Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 08 Lut 2020 22:11 
Awatar użytkownika

Jak z płatnością karta na wyspie?
 Relacje PM off  

#82 PostWysłany: 08 Lut 2020 22:18 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
W.sklepach na stacjach bezynowych bez.problemu . Przy zakupie nurkowan etc moze sie zdarzyć ze doliczaja np 3% prowozji za.platnosc kk
fifi1906 lubi ten post.
fifi1906 uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 22 Mar 2023 11:46 
Awatar użytkownika

Loty: 465
Kilometry: 1 102 574
niebieski
Karty dzialaja wszedzie bardzo dobrze i nie spotkalam sie z zadaniem ekstra prowizji za platnosc.

Palau bylo jednym z przystankow podczas mojej wycieczki na Pacyfiku i ze wszystkich wysp, ktore odwiedzilam (Oahu, Guam, Saipan, Kosrae), bylo tam moim zdaniem najtaniej. Niedawno zwiekszyli tam podatek za sprzedaz chyba z 6% na 10%. Ceny na polkach bez podatku, ale chociaz latwo policzyc cene koncowa. Ceny podane nizej tez beda bez podatku (spisuje z paragonu ze sklepu Surangel's).

Mala puszka parowek, $1.43, inna firma $1.35
Corned Beef Highland 180g $1.69
Puszka kukurydzy duza $1.62, inna firma $1.33
Puszka fasolki cietej duza $1.91, inna firma $0.85
Puszka kukurydzy mala $1.20
Puszka zupa z kurczaka z ryzem $1.69
Puszka zupa z kurczaka krem $1.69
Puszka kurczaka w sosie A la king $2.10 (bardzo dobra zrobiona z ryzem)
Sardynki male $0.55
Sardynki male innej firmy $0.69
Puszka tunczyk z calamari $1.14
Puszka tunczyka firmy Coco $0.72
Puszka makreli w oleju 190g $1.72
Dry Roasted Peanuts 12oz $4.79
Paczka 10 sztuk owsianki jablkowo-cynamonowej Payless $4.59
Ryz gotowany gotowy do spozycia 200g $1.91
Mala pizza gotowiec do piekarnika $5.71
Crackers Skyflakes 250g $1.39 - mi bardzo smakowaly, wlasnie kupilam duza paczke na Amazonie UK.
Crab Ship Biscuit $0.85
Crab navy Biscuit $0.95
Rice Crackers $0.53
Paliwo do kuchenki $2.41 (ale na tej samej polce staly puszki z cena $2.59, byc moze inna dostawa)
12 jajek chyba $6.99

Uwazam, ze wybor produktow byl tam bardzo dobry, duzo produktow z Japonii, Korei i Filipin. Do tego dosc tanie pojemniki/termosy na wode i napoje. Kupilam jeden i bardzo dobrze trzyma temperature. W "domu handlowym" tez mozna kupic rozne rzeczy przydatne na kajak czy ogolnie w podrozy. Sa tam tez pamiatki na pierwszym pietrze. Magnesy lepsze na lotnisku, bo te w miescie, to takie ogolne z napisem Palau, ktore moga byc z kazdego miejsca z palma czy woda.
Załącznik:
20230220_183522.jpg

Załącznik:
20230220_183518.jpg

Paliwo do kuchenek.
Załącznik:
20230220_201947.jpg

I butle gazowe z taka koncowka.
Załącznik:
20230220_134221.jpg

Prowiant dla jednej osoby na tydzien kajakowania kosztowal okolo $70, do tego $30 za wode (5 x 2l i 4 x 5l). Na kajak polecam wiecej mniejszych butelek, latwiej spakowac.
Załącznik:
IMG_20230220_195933.jpg

Teraz w temacie kajakowania.
Napisalam okolo 3 tygodni przed wyjazdem do Paddling Palau i Sam's Tour. Dostalam odpowiedz od Sam's Tours, ze przekazuja moja wiadomosc do Paddling Palau i dostalam odpowiedz na tego maila od Rona Leidich. Moj oryginaly emal do Paddling Palau nie otrzymal odpowiedzi. Sama odpowiedz mniej wiecej takiej samej tresci jak te cytowane wyzej. Ceny wypozyczenia sprzetu ciagle takie same. Po wymianie paru wiadomosci, stanelo na tym, ze jak juz przylece to mam przyjsc do biura i ulozymy trase na miejscu i moge plynac nastepnego dnia.

Na miejscu zaprezentowano mi takie opcje kajakow dla jednej osoby. Zasugerowano mi wybor opcji pierwszej albo drugiej, bo do zamknietego kajaka jest trudno wejsc z wody. Wybralam ten srodkowy kajak, bo bylo w nim wiecej miejsca. Koszt $55 za dzien wypozyczenia.
Załącznik:
IMG_20230220_102321.jpg

Na zdjeciu widac z tylu taki zielony pojemnik, w tym pojemniku trzymalam jedzenie i wypelnilam drugi pojemnik jedzeniem, ktore mialo byc dostarczone drugiego dnia. Inne schowki maja dosc sporo miejsca, ale male otwory, wiec uzywalam tylko malych/cienkich dry bags, bo duze, ktore przywiozlam, byly po prostu za duze. Mialam tez swoj wlasny sprzet kampingowy, pozyczylam tylko pletwy za darmo. Namiot przezyl bardzo dobrze i tropiki mu nie zaszkodzily, a jest to bardzo wiekowy namiot Fjord Nansen z 2004r.

Trasa zostala ulozona na 7 dni, ze wzgledu na kierunek wiatru, z Koror do Peleliu, transfer lodzia przez Skoki Reef, ktory kosztuje $125 od osoby, ale wymagane jest minimum 2 osoby, wiec zaplacilam jak za zboze $250 dolarow. Powrot z Peleliu mial byc promem, ktory podobno kosztuje $10 i drugie $10 za kajak. Nie bylo mi dane tego sprawdzic, ale to juz historia na osobny watek o kajakowaniu w Palau. Jak wczesniej tu pisano, mapy i tabelka przyplywow i odplywow w cenie. Lacznie, zaplacilam Paddling Palau $698.50.

Zakupione jedzenie idealnie starczylo mi na caly tydzien, zostaly mi orzeszki, ktore sluzyly mi w podrozy do innych miejsc i resztka wrocila do UK. Wody zostalo mi 4l i zostawilam ja w Paddling Palau. Paliwa do kuchenki zuzylam 1.5 opakowania, reszte zostawilam w miejscu noclegu, po uzgodnieniu z wlascicielka. Gotowalam jeden cieply posilek dziennie i jedna - dwie herbaty dziennie. To paliwo jest bardzo malo efektywne i zagotowanie wody na herbate zajmowalo czasami 40 minut.

Moim zdaniem, taka wyprawa kajakowa nie jest dla ludzi strachliwych, ani miekkich. Przynajmniej jak wybiera sie opcje solo. Ja na pewno nie skusze sie ponownie na dluga wersje, moze pozyczenie kajaka na kilka dni i plywanie po okolicy.

Turystyka jest podobno na poziomie 10% sprzed pandemii, wiec dobry okres na wycieczke.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#84 PostWysłany: 22 Mar 2023 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Ja brałem 2x ten żółty kajak na pierwszym planie :) z tym że raz pływaliśmy 10 dni a drugi raz 16 dni.
Gratuluje odwagi że wyruszyłaś solo szczególnie pod względem takim jak wciąganie kajaka na plaże, ewentualna pomoc przy kontuzjach czy noce są bardzo sensoryczne.. odgłosy łamanych patyczków itp.. w takich momentach mózg ma wielką wyobraźnię:)

@Aga_podrozniczka jak będziesz chciała wrócić na dłużej np 2 tyg mam sprawdzone 2 osoby z którymi robiłem cały archipelag kajakiem i poważnie zastanawiamy się nad powrotem raz jeszcze..daj znać
Tom K lubi ten post.

#85 PostWysłany: 22 Mar 2023 15:09 
Awatar użytkownika

Loty: 305
Kilometry: 542 366
srebrny
Sprawdzam, czy dmuchany nadal w szafie leży :mrgreen:
lendziro lubi ten post.

#86 PostWysłany: 22 Mar 2023 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 465
Kilometry: 1 102 574
niebieski
Na 2 tygodnie to raczej na pewno nie wroce w najbliszym czasie. Mam bilety na Guam na 2 tygodnie prowizorycznie, zeby mile nie wygasly, ale myslalam, zeby skoczyc na Palau tylko na tydzien i pomachac wioslem lokalnie i wynajac samochod i zwiedzic miejsca, ktore pominelam. Ewentualnie posnorkowac na zewnetrznych rafach. Oczywiscie napisz na priv jakbys mial jakies daty, kto wie co bedzie w przyszlosci. Moze bede bezrobotna albo zmienie prace.

Dzungla jest niewatpliwie bardzo glosna i caly czas cos dzieje sie, dlatego napisalam, ze nie jest to miejsce dla strachliwych. Mam zapisane trasy z kazdego dnia, wiec moze napisze relacje z tego odcinka podrozy.

Info od wszystkich i relacja @olus byly bardzo przydatne, co robic i czego nie robic :-) Przez 16 dni, to mozna tam dokladnie wszystko oplynac. Moze napisz cos wiecej jakie miales trasy.

Zapomnialam dodac, ze mysle ze warto kupic lokalna karte sim, bo jest zasieg na czesci wysp i zawsze to jakis backup. Ja nie kupilam, bo myslalam, ze nie ma zasiegu, a czulabym sie lepiej, wiedzac ze moge zadzwonic po pomoc w razie czego. Liczenie na przeplywajace lodzie nie jest najlepsza opcja, bo czasami widzialam tylko jedna lodz dziennie w oddali, w zaleznosci od miejsca pobytu.
olajaw lubi ten post.

[ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości