Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Wrz 2023 14:12 

-- 25 Wrz 2023 15:09 --

Przy okazji wyjazdu do USA zrobiłem research jak najbardziej ekonomicznie podejść do tematu telefonu i internetu na miejscu. Poniżej przedstawiam (skróconą) instrukcję w jaki sposób:
- zdobyć za darmo 7 dni numer telefonu, smsy i rozmowy oraz internet od Google Fi (wszystkie urządzenia z eSIM),
- zdobyć za darmo 30 dni numer telefonu, smsy i rozmowy oraz internet od Verizon (zadziałało mi tylko na iPhone).
Jeśli dobrze pokombinujemy, to możemy w ten sposób zyskać darmowy dostęp na łącznie 36-37 dni :)

Żeby w ogóle o tym myśleć, musimy posiadać telefon wspierający eSIM. Lista urządzeń do znalezienia w Google, bądź tutaj: https://esim.holafly.com/how-to/esim-phones/

Rejestrację w trialach należy zrealizować już na terenie Stanów Zjednoczonych - obie aplikacje zaczynają proces od geolokalizacji, także rejestracja z Polski odpada. Polecam jednak przed wylotem zaopatrzyć się w darmowy pakiet internetu z Eskimo (również eSIM) - przyda się do rejestracji triali. Tutaj cała instrukcja: eskimo-darmowy-esim-z-1-gb-danych,82,172074 (zostawiam swój kod do rejestracji, jeśli zdecydujesz się skorzystać w zamian za tą całą instrukcję z esimami poniżej :) PIOTR24846 )

Google Fi
Parametry:
- czas trwania: 7 dni
- darmowe sms i rozmowy na terenie USA
- 10 GB transferu z pełną prędkością (po wykorzystaniu internet działa, ale sporo wolniej)

Przed wylotem możesz zainstalować bezpośrednio z AppStore albo Google Play aplikację Google Fi i nic więcej nie robić. Po wylądowaniu w USA wejdź pod adres który wklejam poniżej i przejdź przez cały proces rejestracji: https://fi.google.com/about/free-trial

Oczywiście adres podany w rejestracji musi być z USA - ja użyłem adres hotelu, podobnie jak do formularza ESTA (nie można podać wymyślonego adresu, bo system waliduje post code z ulicą). Przeszło bez problemu. W przypadku Google Fi, wymagane jest również podanie karty bankowej - ja użyłem jednorazowej w Revolucie. Poszła bez problemu. Po aktywacji triala dostajemy od razu konfigurację esim i możemy z poziomu apki Google Fi od razu zrezygnować z triala (żeby później nie zapomnieć, trial będzie aktywny przez 7 kolejnych dni). Sposób sprawdzony przeze mnie na iPhone 11 oraz Samsung Galaxy S23 - w obu przypadkach wszystko działało idealnie. Jeśli nie anulujemy, Google Fi automatycznie przedłuży nam abonament i zacznie ściągać z konta $50 miesięcznie!

Verizon
Parametry:
- czas trwania: 30 dni
- darmowe sms i rozmowy na terenie USA
- 100 GB transferu z pełną prędkością (nie wiem co się dzieje powyżej, nie udało mi się tak dużo zużyć)

Verizon udało mi się założyć tylko na iPhone, także od razu zaznaczam że na Androidzie mogą być problemy (dopiszę w ostatnim akapicie moje przemyślenia w tej dziedzinie).

Pierwszą rzeczą którą musimy zrobić na iPhone jest zmiana regionu AppStore - dopiero po jej zmianie zyskamy dostęp do aplikacji MyVerizon. Możemy tego dokonać jeszcze z Polski. Najwygodniej jest to zrobić z poziomu telefonu, ale można też z przeglądarki. W telefonie wchodzimy w Ustawienia > Apple ID (pierwszy kafelek na samej górze) > Multimedia i zakupy > Pokaż konto > Kraj/region. Ewentualnie z PC wchodzimy pod ten adres: https://appleid.apple.com/account/manage , logujemy się do konta. Klikamy następnie na "Dane osobowe" i kafelek z tytułem "Kraj/region".
Image
Przechodzimy przez kreator - adres możemy podać totalnie z głowy, u mnie weszła ulica Aaaa w mieście Aaaa i stanie Nevada, o kodzie pocztowym 12345. Po zakończeniu tej operacji pozostaje nam jeszcze zweryfikować czy AppStore w telefonie już widzi Amerykańskie apki. U mnie wystarczył restart telefonu, żeby w AppStore pojawiła się aplikacja MyVerizon. (przy okazji można sobie też pobrać apki McDonalds, Taco Bell, Walmart, Safeway etc. - można korzystać z kuponów).

Po przylocie do USA odpalamy aplikację MyVerizon i przechodzimy przez kreator. Verizon również wymaga adresu (podałem hotel), ale dodatkowo też obecny numer telefonu w USA - użyłem oczywiście numer Google Fi który dostałem na trialu, przeszedł bez problemu. Nie trzeba w tym przypadku podawać numeru karty.

W przypadku telefonu z Androidem sprawa się komplikuje, ponieważ nie można sobie tak od ręki zmieniać regionu kiedy się chce. Teoretycznie możemy założyć nowe konto w Google Play, bezpośrednio na region USA i próbować w ten sposób aktywować Verizon. Czy to zadziała? Nie wiem - ryzyko wyczyszczenia telefonu z danych i niewielki zysk na całej operacji nie przekonał mnie do zmiany regionu. Jeśli natomiast posiadasz nieużywany telefon z Androidem i wsparciem eSIM - możesz spróbować. Istnieje jeszcze jedno rozwiązanie, które oczywiście odradzam (bo sam się nie zdecydowałem) - wyszukanie pliku instalacyjnego aplikacji MyVerizon na androida i zainstalowanie z nieoficjalnego źródła. Oczywiście trzeba być świadomym tego, że aplikacja może mieć wstrzyknięty jakiś złośliwy kod, który namiesza nam na telefonie albo po prostu wykradnie dane.

-- 25 Wrz 2023 15:12 --

Zapomniałem dodać, mam nadzieję że sklei mi posty. Próbowałem również aktywować inne sieci, ale nieudolnie:
- Cricket Wireless
- Mint Mobile

Jest jeszcze T-Mobile, który oferuje 90 dni darmowego triala, natomiast nie testowałem czy działa (na Androidzie - blokada regionu w sklepie, na iPhone już miałem aktywny Verizon, także już wyczerpałem swoje zapotrzebowanie). Wklejam link dla zainteresowanych, być może się uda :) https://www.t-mobile.com/offers/free-trial
 Relacje PM off
19 ludzi lubi ten post.
10 ludzi uważa post za pomocny.

#2 PostWysłany: 27 Sie 2024 15:30 

Stan na sierpień 2024.
Google Fi działa bez problemu
Verizon działa ale Bardzo Ważne, żeby zmienić w Apple swój region nie można mieć na koncie aktywnych subskrybcji.

Ja jeszcze używam operatora Jetpac do samego internetu. Mają promocję na start 1Gb za 1USD. Potem z tego co szukałem mają najtańsze pakiety 3GB za 5USD, 5GB za 8USD i 10GB za 13USD i więcej.

W NY na każdym kroku jest darmowe WiFi. W autobusach, pociągach nawet w samolotach.
 Relacje PM off
ELBE lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Sie 2024 18:53 

złoty
W jakich samolotach w USA jest free wifi?
Lecę właśnie Alaska Airlines i koszt wifi na cały lot to 8$

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Sie 2024 19:15 

JetBlue Airways
Delta Air Lines (w niektórych samolotach)
 Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#5 PostWysłany: 28 Sie 2024 00:38 

Loty: 13
Kilometry: 29 825
United - na wybranych lotach są darmowe komunikatory typu Whatsapp, Messenger - text + media.
Pełny net 8$.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Lis 2024 21:13 

W American Airlines na lotach krajowych spotkałem darmowy net przez 20 minut.
Weryfikacja czy czas został już wykorzystany była po adresie MAC.
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Lis 2024 21:48 
Awatar użytkownika

platynowy
Podmiana MAC dawała nowy limit?
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Lis 2024 21:48 

złoty
Hihi. Aż takie proste ?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
Image
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Lis 2024 22:44 

jaco027 napisał(a):
Podmiana MAC dawała nowy limit?

Tak :) oczywiście trzeba było ponownie przeklikać reklamy.
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lut 2025 12:15 
Awatar użytkownika

Loty: 493
Kilometry: 770 717
platynowy
Chciałem potwierdzić, że Google Fi działa doskonale.
Rejestracja i uruchomienie zgodnie z instrukcją z wątku - proste.

Subskrypcję usunąłem od razu po rejestracji, dla pewności usunąłem też wirtualkę Revoluta, którą użyłem do rejestracji.

Nie zdziwcie się, że będą do was dzwonić lokalne telefony (ja byłem w Los Angeles i dzwoniły do mnie numery z Kalifornii) - nie wiem co chcieli bo nie odbierałem - w ciągu 4 dni ok. 7-8 połączeń.

"Podróżować to żyć..."
 Relacje PM off
kubus95 uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 12 Kwi 2025 22:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Verizon też śmiga bez problemu, nawiększy problem był ze zmianą kraju w AppStore. Jestem w US na dwa miesiące także w planach mam test jeszcze jakiejś sieci jak wygaśnie mi Verizon :lol: także dam znać czy cos innego też działa.

[ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości