Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Oceń mój plan
#21 PostWysłany: 05 Lut 2025 16:34 

złoty
@pawel_92 polecam jednodniówkę w Brunei za 2xx zł ;)
 Relacje PM off
pawel_92 lubi ten post.
pawel_92 uważa post za pomocny.

#22 PostWysłany: 05 Lut 2025 19:39 

Loty: 87
Kilometry: 139 450
niebieski
@Pecel87 w sumie to jest myśl, akurat jest wylot 27 czerwca o 21, więc od razu po zejściu z góry bym się zdążył wyrobić na lotnisko. Powrót jest możliwy 28 lub 29. Jest co tam 2 pełne dni robić?
 Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 05 Lut 2025 19:42 

złoty
@pawel_92 co kto lubi, ja bym w 1 się wyrobił, rano na wodę na nosacze i miasto na wodzie, potem można obejść cała stolicę wzdłuż i wszerz i wieczorem znów na wodę na świetliki i krokodyle.
 Relacje PM off
pawel_92 lubi ten post.

#24 PostWysłany: 15 Kwi 2025 22:16 

Część. Wróciłam parę dni temu z podróży po Malezji.

1. Przylot do Singapuru o 9 rano i tam trzy noce w hotelu kapsulowym w Chinatown. Lokalizacja noclegu najlepsza. Jak ktoś ma lekki sen to nie polecam, trzeba spać w zatyczkach. Trzy dni to akurat, zwiedziliśmy wszystko co chcieliśmy. Miasto świetne, jedynie na wyspie Sentosa nam się nie podobało. Potworny tłum i klimat jak we Władysławowie latem. Jak ktoś chce zwiedzić jeszcze zoo, czy Universal Studio, to trzeba by było dodać dzień czy dwa.

2. Przylot do Penang. 3 noce w centrum. Jeśli ktoś kocha jeść, to faktycznie jest to obowiązkowe miejsce. Pyszne jedzenia którego nie ma w innych częściach Malezji. Jedliśmy tam gdzie tłumy Azjatów i zawsze było smacznie. Miasteczko urokliwe, ale ciężkie do chodzenia.
Byliśmy też na Penang hill I warto tam wjechać tylko jeśli się wybierasz na Conopy walk ( trochę drogi wstęp 60 RM). Byliśmy tam praktycznie sami. Jeśli nie planujesz tam iść, to na samo Penang hill szkoda czasu, straszna komercja.
Świątynia Kek Lok Si Temple piękna i tutaj znowu nie było praktycznie ludzi i można było w spokoju zwiedzać.
Jak ktoś się spieszy to dwa dni starczą.

3. Przelot do Kota Kinabalu. Dwie noce. Jeden dzień poświęciliśmy na kręcenie się po mieście, pranie itp. W piątek i sobotę jest night market i smaczne jedzenia za grosze. W drugi dzień popłynęliśmy na Gaya island, gdzie łącznie były może 4 osoby. Potem na Sapi, gdzie już było dość tłoczno.

4. Przelot do Sandakan, 2 noce. Tu wzięliśmy wycieczkę zorganizowana za 950 RM plus 120 za transport z lotniska za osobę. Oferta droga, można znaleźć za 500 RM, ale postanowiliśmy zaszaleć. ;)
https://www.thelastfrontierresort.com/
Pokoje są na górze, trzeba się wspinać po schodach. Piękny widok. Bardzo dobre jedzenia. Pokoje jak na dżunglę luksusowe. ;) fajni przewodnicy. Pływając spotkaliśmy nosacze, orangutanów niestety nie. Cykady strasznie głośne, jak ktoś ma lekki sen to nie pospi.

Ogólnie mimo że było ok na Borneo, to drugim raz bym nie pojechała na 4 dni. Za dużo czasu zabrał dojazd ( 3 godziny lotu plus 2 h jazdy samochodem do dżungli). Uważam, że lepiej zostać na kontynencie albo poświęcić na Borneo więcej czasu.

5. Przeloty Sandakan- Kota Kinabalu- Perhentian.
Jeden nocleg przy przystani, bo już było za późno żeby płynąć na wyspy.

6. Trzy noce na wyspie Kecil. Rezerwowane na Airbnb Crocodile villas. Tutaj też dość głośno od lasu plus małpy skakały po dachu. Wyspa przepiękna, nie widziałam takiego koloru wody. Wzięliśmy 5 godzinny snorkeling i pływaliśmy z rekinami, było trochę żywej rafy koralowej, ryb pełno jak w akwarium. Przy brzegu na Romantic Beach też pełno ryb.
Co najważniejsze zazwyczaj na plaży byliśmy sami albo było na niej maks parę osób. Nie rozumiem czemu tam jest tak mało ludzi, skoro jest dużo ładniej niż np w Tajlandii. Także prawdziwe miejsce nieskażone masową turystyka. Plażę bez żadnej infrastruktury. Jedynie te główne mają wszystko, ale ich nie polecam. Wszędzie dojedziesz taxi boatem. Ceny 3 razy wyższe niż na kontynencie, ale coś za coś. ;)
3 noce to były akurat.

7. Przelot do Kuala Lumpur. 2 noce. Mieliśmy 1,5 dnia i starczyło na zwiedzanie tego co chcieliśmy.
Powrót do Polski z tego miasta.

Pogoda generalnie się udała. Jak padało to w nocy, no i raz niestety przez pół dnia dżungli w Sandakan, przez co tego dnia widzieliśmy mało zwierząt. Na wyspach cały czas słońce.
Upalnie I bardzo wilgotno, zwykle było minimum te 70-80%, szczególnie w Singapurze, w dżungli i na wyspach. Nic nie schło, robiliśmy pranie chyba dwa razy, a i tak przyjechałam że śmierdząca walizka ;p. Czasami było ciężko zwiedzać. Spaliłam się mimo filtrów 50.
Komary były w sumie tylko na wyspach, w dużych ilościach. Trochę nas pogryzły.
Jedzenie przepyszne, jedliśmy dużo u Chińczyków za grosze, trochę w restauracjach, szczególnie w Kuala Lumpur i Singapurze. Po tej wycieczce stwierdziłam, że muszę jechać do Chin , tak mi tam jedzenie smakowało. Wiele street foodow lub prostych restauracji miało gwiazdkę Michelin. Raj dla foodies. Kuchnia różnorodna i w każdej części Malezji było co innego. Moim zdaniem dużo smacznej niż w Tajlandii.

To chyba tyle. Może komuś się przyda. :)
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
marimorena uważa post za pomocny.

[ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości