Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 30 Paź 2024 07:31 

Loty: 423
Kilometry: 729 217
niebieski
@maxima Wycieczkę brałem za pośrednictwem GetYourGuide od Hotumatar Rapa Nui. Wyszło 268zł za osobę.

#122 PostWysłany: 30 Paź 2024 09:00 

Loty: 589
Kilometry: 881 309
Oto numery dwóch przewodników:

00 56 9 5620 7693

00 56 9 8759 2221.
Można się z nimi skontaktować przez whats up. Oplata za cały dzień, ich auto dodatkowo płatne.
 Relacje PM off
YeahBunny uważa post za pomocny.

#123 PostWysłany: 13 Lis 2024 18:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Jestem w trakcie opracowywania naszych dwóch pełnych dni na WW (jeszcze mamy do dyspozycji po kawałku dnia przylotu i wylotu). Plan byłby taki, że na jeden dzień weźmiemy przewodnika, żeby dostać się do najciekawszych miejsc, gdzie nie da się wejść bez niego, a na drugi pełny dzień wynajmiemy samochód lub rowery.

Okazuje się, że mam mały dylemat odnośnie tego co chcielibyśmy zobaczyć z przewodnikiem. Wynika to z tego, że proponowane wycieczki są miksem części ogólnodostępnych oraz takich gdzie można wejść tylko z przewodnikiem.

Czy taki plan (jest to właściwie kopia postu @maxima) byłby kompletny i sensowny logistycznie? Ile mniej więcej mógłby zająć? Czy może warto byłoby coś dorzucić jeśli nie zajmuje całego dnia? Może Rano Kau? To dotyczy dnia z przewodnikiem:

- Tongariki - wchód słońca
- Rano Raraku
- Ahu Akahanga
- Ahu Akivi
- Orongo
- Vaihu

Na kolejny pełny dzień (samochodem lub rowerem) dodałbym plaże, miejsca ogólnodostępne i inne możliwe do zobaczenia ponownie "zza płotu".

Jak ktoś jest ciekawy to tak przedstawia się przykładowa wycieczka standardowa jednodniowa (której raczej chcemy uniknąć, bo jest połączeniem rzeczy ogólnodostępnych i tych z przewodnikiem):

Opcja 1:
Wschód słońca Tangariki
Rano Raraku
Ahu Nau Nau
Ahu Akivi

Opcja 2:
9.00 am Pick up from the hotel to visitTahai with the restored moai, the only moai with eyes in the National park. Rano kau the biggest crater on the island, Orongo the village of the Birdman ceremony. Next is Rano raraku the quarry where the moai statues were made. We continue to Ahu Tongariki the fifteen moai restored. We finish the tour at Anakena beach with its beautiful white sand and restored moai.
 Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 13 Lis 2024 20:44 

Loty: 466
Kilometry: 1 035 309
srebrny
My wzięliśmy 2 jednodniowe wycieczki. Muzeum jest obecnie zamknięte.
Top miejsc jest w sumie kilka. Jeśli ktoś chce zobaczyć tylko najlepsze to nawet lepiej wziąć przewodnika na 3 czy 6 miejsc i mieść spokój. Mi przewodnik proponował za moje 6 miejsc 100k clp
amphi lubi ten post.
amphi uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 13 Lis 2024 21:34 

HON fly4free
Ale jak się bierze swojego przewodnika, to można sobie plan wycieczki ustalić indywidualnie i wyrzucić z niej miejsca, które kogoś nie interesują - sporo jest stanowisk archeologicznych, które może i są ciekawe czy ważne z historycznego punktu widzenia, ale w rzeczywistości nie oferują zbyt wiele do oglądania ani szczególnych pejzaży w okolicy. Dla jednych będą bardziej interesujące, dla innych mniej. IMO część z nich można spokojnie pominąć bez wielkiej straty, a to tylko z tych co widziałem.

Tak na prawdę to objazd wyspy po najistotniejszych / najfajniejszych miejscach do których potrzebny jest przewodnik można spokojnie zamknąć w 4-5 h i to bez specjalnego pośpiechu, więc ten "cały dzień", jak ktoś chce coś dodać czy wydłużyć pobyt w jakiejś lokalizacji, ma jeszcze sporo zapasu czasowego.

Na zorganizowanych z góry wycieczkach busami / łączonych schodzi więcej czasu, bo trwa rozchodzenie się / zbieranie powrotem grupy, przewodnicy dają czas wolny ludziom na zdjęcia itp., po drodze jest możliwość zjedzenia obiadu w "zaprzyjaźnionej" knajpie (nie ma ich dużo wokół wyspy poza HR, ale w kilku miejscach są) itd. Generalnie traci się pewnie ze dwa razie więcej czasu na to wszystko.
 Relacje PM off
amphi lubi ten post.
amphi uważa post za pomocny.

#126 PostWysłany: 13 Lis 2024 23:51 

Loty: 466
Kilometry: 1 035 309
srebrny
Dlatego opcja z przewodnikiem na kilka miejsc w 1 dzień jest wystarczająca. Po moich doświadczeniach must see:
Rano Raraku,
Tongariki,
Ahu Akivi
Jeśli chodzi o miejsca z przewodnikiem.
Tongariki jak ktoś się uprze to może oglądać z ulicy, albo wziąć wschód słońca- warto :)
Rano kau ma wg mnie lepsze widoki niż Orongo :) reszta to wysepki i trochę historii.

Jak się reszty nie zobaczy to wiele się nie traci IMO

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#127 PostWysłany: 22 Lis 2024 14:43 

Loty: 702
Kilometry: 1 196 178
srebrny
marcin.krakow napisał(a):
Transport tak i kanapeczki oraz kawa/herbata na wschod słońca (oczywiscie to zalezy od przewodnika ;) ).
Wystarczy 1 auto czyli 3 osoby, my jeździlismy na 2 auta/ 6 osob wiec mielismy i przewodnika i drugiego kierowcę. Myslę też ze jest opcja się podpiąć pod jakąś grupę bo u nas były jakieś osoby dołączone drugiego dnia

Zostawiam kontakt do Nelsona +56 9 6591 7532
https://www.instagram.com/moehiva/
Z czystym sumieniem polecam, spoko gość. 50k za 8h, moim autem.Bylem sam, więc prawdopodobnie przy wiekszej ilosci osob koszty bylyby nizsze. Pewnie jakbym chciał coś jeszcze doda to nie byłoby problemu. Dobry kontakt na WhatsApp, komunikacja po angielsku.

Ma też pole namiotowe, podobno taniej się nie da, 20USD nocka. Wspólna kuchnia i łazienka. Ma swoje uprawy owoców, warzyw i marychy
2 ludzi lubi ten post.

#128 PostWysłany: 07 Sty 2025 23:09 
Moderator forum

Loty: 124
Kilometry: 370 562
@OSK strona nie istnieje.
Czy to ten: https://www.instagram.com/moehiva.rapanui/ ?
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 07 Sty 2025 23:41 

ja umówiłem się z Nelsonem za 150 USD za 4 osoby, nasze auto, 7 atrakcji, w tym wschód słońca na Tongariki, druga połowa stycznia
 Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 08 Sty 2025 07:07 

Loty: 702
Kilometry: 1 196 178
srebrny
marcinsss napisał(a):
Raczej nie, nie widzę go nigdzie na zdjęciach.

#131 PostWysłany: 09 Sty 2025 21:10 
Awatar użytkownika

Loty: 485
Kilometry: 862 651
złoty
Tak, to ten. Jest na zdjęciach tych okrągłych podpiętych u góry (nie wiem jak to się nazywa)
No i numer whatssap zgadza się z tym, który podawałem.

marcinsss napisał(a):
 Relacje PM off
OSK lubi ten post.

#132 PostWysłany: 15 Sty 2025 04:01 

Loty: 211
Kilometry: 544 446
Aktualnie śpimy u Nelsona, i dzisiaj byliśmy z nim na wycieczce trwała od 6 do 13 30, 4 miejsca. Zdecydowanie polecam.

Tongariki - wchód słońca
- Rano Raraku
- Ahu Akivi
- Orongo
U Nelsona zapłiliśmy:
100$ za pokój na 2 noce dla 2os z kuchnią
100$ za 2os za to że był naszym przewodnikiem
35$ za wypozyczenie auta które on ogarnął i 5$ za paliwo
I załatwił nam też skuter 65$ za 2 doby
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

[ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7