Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Transport Togo
#1 PostWysłany: 05 Lis 2023 09:48 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
W Togo transport jest trudny, a raczej ciasny ;).
Standard to 4 osoby z tyłu + dzieci i 3 osoby z przodu w zwykłym samochodzie. Trzecia osoba siedzi bardziej na podłokietniku i mizi-mizi w cenie ;). Zdarzało się, że na krótkim dystansie pasażer siada na miejscu kierowcy a kierowca na jego kolanach i tak jedzie 100 kph :)
W przypadku 7-osobowych typu Zafira, na końcu siadają 3 osoby. Najlepiej siedzieć za kierowcą po lewej stronie bo można się oprzeć i jest miejsce na lewy łokieć.
Przejechałem tak kilkoma samochodami ponad 500 km.

Jadąc od północy:
- lepiej ugadać się na motor jeszcze w Beninie w Boukombe jeśli chce się zwiedzić Koutammakou. Do granicy jest kilka km, a od granicy 28 km do Kande gdzie można złapać inny transport. Ja dałem 7k CFA. Po drodze była kasa biletowa 1500 CFA i ktoś robił za przewodnika z angielskim za 5k
- w Kande są shred taxi ale zero pasażerów. Po ponad godzinie czekania jakimś cudem jechał autobus i zabrał mnie do Kara
- w Kara przy głównym rondzie są shared taxi. Chciałem od razu to Atakpame. Cena 5500 CFA. Jechałem łącznie 3 samochodami. Sami przerzucają do kolejnych i ogarniają płatności między sobą
- z Atakpame do Kpalime taksówki jadą z drogi wylotowej. Kierowcy motoru trzeba po prostu powiedzieć taxi Kpalime i zawiezie.
- przy wodospadach Kpime w Kpalime wziąłem motorek i objeździłem okolice. W centrum szybko można złapać transport do Lome
- w Lome taksówki w stronę Beninu jadą z plaży przy wylocie z obwodnicy śródmiejskiej. Tu o dziwo nie przeładowują samochodów. Nawet na motorkach dostajesz kask. Stolica ;)
- łódka do Togoville to cena typu ‚ile zedrę z turysty’. Zaczęło się od 5k, stanęło na 1k, choć gościu myślał że weźmie 2k. Lokalni płacą 200. Kasjer to duży gość więc kłóciłem się z wyczuciem.
- granica pieszo. Ktoś pomoże by pójść do okienek gdzie odprawiają samochody po pieczątkę.
BrunoJ lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Transport Togo
#2 PostWysłany: 19 Lut 2025 22:28 

Loty: 518
Kilometry: 1 138 555
srebrny
Dzis dzielone taxi po 2k za kande-kara

#3 PostWysłany: 23 Lut 2025 21:53 

Loty: 518
Kilometry: 1 138 555
srebrny
piroga do Togoville bez większych negocjacji po 1k za os.
dojazd tuk tukiem z Lome zamawianym na Gozem wyszedł 3100 cfa
powrót do Lome- tuk tuk łapany na ulicy zgodził sie na 3k

#4 PostWysłany: 24 Lut 2025 07:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Stąd https://maps.app.goo.gl/GsybF9wksVyWd3ey9 odjeżdżają zbiorowe taksówki w kierunku Togoville i dalej do granicy z Beninem.

#5 PostWysłany: 24 Lut 2025 07:50 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
HON fly4free
@cart to jest trochę inaczej. Stamtąd. spod bazaru i jeszcze dalej Hotelu Palm Beach odjeżdzają jakieś tajemnicze taksowki, na które trzeba czekać aż się zapełnią, więc do nietypowych miejsc. Zbiorowe taksówki do granicy lub dowolnego miejsca po drodze, po prostu jeżdżą ulicą. Zatrzymujesz je gdziekolwiek. Trąbią i machają łapką.

Oczywiście taka taksówka w każdej chwili, jeśli jest jeszcze pusta może zamienić się w prywatną taksówke dokądkolwiek, ale to już nie wg regulowanych stawek (gdzieś w internecie znalazłem ich rozpiskę tak przy okazji)
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Lut 2025 08:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Odjeżdżają jak się zapełnią - jak wszędzie w Afryce. Natomiast tam jest pełno samochodów z kartkami na dachach z nazwami miejscowości, więc nie nazwałbym ich "tajemniczymi".

#7 PostWysłany: 24 Lut 2025 09:10 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 019 860
HON fly4free
No właśnie nie. Nie odjeżdżają jak się zapełnią tylko jadą i zabierają ludzi po drodze.

Kiedy się zapełnią odjeżdżają te, które mają karteczki na dachach (czyli nie jeżdżące główną trasą)
 Relacje PM off  

[ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości