Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Visa free do Angoli
#1 PostWysłany: 14 Lis 2023 20:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie wiem, jak to przeszło bez echa

https://www.trtafrika.com/business/ango ... m-15241932

The 90-day visa-free stay in Angola is granted to people arriving in the country exclusively for tourism purposes.

Europe has 35 countries on the list. They include Türkiye, Russia, Germany, Sweden, Switzerland, the Vatican State, the Czech Republic, Luxembourg, Hungary, the Netherlands, Monaco, Belgium, Denmark, Spain, Great Britain and Ireland.

Other European nations on the list are Norway, Estonia, Finland, Austria, Bulgaria, Croatia, Slovakia, France, Greece, Ireland, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Romania, Cyprus, Slovenia, Iceland, Italy and Portugal.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 14 Lis 2023 21:47, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Relacje PM off
17 ludzi lubi ten post.
12 ludzi uważa post za pomocny.

#2 PostWysłany: 14 Lis 2023 20:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Zeus Po prostu, dla 10% użytkowników tego forum to kierunek na samodzielny wyjazd. Dla pozostałych 90% co najwyżej ciekawostka, bo i tak tam nie pojadą, bo drogo, malaria, mówią po portugalsku, etc ;).
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 14 Lis 2023 20:29 
Awatar użytkownika

Loty: 925
Kilometry: 2 066 874
HON fly4free
Właśnie czytałem gdzieś niedawno, że ktoś wjechał lądem do Cabindy bez wizy. Doskonała wiadomość, bo chciałem się tam wybrać w 2024 lub 2025.

Image
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 14 Lis 2023 21:22 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
Jak znowu wrzucą Luandę spod domu w okazjach milowych za 30 tys. mil + ok. 500 PLN dopłat to też lecę.
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 23 Lut 2024 14:11 

Loty: 314
Kilometry: 588 060
Wróciłem kilka dni temu po 2 tygodniach w Angoli. Wrzucę relację za kilka dni. Wszystko bardzo sprawnie. Angola po utracie wartości kwanzy jest obecnie jednym z tańszych krajów na świecie.
 Relacje PM off
15 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 28 Kwi 2024 08:03 

Loty: 314
Kilometry: 588 060
https://blister.fly4free.pl/blog/4997/angola/
 Relacje PM off
21 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 28 Kwi 2024 16:57 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Super! Tak brakuje informacji o Angoli. Jedyny problem to dość drogie krajówki, a przejazdy autobusowe bardzo długie.

edit: a nie próbowałeś dojechać do Miradouro Serra da Leba i Tundavala Gap?

Image
 Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#8 PostWysłany: 11 Lip 2024 18:05 

Czy ktoś mi podpowie jak to dokładnie wygląda w przypadku przesiadki w Angoli?
Chciałbym się przedostać do Sao Tome i Principe właśnie przez Angolę.
Czyli w jedną stronę dostaję pieczątkę na wejściu i wyjściu (pobyt prawdopodobnie co najwyżej kilku/kilkunastogodzinny) i wracając z Sao Tome (po około 2-3 tygodniach, na podobną ilość czasu) znowu dostaje kolejną pieczątkę na wejście i wyjście, zgadza się?
Pewnie niektórym pytanie wyda się dość błahe, ale nie mam jeszcze dużego doświadczenia z podobnymi przesiadkami i tymi wszystkimi wymaganiami.

Polska strona rządowa podaje taką informację:

"Obywatele RP podróżujący do Angoli w celach turystycznych, których pobyt nie przekroczy 30 dni (90 dni w ciągu roku), są zwolnieni z obowiązku wizowego w celu wjazdu do Angoli."

Dziękuję!
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Lip 2024 18:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na międzynarodowym tranzycie nie przechodzisz przez immigration, więc żadnej pieczątki nie powinno być.

Image
 Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#10 PostWysłany: 16 Lip 2024 16:47 

srebrny
Po wylądowaniu są 2 kolejki - jedna po wizy, druga na airside lotniska (sprawdzają dalsze połączenie, lepiej mieć boarding passy, bo średnio rozgarnięci).

#11 PostWysłany: 16 Lip 2024 19:24 

Rozumiem, a jak w przypadku, gdybym jednak postanowił przy każdej okazji przejść przez immigration i pobyć przez 2-3 dni w Angoli?
Czy dobrze myślę, że przy locie powrotnym i ponownym "wstąpieniu" do Angoli po prostu będzie to traktowane jako osobna wiza (bo wcześniejsza kończy się w momencie dostania pieczątki exitowej) i jest to standardowa procedura dla kontroli granicznej?
 Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Lip 2024 21:31 

srebrny
Dokładnie tak. Każde nowe "wejście" do kraju = wiza. Nie pamiętam czy mają wielokrotną wizę po przylocie.

[ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości