie do niedawna (patrz też temat sąsiedni) byłem przekonany, że ta aplikacja cyprusbybus jest czymś w rodzaju oficjalnego produktu :D Ale przecież tak naprawdę nie ma znaczenia, czy to oficjalna nazwa przystanku czy nie, bardziej chodzi o lokalizację ;)

#78 PostWysłany: 05 Gru 2023 12:46 

srebrny
Jasne że nie, tyle że odkąd uruchomiono ten system Motion, autobusy logują się do niego przy każdym kursie - stamtąd ciągną bileterki, wyświetlacze i zapowiedzi głosowe. Więc jeśli ktoś zrozumie te zapowiedzi (strasznie niewyraźne) i wyświetlone nazwy przystanków (są wyświetlane skrótami, więc często to nieczytelne hieroglify), to będą to raczej nazwy ze strony karty Motion.
Strona cyprusbybus jest fajna, kilka lat temu sporo mi pomogła w zgłębieniu cypryjskiej komunikacji, ale to niezależna strona, chyba prowadzona przez jakichś hobbystów. Nie zawsze mają poprawne dane i nie zawsze nadążają z aktualizacją, zwłaszcza że cypryjscy operatorzy też rzetelnością nie grzeszą i czasem ciężko dociec, które dane są poprawne. Z tego co widzę ostatnio przeklepują wprost dane rozkładowe ze strony Motion, ale chyba zachowują własne nazwy przystanków.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#79 PostWysłany: 05 Gru 2023 20:05 

niebieski
Dobrze wiedzieć na przyszłość ;) nie wpadłbym na to, że ktoś może sobie sam wymyślić inne nazwy przystanków :D

#80 PostWysłany: 05 Gru 2023 23:12 

srebrny
Zrobili w sumie dobrą robotę, bo ich strona istniała już w czasach, gdy bardziej oficjalnych danych rozkładowych nie było lub niełatwo było je znaleźć.
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość