Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kamerun - wiza
#1 PostWysłany: 05 Maj 2023 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 415
Kilometry: 656 376
srebrny
Od 30 kwietnia 2023 do Kamerunu z evizą.
Cytuj:
Kamerun uruchamia platformę internetową evisacam.cm służącą do składania wniosków i wydawania wiz elektronicznych. Minister stosunków zewnętrznych, JE MBELLA MBELLA, podpisał 6 kwietnia 2023 roku komunikat, w którym informuje krajową i międzynarodową opinię publiczną, że od 30 kwietnia 2023 roku wszystkie wnioski wizowe do Kamerunu będą składane wyłącznie przez internet, za pośrednictwem platformy evisacam.cm.

Będzie to zatem wiza elektroniczna. To znaczy wiza elektroniczna. Oznacza to, że wszyscy podróżni chcący odwiedzić Kamerun będą musieli ubiegać się o wizę już nie w ambasadach i przedstawicielstwach konsularnych Kamerunu za granicą, ale właśnie online.

Źródło: digitalbusiness.africa/visas-pour-le-cameroun-les-demandes-se-feront-exclusivement-en-ligne-sur-evisacam-cm-a-partir-du-30-avril-2023-voir-la-procedure

Niestety nie udało mi się dokopać do kluczowej informacji: ile za wizę oraz jakie konkretne załączniki są wymagane. Widać, że start mocno w wersji beta, bo na stronie wizowej takie kwiatki:
Załącznik:
2023_05_05_12_47_26_Home_Brave.png

Niemniej jednak będzie prościej, niż ruszać tyłek do Berlina, albo Paryża.

Cytuj:
evisacam.cm

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
6 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Kamerun - wiza
#2 PostWysłany: 06 Cze 2023 11:55 

platynowy
Z fb: eVisa kosztuje 167 euro i przychodzi kilka dni po wypełnieniu wniosku.
Zamiast Letter of Invitation można załączyć rezerwacje hotelową.
 Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 06 Cze 2023 12:47 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
@NBE322 Wystarczy potwierdzenie z Bookingu lub Expedii, czy konieczny jest oryginał z hotelu?

#4 PostWysłany: 22 Paź 2024 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 927
Kilometry: 2 069 662
HON fly4free
Portal evisa - https://evisacam.cm/
Trzeba się zarejestrować.

Można zrobić całkowicie darmową wizę tranzytową, oszczędność 167 euro według normalnej.
Chciałem wielokrotną do 4 dni pobytu na każdy pobyt, ale przyznali mi wielokrotną tylko w datach na pierwszą część. Potem złożyłem o drugą wizę na drugą część i też poszło. Czekałem kilka dni.
Jest też opcja tranzytowej powyżej 4 dni, ale wieść niesie, że często ją odrzucają.
Do wizy tranzytowej potrzebne są potwierdzenia przelotów, wiza do kraju docelowego, skan paszportu, skan żółtej książeczki.

Pro-tip na loty, jeśli nie są jeszcze kupione, to na stronie niektórych afrykańskich przewoźników można założyć rezerwację i kliknąć na "pay later" i wydrukować pdf z rezerwacją. Ta opcja jest po to by w ciągu 2h w biurze linii zapłacić, a jak się nie zapłaci to rezerwacja spada. Papier jednak mamy ;-)

Image
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 22 Paź 2024 20:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wiza tranzytowa pow. 4 dni, to koszt 153 eur, czyli tyle co normalna
 Relacje PM off
marek2011 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 22 Paź 2024 21:05 

HON fly4free
Rozumiem, że tranzyt musi być tranzytem czyli kraj 1-> Kamerun -> kraj 3, a nie np. RPA-Kamerun(do 4 dni)-RPA?
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Paź 2024 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 927
Kilometry: 2 069 662
HON fly4free
Próbuj.
Ja dałem -> wlot Kamerun, RT do Malabo, Kamerun, OW do Bangui.
Moim pro-tipem możesz przecież zrobić sobie rezerwację z Kamerunu gdzieś indziej.

Image
 Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.
marek2011 uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 22 Paź 2024 23:08 

HON fly4free
dzięki @cart, akurat pytałem póki co bardziej in abstracto, żeby wiedzieć co jak, jak nadejdzie chwila :D
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Lis 2024 11:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Niby E-visa, niby ze łatwiej ale trochę roboty było.

Dziś przyznali mi promesę wizową do Kamerunu więc opiszę jak to było bo info na necie jak to się ma zrobić to za wiele (albo w ogóle) nie ma. O kontakt z konsulatami też bym nie liczył (wysłałem maila do wszystkich konsulatach Kamerunie na świecie, nawet do ONZu i zero wiadomości)

Primo i najważniejsze. Strona twierdzi ze promesa będzie do 72h (express 24h). Nie bierzecie to na serio. Mi i @Apocalipse dobre 170h czekaliśmy. Sama strona sugeruje zeby zrobić ją 10 dni przed wjazdem, a ja bym zaleczył 1-2 miesiąc przed

Strona do promesy: https://evisacam.com/

Robimy konto w celu zapisywania naszego postępu

Wiadomo w pierwszej stronie wypełniamy nasze dane, i dochodzimy do tego momentu

Załącznik:
visa_cam_1.jpg

Kij wiadomo co napisać. Jak pisałem. konsulaty nas olali więc skierowałem moje pytanie do Parku Narodowego Dja, gdzie sami nie wiedzieli, ale dali nam dane przewodnika naszego w Dja, więc to daliśmy.

Wybieramy rodzaj wizy (raczej short stay visit, do 30 dni), daty, które lotnisko będziemy przekraczać i potem nowa strona do wypełnienia dokumentami do promesy

Proof of purpose of the visit: dodałem wszystkie proformy wycieczek jakie mamy w Kamerunie (Dja) oraz przygotowałem im PDFa naszej wycieczki (daty, loty, atrakcje)

Passport / Travel Document: skan paszportu

Flight Ticket / Transport Ticket: pdf etixów

Certificate of Accommodation: mensa/proformy od hoteli w Kamerunie. Jest także opcja: Hotel Reservation i tam dałem pdf rezerwacji z bookinga.com

Certificate of residence: Odnosi się to do dokumentu, który stanowi dowód miejsca, w którym obecnie mieszkamy. Może to być rachunek za media, umowa najmu lub jakikolwiek oficjalny dokument, który zawiera Twoje imię i nazwisko oraz aktualny adres zamieszkania.

Proof of profession: Dokument, który jasno stwierdza lub udowadnia nasz zawód. Może to być list o pracę, rejestracja firmy, legitymacja studencka lub jakikolwiek inny odpowiedni dokument, który wskazuje Twój zawód lub status zawodowy.

International Certificate of Vaccination: skan szczepionki na żółtą febrę

Proof of sufficient means of subsistence: ja wysłałem skany 3 payrolly od roboty

Cena za wizę 153 EUR, plus prowizja bankowa 9%, 166,77 EUR. Płatność aionem nie przeszła ale revo jak najbardziej. Po chwili mail z potwierdzeniem wpłaty

Załącznik:
visa_cam_2.JPG

I dosłownie 170h później, przychodzi promesa z ambasady w Berlinie

Załącznik:
visa_cam_3.JPG

Wielkie podziękowanie za Pepijna z Dja za pomoc oraz pośrednika które podawał co jest potrzebne: https://cameroon-evisa.com/cameroon-visa-requirements/

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 26 Lis 2024 13:54, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 26 Lis 2024 13:33 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
Ale masakra, ale dzięki takiemu "przesiewowi" żaden bezdomny Europejczyk do Kamerunu się nie wślizgnie.
3 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 09 Gru 2024 20:32 

srebrny
Ja czekałem na promesę tyle samo co @Zeus. Jest to 7 dni, więc dramatu nie ma.
Podczas płatności na ekranie pojawiła się kwota w EUR i kwota w PLN - niech to nikogo nie zmyli - płatność odbywa się w EUR.
Karta kredytowa Citi przeszła bez problemu, ciekawy jest tylko odbiorca płatności - RAINBOW TECHNOLOGY SOLUTIONS LIMITED....
2 ludzi lubi ten post.
pawfazi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 17 Gru 2024 15:47 
Awatar użytkownika

platynowy
A ja czekałem krócej, więc się podziele info: 2 dni kalendarzowe na wizę tranzytową.
Dodam też, że wniosku nie mogłem złożyć przez przeglądarkę Chrome. Poszło na Firefox.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 14 Sty 2025 21:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Odbiór e-visy na lotnisko w Jaunde, było zaskakująco banalna rzecz.

Od momentu wylądowania (Brussels Airlines z BRU) do wejścia na halę przylotu zajęło nam z @pbak z 20 minut.

W tym czasie mieliśmy kontrolę żółtej książki, odebranie wizy do paszportu (można na komórce pokazać QR kod lub wydrukować potwierdzenia e-visy), potem kolejka do kontroli paszportowej, szybkie sprawdzanie odcisków z palców i: Bienvenue au Cameroun. Bagaż (jak ktoś ma) i tyle. Rzadkoscią dla mnie było, ze w Afryce nie była kontrola celna po przylocie (tak samo w RŚA) jak w innych krajach
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 14 Sty 2025 21:48 

niebieski
To ja jeszcze dodam, ze w teorii przed wjazdem nalezy wypelnic deklaracje celna w dedykowanej apce.

https://www.cncc.cm/en/article/cameroon ... n-2024-640

Mozna to sobie potem wydrukowac i powiesic na scianie, nikt o ta deklaracje nie pyta.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

[ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości