Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Sty 2025 00:22 

-- 07 Sty 2025 01:19 --

Cześć, planuję wypad do Utah w 4 osoby na przełomie kwietnia i maja na ok 8-10 dni. Chcemy przede wszystkim pozwiedzać naturę na południu Utah (Zion Park, Capitol Reef, itp), a jak starczy czasu i pieniędzy to zahaczyć też o Nevadę i Arizonę.

Zastanawiam się czy bardziej opłaca się wypożyczyć samochód (SUV/Pickup) i nocować w hotelach/motelach i codziennie dojeżdżać do parków, czy wypożyczyć kampera i nocować w nim. Tylko nie taki typowy klasyczny kamper z wielką budą, tylko bardziej jakiś 4x4 van, np. Mercedes Sprinter 4x4 Camper. Z jednej strony w przypadku kampera odpadają koszty hoteli/moteli, z drugiej strony miejsce kampingowe też kosztuje a sam wynajem kampera jest chyba droższy.
Pytanie też czy można sobie nocować "na dziko", czy trzeba na kempingach?

-- 07 Sty 2025 01:22 --

Nigdy nie campowałem, więc jestem też ciekawy jak to wygląda. Kwestie organizacyjne, co jest na takich campingach, jak je wybierać itp.
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 07 Sty 2025 10:12 

złoty
Jak nigdy nie campowałeś, to warto sobie zrobić próbę, z rodziną, chociażby w Polsce. Wtedy zobaczycie czy się wam podoba.
Campingi są lepsze, gorsze. Na początek możesz sobie zobaczyć parki stanowe w Utah i ich opcje campingowe: https://stateparks.utah.gov/parks/?view=map
Camperem osobiście nie jeździłem, ale często wybieram nocowanie w tzw. domkach (cabins) zlokalizowanych na campingach.
Przy podróży z rodziną, dla mnie ważna jest opcja możliwości gotowania i wieczornego siedzenia na zewnątrz.
 Relacje PM off
Masseur uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Sty 2025 13:05 

Ja się właśnie zastanawiam czy te kampingi to rzeczywiście obcowanie z naturą, czy zjeżdża się tyle ludzi, że jest głośno i tłocznie. Bo jeśli to drugie to chyba nie warto... no chyba, że cenowo lepiej to wypadnie.

A można w Utah stanąć sobie po prostu w jakimś "dzikim polu" na pustyni i tam się rozbić i gotować?
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Sty 2025 20:27 

złoty
@Masseur Wszystko zależy czego oczekujesz... Większość mainstreamowych parków narodowych w Utah, jeśli wejdziesz w nieodpowiednim momencie może być totalnie zapchana ludźmi. Z drugiej strony, jak trochę poszukasz, to jest pełno miejsc trochę na uboczu, gdzie przyroda jest równie piękna i gdzie nie spotkasz nikogo lub prawie nikogo.
Na szybko, tylko w okolicy Kanab:
Red Canyon Slot (Peekaboo Kanab)
Coral Pink Sand Dunes State Park
Paria Townsite Picnic Area
Vermilion Cliffs National Monument
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 08 Sty 2025 21:38 

Dzięki. Paria Townsite Picnic Area - to wygląda super. Jeśli jechałbym z Zion Parku do Monument Valley to miałbym po drodze, więc na pewno bym zajechał. Ale jeszcze nie wiem czy warto jechać do Monument Valley.

Rozumiem, że te campingi, które wymieniłeś to są właśnie te "na uboczu", gdzie nie powinno być raczej tłumów?
Jakbyś miał coś jeszcze z tych "na uboczu" to pisz. :P Ja też poszukam w weekend, jak znajdę więcej czasu. Póki co jest tego tyle, że nawet nie wiem od czego zacząć
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Sty 2025 22:45 
Awatar użytkownika

platynowy
Masseur napisał(a):
Póki co jest tego tyle, że nawet nie wiem od czego zacząć

Najlepiej od tego:

ameryka-polnocna,forum,210

a zwłaszcza (biorąc pod uwagę "profil" Twoich rozmyślań):

usa-west-coast-extended-rar-czyli-spora-dawka-wiedzy,210,146081

i

usa-z-jucy-roadtrip-z-namiotem-na-dachu,210,132825
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Sty 2025 23:22 

niebieski
Poszukaj aplikacji z darmowymi miejscami do kamerowania. Jest tego bardzo dużo.
Sami kamperpwanie przetestuj w PL zanim wyjedziesz do USA bo będziesz wiedział co kupić w sklepie zanim wyruszysz w trasę, oraz ile wody musisz mieć, czy prądu w akumulatorach itd itp.
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Sty 2025 11:05 

niebieski
Masseur napisał(a):
A można w Utah stanąć sobie po prostu w jakimś "dzikim polu" na pustyni i tam się rozbić i gotować?

nie wiem jak bedziesz w stanie ocenic, czy jest do dzikie pole czy do kogos nalezy, kto bedzie niezbyt zadowolony /oglednie mowiac/ ze mu sie wtarabaniasz na jego teren. My przed laty tylko robilismy zdjecia na solniskach, facet pojawil sie jak spod ziemi i mimo ze widac bylo ze jest zadowolony z naszych zachwytow tym miejscem to i tak kazal nam odjechac i czekal dopoki sie nie usuniemy a to bylo daleko przed narostem masowej turystyki.

Tak z miejscowek to samochodem z kamperem masz duzo lepsze mozliwosci oficjalnych widokowych miejscowek. Np Dead Horse State Park ma miejsca kampingowe nad samym klifem z widokiem jak milion dolcow. Warto poszukac :)
 Relacje PM off  

[ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości